Okul ve Sınav Korkusuna EFT İle Son Vermek

Aslı COŞKUN
Psikolog – EFT Master – Öğrenci Koçu

Genel olarak öğrenilmesi kolay olan EFT  teknikleri enerji meridyenleri üzerinde vuruşlarla çözüm getiren bir sistem. Bu özelliği nedeniyle çalışmalarda öğrenci ile karşı karşıya uygulayarak probleme müdahale edilmekte. Aileler bu sistemi öğrenip çocuklarına çok kolay uygulayabilirler.

 

Okulların açılması ile birlikte tüm Türkiye’yi sarmaya başlayan bir duygunun içine giriyoruz. Yıllardır okul sıralarında yaşadığımız kabus dolu anları dile getirip duruyoruz. Kimi zaman okulda kazandığımız kimi zamanda okul öncesi dönemde hayatımıza giren korkular ve negatif duygular çocukluğumuzda büyük izler bırakmıştır. Anneden ayrılma, sözlü sınavlarda sıranın gelmesini kalbimizin güm güm atmasını izleyerek bekleme, yanlış cevap ile herkesin gülmesi, cevapları bildiğimiz halde parmak kaldıramamamız,  arkadaşlar arasındaki iletişim ile ortaya çıkan özgüven sorunlarımız derken daha hayata atılmadan onlarca korkunun esiri olup çıkıyoruz.

Günümüzde, daha bilinçli hale gelen aileler bu durumlara daha ilk anda müdahale ederek sorunu ortadan kaldırmayı çalışmaktalar. Bizim çocukluğumuzda yaşanan her negatifin nedeni biz göründüğümüz için bir eti senin kemiği benim sözü ile eğitim sistemine teslim edilmek suretiyle kendi kabuklarımızı kırmakta çok gecikmişizdir. Şu anda durum ise çok farklı, aileler önce çocukları ve onların sıkıntılarına çözüm bulmak için her yolu deniyorlar.


Biz de bu yolların ne olduğunu araştırırken çok farklı ve sonuçları başarılı bir sistem ile karşılaştık EFT… Evet EFT sisteminde çocukların tüm eğitim süreci boyunca (ilkokuldan, üniversiteye kadar) yaşadığı tüm korku ve negatif duyguları temizleyebiliyorsunuz. Nasıl mı? Gelin detaylar için bu konuda uzmanlaşmış Milli Eğitim Bakanlığı’nda psikolojik danışman olarak çalışan, Psikolog Aslı Coşkun’a kulak verelim.

Röportaj: İndigo Dergisi

– Merhaba Aslı Hanım, öncelikle İndigo dergisi olarak bu röportajı bizimle yapmayı kabul ettiğiniz için size teşekkür ederiz. Son dönemlerde adını sık sık duyduğumuz EFT yani duygusal özgürleşme teknikleri hakkında kısa bir araştrıma yaptık ve sizin de bu konuda çalışmalarınız olduğunu gördük. Kendinizden biraz bahseder misiniz? Neden böyle sıradışı bir işe ilgi duydunuz?

Merhaba, Hacettepe Psikoloji bölümünü bitirdikten sonra, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışmaya başladım. 11 yıllık meslek hayatım boyunca sürekli olarak öğrencilerin yaşadığı sorunlarla iç içeydim. Bu süreçte gelen öğrencilere daha fazla destek sağlayabilmek adına araştırmalarda bulundum. Daha pratik çözümler bulabilmek için farklı teknikler inceleyip eğitimlerini aldım. Bunlar Öğrenci Koçluğu, Kuantum Koçluğu, Reiki, Nefes Eğitimi ve EFT Teknikleri idi. Bu arayışların sonucunda en doğru kaynağın EFT olduğunu görünce bu konu üzerinde eğitimlerimi tamamlayıp Master seviyeye ulaştım. Şu anda çalışmalarımı EFT teknikleri ile destekleyerek yürütüyorum.

– EFT ilk olarak ne zaman ortaya çıktı, bildiğimiz kadarıyla derin korkuları su yüzüne çıkartıp temizleyen bir sistem ve daha çok kitleye ulaşması gerekiyor sanki. Bize kısaca bu özgürleşme tekniğinden bahseder misiniz? Neyi hedefliyor EFT?

