Bir Yol Tutmadan Önce

Seçim sizin! Ya bilgilenecek, emin yaşayacaksınız ya da korkular, kuşkular ve kaygıların yarattığı evham ile… Bir yol tutmadan önce, tutmayı düşündüğünüz yolların nereye çıkacağını anlamalısınız.

Boscastle, İngiltere yol

Yenilikler mevcut durumda kendilerine kolayca yer bulamıyor. Bireylerin yaşanan hızlı değişim karşısında her an yeni bir yol tutmaya iteklenmesiyle burun buruna gelmesini kollamak gerekiyor. Köylü toplumun hızlı değişim karşısında bocaladığı ve bunaldığı bir gerçek. Aidiyetten sıyrılıp, mensubiyeti yaratan bireyler olmak da hiç basit değil. Mensubu olduğunuz toplumu hesaba katmazsanız yol alamazsınız . Seçim sizin! Ya bilgilenecek, emin yaşayacaksınız ya da korkular, kuşkular ve kaygıların yarattığı evham ile… Bir yol tutmadan önce, tutmayı düşündüğünüz yolların nereye çıkacağını anlamalısınız.

Siz değişmezseniz koşullar değişmez! Koşulları değiştirmek için değişime hazır olmalısınız. Koşulları yaratan ve besleyen sizsiniz! Olumsuzlukların üstüne üstüne gitmek onları beslemektir. İstemediklerinin üstüne giderek onları yok edemezsin! Üstüne giderek yok etmek istediklerin, onları istediğin anlamındadır. Düşle ve düşünün peşinden git. Yolunda engel gördüklerinle savaşmayı iş edinmek seni yolundan alıkoymaktan başka bir işe yaramaz.


Her halükarda geri dönülmez bir yoldayız! Geri dönülmez ve içinden çıkılmaz. Tamamlanabilir eksiklerimiz var. Yaşayabileceğiz ya da yaratabileceğimiz hayallerimiz. Hayal olup, biz kendi gerçeğimizi önce hayal edip gerçekleştiririz. Sorunları sorun çıkararak çözmeyeceğiz. Sorunların altında yatan sebepleri bulup, o sebepleri yok edeceğiz. Sorun üretmeyeceğiz. Sorunlarıyla varlığını tanıyan ve sorunlarına göre bir yaşam planı kuran anlayışı da yok edeceğiz. Sorunlara dayalı mazoşist psikolojiden toplu halde kurtulmayı deneyeceğiz. Ruhumuzda değişim yaratmayan bilgi, bizin bilgimiz değildir!

Önemsenme ihtiyacından dolayı söylenen yalanlara inanmayı bırakalım. Önemsendiğimizi sanmayalım. Önemli olmayı değerli olmaya tercih etmeyelim. Yalan bunu sağlar. Değerli olmaya doğru atılan her adıma çelme takar. Altında ezileceğiniz ve kendinizi deforme edeceğiniz hedefleriniz sadece güven kaybına neden olur. Taşıyabileceğiniz hedefleriniz olmalıdır.


Bir yol tayin etmek için öncelikle bugüne nasıl geldiğinizi bilmelisiniz. Geçmişiniz hayatınızın rehber öğretmenidir. Kendinizi tanıyın. Daha doğrusu düşlerinizi. Sorunları yaratan zihinleriniz olabilir. Aydınlıkta düşlemek karanlıkta zihin işletmekten iyidir. İçsel yoksunluklar içsel yoksulluk demek değildir.

Dile hâkimiyet! Dilinizde ısrar kişiliğinizdir! Daima hatırda tutunuz ki; kişilik kimlikten daha değerli ve önemlidir. Dilinizin büyük gücüne inanın! Dilinizin üstünlüklerini öğrenin! Dilinizin teknesinde ne yoğurduğunuzu bilin! Hatırda tutunuz ki her özenti bir bocalamadır. Dilinizi kullanmakta ısrar etmezseniz diliniz işlenmemiş olarak kalır. İşlenmemiş diller mensuplarını tarihe gömer. Dilinizi başka dillerle kıyaslamayın. Başka dilleri dilinizle kıyaslayın.


Bireyselleşme adı altında bizlere sunulan süreç içerisinde birey olan ruhlar niçin yalnızlık çekiyor? Bireyselleştirme değil yalnızlaştırma düzenidir bunun adı. Bu düzende bireyler teker teker yok olup gidiyor. Asıl olması gereken süreç bir leyen olma sürecidir. Bir ey = Bir dir.


Türker Ercan
Türker Ercan, 1 Haziran 1972 doğumlu. Öğrenciliği hiç bırakmayan bir öğretmen. Uzakdoğu sporları ile uğraştı. Felsefe, psikoloji, parapsikoloji konularında ve mantık alanında uzun yıllar araştırmalar yaptı.