Yeniköy’lü Balıkçı Mustafa’nın Hikayesi 

Burası, tohum ve toprak kokan, “ev gibisi yok” dediğim yer. Burası Anadolu topraklarına sahip çıkmanın önemini bana tekrar tekrar hatırlatan, dost mekânı. Burası Bayramiç Yeniköy ve sizi bir Balıkçı’nın hikâyesine çağırıyor.

balikci-mustafa-yenikoy-bayramic-5

Köy’den haber var ey ahali! 2011’in bahar ayları… Sâkin ve sessiz esen İstanbul rüzgârıyla bahçeye çıktığımı anımsıyorum. Maviliklerin içerisinden bedenimi kucaklayan duyguya telsim olmuştum: Gidiyordum.

Mayıs geldi ihtişamıyla, ve yeşiline doyamayacağım Çanakkale’nin Kazları’na doğru tutturdum türkülerimi. Her şey o gün, orada oluverdi işte. Bayramiç ve Yeniköy ile, bir de Balıkçı ile orada tanıştım.


Eko-Mimari Atölyesi, Permakültür Buluşması, Tohum Takas, Cem-i Anadolu derken koca yazı tohuma su, Yeniköy’ün delisi olarak geçirmişim…

Burası, tohum ve toprak kokan, “ev gibisi yok” dediğim yer; burası Anadolu topraklarına sahip çıkmanın önemini bana tekrar tekrar hatırlatan, dost mekânı; burası Bayramiç Yeniköy ve bir Balıkçı’nın hikâyesi.

Ben de Balıkçı Mustafa’ya Yeniköy ile ilgili birkaç soru sordum.

balikci-mustafa-yenikoy-bayramic-4

Röportaj: Didem Çivici

Yeniköy ne amaçla oluştu? Neler yapıldı? 

Kendi kendine yetebilen, permakültür felsefesi ile tasarımlar yaparak yaşam alanları ve tarım yapan, yerel tohumlara ve üretimlere sahip çıkan lezzetli ve sağlıklı bir köy olmak amacıyla oluştu Yeniköy.

Ekolojik mimari ve yerel mimari ilkelerinden hareketle, evimizi, sınıfımızı, misafirhanemizi ve mutfağımızı yaptık. Bilgi ve birikimlerimizi paylaşmak, yeni şeyler öğrenebilmek için 4-11 Haziran tarihleri arasında Eko-mimari Atölyesi/Çalıştayı düzenledik. Filiz Telek’in organizatörlüğünde, Penny Livingston-Stark ve Janell Kapoor’un eğitmenliğinde yaklaşık 60 kişi ekolojik mimari çalışmalarına katıldı.

24-28 Haziran arasında Türkiye 1. Permakültür Buluşması’na, yani birliğe ve umuda ev sahipliğini yaptık. Deneyimler paylaşıldı, dostluklar pekiştirildi.

2-6 Eylül arasında Anadolu Jam etkinliği düzenlendi. “Yaşamı dönüştürenler için bir buluşma” sloganı ile 18-35 yaş arası, toplumu değiştirmeye ve dönüştürmeye kendini adayan gençlere hitap eden bir buluşmaydı Jam.

 

[quote]


En son olarak da 1-2 Ekim’de Naz Şarman ile Yogaya Giriş Ve Doğal Beslenme Kursu düzenledik.

Ayrıca Bayramiç’te tohum takas şenliği yapılmasına destek olduk; bu şenlik de yine bir ilkti. Yerel tohumların canlandırılması için çalışmalarımız devam ediyor

[/quote]

Bayramiç Yeniköylüler ne yapar, ne eder? Hayatı nasıl yaşarlar? 

Yerel tohumlara sahip çıkmak adına iki senedir ekimler yapıyoruz. Kavılca, sarı buğday, kızılca, karakılçık, çavdar, yulaf ve arpa ektik. Yaklaşık 130 dönüm… Yerel üretimi desteklemek için koli sistemi ile üretimlerimizi şehirdeki duyarlı ve bilinçli dostlarımızla paylaşıyoruz. Köydeki yerel üretimleri teşvik ediyoruz. Kendi ürettiğimiz sebzeleri, tarhana, salçalar, soslar ve ekmeği, peyniri, meyvaları, yabani otları paylaşıyoruz koli sisteminde, her çarşamba kasabaya inip kolileri teslim ediyoruz kargoya.

balikci-mustafa-yenikoy-bayramic-2

Peki gelecek için ne gibi planlar var? 

2012  Nisan ayında uluslararası boyutta tohum takas ve yerel ürün şenliğini tasarlıyoruz. Yine nisan ve mayıs ayları içinde Penny Livingston-Stark ile Permakültür Tasarım Kursu ve 2. Eko-mimari Çalıştayı’nı düzenleyeceğiz.

Yeniköy’lü Mustafa’nın hayata bakışı nasıl?

Balıkçı Mustafa sevgi dolu, cesaretli ve bir o kadar da yalın bakıyor yaşama. Tabi ki büyük bir inanç ve umut ile…

Yeniköy ile ayrıntılı bilgi ve gelecek programları takip etmek için:http://www.bayramicyenikoy.com


Yazar: Didem Çivici


Didem Çivici
1985 yılında İstanbul’da doğdu. İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra Permakültür eğitimi aldı ve EKO-PER projesi okullarda ekolojik bahçeler kurdu ve eğitimler verdi. Bu alanda 2014 yılından bu yana “Kendine Yeten Balkon” eğitimleri vermeye devam etmektedir. 2013 yılı itibariyle, 2005 yılından beri ilgi alanı olan Tantra ve Tao alanında eğitimler almaya başladı. Kadın cinselliği ve psikolojisi konularında yazdı, Kandida Bye Bye blogunda deneyimlerini paylaştı. 2015 yılında tüm deneyimlerini bir araya getirip “Wild Woman Academy”i (Vahşi Kadın Akademisi) kurdu. Kendisi Qi Gong ve Yin Yoga gibi beden/zihin/ruh terapilerini kişisel gelişim teknikleriyle birleştiren eğitim ve inzivalar sunmakta, ayrıca “Beslenme ve Diyet Terapisi” master programı yaparak beden terapisi alanında derinleşmektedir. Kendisi ayrıca David Deida’nın kitaplarını çevirmektedir.