Amerikalı psikolog Roger Callahan 1980 yılında, su korkusu yüzünden şiddetli baş ağrıları çeken ve kabuslar gören bir hastasını uzun süre klasik yollarla tedavi edemeyince,  hastanın midesindeki ağrıdan bahsettiği sırada tamamen içgüdüsel olarak, mide meridyenin uç noktası olan göz altındaki noktalara parmak uçlarıyla birkaç kez vurur. Bunun üzerine, hasta su fobisinin kalmadığını söyleyerek en yakındaki yüzme havuzuna koşar ve yüzüne su serper.

Callahan buradan yola çıkarak araştırmalarını bu yönde yoğunlaştırır ve yeni bir enerji tekniği geliştirerek bu tekniğe TFT (Thought Field Therapy) adını verir. 1990′lı yıllarda bir mühendis olan Gary Craig Callahan’ın daveti üzerine TFT üzerinde bir takım değişiklikler yaparak daha rafine hale getirilir ve EFT (Emotional Freedom Technique) der bunun adına. EFT de insanların yaşadığı korkuları, negatif duyguları  özgürleştiren enerji blokajlarını çözme sistemidir.

– Peki EFT’nin kullanım alanlarına baktığımızda çok geniş bir alanda çözüm sunuyor EFT’nin kullanım alanlarını nelerdir ?

– Olumsuz Duygular (stres, öfke, korku, endişe, acı, üzüntü, suçluluk,  güvensizlik, korku, nefret, kıskançlık, fobi, panik atak, depresyon…)
– Olumsuz İnançlar (“Kimse Beni Sevmiyor”, “Matematik Problemlerini Çözemiyorum”, “Sınavda İstediğim Puanı Alamayacağım”,  “Talihsizim”, “Yalnızlığa mahkumum”, “Beceriksizim”, “Kimseye güvenmemek lazım”, “Para bana hiç gelmeyecek” …)
– Duygusal Travma   (Kaza, cinsel taciz, zorbalığa uğrama, terk edilme, işten atılma, soygun, yakınını kaybetme, haksızlığa uğrama…)
– Bedensel Sorunlar (Alerjiler, sırt ve bel ağrıları, fibromiyalji, kabızlık, cinsel sorunlar, şişmanlık, sedef hastalığı, karın ve mide ağrıları…)
– Madde Bağımlılıkları (Sigara, alkol, yemek, uyuşturucu)
– İlişkiler, cinsel sorunlar
– Hedef Belirleme  (İşyerinde, ilişkilerde, kazanç düzeyinde, başarılacak projelerde, toplumda yer belirlemede, hayat amacını ortaya çıkarmada…)
– Performans Artırma (Sınav, iş, spor, sanat, kolay odaklanma, hafıza geliştirme, yaratıcılık, disiplin geliştirme, verim artırma…)
– Ruhsal Gelişim   (Dinginlik, sevecenlik, affetmek, sevgi ve hoşgörü geliştirme…)

EFT’yi şirketlerde, okullarda, hastanelerde, dershanelerde ve çocuk yuvalarında kullanabiliriz.

– Öğrencilerin dersleri ve okulları ile ilgili korkularında EFT’yi nasıl kullanıyorsunuz? Bu yöntemle gerçekten öğrenciler arasında başarı sağlanıyor mu? Ne tarz ilerleme kaydediyorsunuz?

EFT öğrenilmesi ve öğretilmesi çok kolay olan ve bu yüzden de her yaşta öğrenci üzerinde kullanılabilecek bir sistem. Öğrenciler okul sürecinde yoğun derecede başarısızlık korkusu, sınav korkusu, kendini ifade edememe korkusu, arkadaşlarıyla iletişim problemi ve özgüven sorunu yaşıyor. Bütün bu sorunlara ilave olarak çocukluk döneminde yaşadığı travmatik olayların günümüze getirdiği bilinçaltı korkularda öğrenci başarısını etkilemekte. EFT teknikleri ile yapılan çalışmalarda da bunlar ortadan kaldırılarak öğrencinin başarısı geri kazandırılmakta…


Ayrıca, dershanelerde çocukların başarı oranlarını yükseltmek için yıl boyunca sınavlar düzenlenmekte. Bu sınavlarda alınan puanlar hem ailelerin hem de dershane öğretmenlerinin kendi içinde bir stres yaşamasına neden olmakta. Böylesi durumlarda sadece dershanelerdeki öğrenciler değil, öğretmenlerinde EFT eğitimlerini alıp uygulamalarını önerebilirim.

