Reiki’nin beş prensibi

Reiki’nin birinci seviyesinde her öğrenciye “Reiki’nin prensipleri” isimli beş önemli madde öğretilir. 21 günlük arınma ve Reiki uygulama sürecinde öğrenci bu prensipleri tekrarlayarak bu erdemleri hayatına uygular. Reiki’de kesin kurallar olmasa bile, Usui Sensei bu erdemleri bütün insanların öğrenmesinin önemli olduğunu belirtmiştir.

Reiki'nin beş prensibi

Ruhsal Yolun Kuralları ve Etikleri | Yazı Dizisi Bölüm -1- 

Usui Sensei’in mezar anıtında beş prensip ile ilgili şunlar yazmaktadır:

“Geriye bakınca, Reiki’nin asıl amacı sadece hastalıkları iyileştirmek değildir, ayrıca insanların yaşamdan zevk alması ve mutluluğu deneyimlemesi ve doğru zihin ve sağlıklı bedene sahip olmaktır. Bundan dolayı öğretmeye gelince, önce öğrencilerin Meiji İmparatorunun öğütlerini anlamalarını isterdi, sonra sabah ve akşam onları söylemelerini ve akıllarında tutmalarını isterdi, beş prensip aşağıdadır:


Bugün öfkelenme. Üzülme. Şükran duy. İşinde gayretli ol. İnsanlara nazik ol.

Bunlar gerçekten çok önemli tavsiyelerdir. Bu, kadim zamanlardan beri bilgelerin ve azizlerin kendilerini disipline ettikleri aynı yoldur. Sensei, öğretme amacını açıklamak için bu tavsiyeleri “mutluluğu davet etmenin gizli yöntemleri”, “çoğu hastalığın spiritüel ilacı” olarak adlandırdı. Daha fazlası, onun niyeti mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılması zor olmayan bir öğretme yöntemiydi.

reiki

Her sabah ve her akşam, elleriniz dua pozisyonunda sessizce oturun ve prensipleri söyleyin, o zaman saf ve sağlıklı bir zihin beslenmiş olur. Bunun gerçek anlamı bunu günlük yaşamda uygulamaktır, onu kullanarak. (örneğin, onu pratik olarak kullanın). Bu, Reiki’nin bu kadar popüler olmasının nedenidir.”

Reiki’nin beş prensibini farklı yorumlayanlar veya çevirenler mevcut. Genel anlamıyla hepsinin içeriği benzer. Burada “sadece bugün” (veya bazı çevirilerde “bugün özellikle bugün”) denmesinin sebebi kişinin o gün erdemlere odaklanmasını sağlamaktır. Bu olumlamalar sabah her gün okunarak ve içselleştirilerek kullanılır. Ve yaşam içinde olabildiğince bunlara uyulmaya çalışılır.  Bunun yanı sıra bir gün boyunca tüm 5 kural yerine, her gün bir kurala odaklanılması da bir diğer yöntemdir.

Genelde bu beş prensibi öğrencilere anlatırken, burada hoşumuza gitmeyen prensibin, bizim hayatımızda hala oturtamadığımız erdemlerden biri olduğuna değiniyoruz. Gerçekten de  5 prensipten bazıları insanların hoşuna gitmemektedir. Bu da kişinin o konuda zayıf olduğunu ve o olumlamaya daha fazla ağırlık vermesi gerektiği anlamına gelir.


1) Sadece bugün öfkelenme!

2) Sadece bugün Kaygılanma!

3) Sadece bugün anne/babanı, öğretmenlerini ve yaşlılarını onurlandır!

4) Yaşamını dürüstçe kazan!

5) Tüm canlı Varlıklara Şükran Göster!

 


Yazı Dizisi Konu Başlıkları