– Peki EFT’nin öğrenilmesi ve öğretilmesi çok kolay olduğundan bahsetmiştiniz. Bu durumda EFT’yi öğrenci veya veliler öğrenip ihtiyaç duydukları zaman kullanabilirler mi? Bunun yöntemleri nasıl olmakta?

Evet, genel olarak öğrenilmesi kolay olan EFT  teknikleri enerji meridyenleri üzerinde vuruşlarla çözüm getiren bir sistem. Bu özelliği nedeniyle çalışmalarda öğrenci ile karşı karşıya uygulayarak probleme müdahale edilmekte. Aileler bu sistemi öğrenip çocuklarına çok kolay uygulayabilirler. Hatta sürekli değişim gösteren eğitim sistemleri yüzünden çocukları için kaygılanan ve çocukları için gelecek korkusu yaşayan ailelerinde EFT desteği almaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü ailelerde en az çocukları kadar bu korkuları yaşıyorlar. Hatta şunu da söyleyebilirim ailelerin bu korkuları çocuklarına yansımakta ve çocuk üzerindeki etkisi daha yüksek olmakta.

– Bu konuda okullarda ve öğretmelere benzer eğitimler verilerek bu çalışmayı genişleterek başarılı bir öğrenci kitlesi ortaya çıkartılabilir mi? 

Kesinlikle okullar ve dershaneler için bu çalışmayı önerebilirim. Özellikle öğretmenler sınıflarda direkt olarak öğrenciler ile muhatap olduklarından birebir olarak sorunları görmekte ve EFT teknikleriyle bu duruma müdahale etmesi mümkün olmaktadır. Böyle bir sistemi tüm öğretmenlerin kullandığını düşündüğünüzde, sınıflarda kendini yetersiz hisseden, korkan, kaygı yaşayan öğrenci kalmayacak ve sağlıklı bir nesil yetişecektir.

– EFT ile ilgili bir gelecek hedefiniz var mı? Böylesi bir bilgi ve çalışmayı tüm milli eğitim bünyesinde vermek sizce nasıl bir çalışma olur?

Şu ana kadar konuştuğumuz süreçte ortaya çıkan bir gerçeklik var öğrenci ve öğretmenlerin tamamı MEB’na bağlı. Eğer bütündeki sorunları tespit edip bunların üzerinde EFT eğitimlerini geliştirirsek Türkiye adına büyük bir başarı sağlayacağımıza eminim. Eğitim fakültelerinde, formasyon çalışmalarında EFT takviye ders olarak mutlaka verilmeli diye düşünüyorum . Böylece okulla ilk karşılaşmada kendi içlerinde sorun yaşayan öğretmenlerde bu sorunlarının çözümü için EFT yi kullanarak hem kendilerine hem de öğrencilerine büyük bir fayda sağlayacaktır.

– Son olarak ne söylemek istersiniz.

EFT, hayatın bize verdiği ve korkularımız ile kapattığımız tüm kapıları açmaya yarayan bir anahtar aslında ve bu anahtarı çoğaltıp herkesin kendi korkularıyla kilitlediği o karanlık odalardan çıkarak ışığa varmalarını istiyorum. EFT kendi karanlığımızdan kurtulmamızı sağlayan bir ışık aynı zamanda. Bu çalışmaları Türkiye’de daha çok insanın öğrenip ihtiyacı olan herkese yardım etmesi için gerekli çalışmaları yürütmek hedefindeyim.

– Verdiğiniz bilgiler ve bize zaman ayıdrdığınız için İndigo ailesi olarak size teşekkür ederiz, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Ben de size teşekkür ederim bana bu fırsatı verdiğiniz için.

Aslı COŞKUN
Psikolog- EFT Master – Öğrenci Koçu



Hikaye Psikolojisi ve Etkileme Üzerine

 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.