Alternatif enerji kaynakları: Yeşil enerji

Son zamanlarda elime aldığım pek çok dergide, sosyal medyadaki paylaşımlarda, internet haberlerinde ve hatta sohbetlerde bahsedilen konular ortak bir payda etrafında dönüyor.

Alternatif enerji kaynakları: Yeşil enerji

Bu konular yükselişe geçen meslekler, girişimcilerin başarı hikâyeleri, alternatif enerji kaynakları ve önümüzdeki birkaç yılın ham madde, gıda ve daha nice ihtiyaçlarının karşılanması üzerine çalışmalar; bu çalışmaları yapan insanların başarı öyküleri ve çözüm odaklı stratejiler üzerine.

Bu iş alanları gelecekten ‘Gelecekler’  

Yeni yılın kapımızı çalmasına çok az bir süre kala, dünyanın dört bir yanında insanlık kendine eğlenceler düzenlemekle meşgul. İnsanlık tarihinin geçmişten bugüne geçirdiği değişimlere ve yeniliklere daha nicelerinin ekleneceği bu yepyeni yıl gelirken beraberinde, yepyeni fırsatları ve olanakları da bizlere sunacak.


Bu tatlı eğlencelerin ve sayısız fırsatların yanında, kimilerine göre 2012, Mayaların kehaneti ile dünyanın sonunun geleceği bir yıl olacak. Her ne kadar bu zayıf varsayım, film sektörünün hikâye arayışını karşılamış olsa da, doğruluk payı bir noktada var.

Evet, 2012 dünyanın başka türlü değişimler yaşayacağı ve yeni bir çağa gireceği, kısaca eskiyi öldüreceği bir yıl olacak. Gerek teknolojideki olağanüstü gelişmelerin bu yıl ivme kazanması, gerekse toplumsal açıdan pek çok değişimin yaşanacağı 2012 yılı, iş dünyasında da farklı alanlar yaratacak.

Son zamanlarda elime aldığım pek çok dergide, sosyal medyadaki paylaşımlarda, internet haberlerinde ve daha nice kaynaklarda bahsedilen konular ortak bir payda etrafında dönüyor. Bu konular yükselişe geçen meslekler, girişimcilerin başarı dolu hikâyeleri, alternatif enerji kaynakları ve önümüzdeki birkaç yılın ham madde, gıda ve daha nice ihtiyaçlarının karşılanması üzerine çalışmalar, bu çalışmaları yapan insanların başarı öyküleri ve çözüm odaklı stratejiler üzerine.

Oldukça yükselişte olan bu konulara her gün bir yenisi ekleniyor. İnternetin keşfinden ve güçlü bir sosyal medya ağının oluştuğu ilk günden beri insanlık özellikle dikkatimi çeken üç alana odaklanmış durumda. Bu bahsettiğim alanlardan birisi sosyal medya üzerinden her türlü ihtiyaca cevap vermek karşılığında kurulan internet siteleri.

Bu ihtiyaçlar ister kısa sürede internet üzerinden sosyalleşmek olsun, ister yemek siparişi vermek olsun, isterseniz de iş alanınızla ilgili başka insanlarla iletişiminizi sağlayan hizmetler olsun oldukça popülerleşen konulardan sadece bir kısmı. İkinci alan ise, insanlığın önceleri düşüncesizce tükettiği ve sonu yakın bir tarihte gelecek olan enerji kaynaklarının alternatiflerinin bulunması üzerine.

Yeşil enerji

Şimdilerde hepimizin pek çok yerde duyduğu “yeşil enerji” sözcük grubunun önümüzdeki birkaç sene içinde yaygınlaştığına şahit olacağız. Dünya standartlarına her anlamda uyum sağlamak gerekliliğinden doğan bazı zorunluluklar, yasalarımıza yansıdığında rüzgâr enerjisi, güneş panelleri ve fabrikaların, işletmelerin ve hatta inşaatların bile tükettiği karbon miktarını ve “yeşil enerji” ile ilgili uygulamalara dayandırdığı temeller, sertifikasyon sistemi ile yasal hale getirilecek.

Bunların dışında üçüncü alan ise hiçbir zaman tüketim oranının düşmeyeceği ve her daim revaçta olacak tekstil sektörü. Başlığı açmak gerekirse moda, dünya ekonomik krizde dahi olsa, tüketimi düşmeyecek alanlardan birisi olacak.


Bunun ispatını geçmiş yıllarda ekonomik krizler görmüş pek çok ülkenin, istatistiklere göre, hazır giyim tüketimi ve modayı takip etmedeki duyarlılık açısından hiçbir şekilde ivme kaybetmediğini görmüş olduk. İnsanların televizyonlarda işsizlikten ağladığı dönemlerde bile alışveriş merkezlerine gittiğimizde ellerinde poşetlerle dolaşan insanları görmek bu durumun ispatı gibidir.

Şahsi görüşüm, bahsettiğim bu üç alan ve bunların dışında gıda, ilaç gibi zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılayan sektörler geleceğin meslekleri arasında yer alacak. Şimdilerde genç girişimcilerin desteklendiği ve insanların büyük şirketlerin patronlarını zengin etmesindense, kendi işini kurmasına teşvik eden belli oluşumlar da gelecekte daha fazla hayatımızda olacak gibi gözüküyor.

Üniversitelerin ve belli büyük kuruluşların da ortak teşviki ile kadın girişimcilerin sayısını artırmak, küçük işletmelere ve hayatımızı kolaylaştıracak fikirlerine destek vermek üzere kurulan, küçük miktarlardaki kredileri uygun geri ödeme koşulları ile bizlere sunan oluşumlar da, dünyanın yeni düzenine ayak uydurmamıza yardımcı olacak gibi gözüküyor.

Japonya’da bir tuvalet sistemleri firmasının dışkı ile çalışan motosiklet üretmesi ve böylece tuvaletlerde karbon salınımını düşürmeye çalışması, aynı zamanda da benzine alternatif bir yakıt üretmesi, sosyal paylaşım sitelerinin sosyalleşmek ve yeni iş çevresi oluşturmak adına, iş dünyasının pek çok ismini bir araya getirmek için internet üzerinden yaptığı organizasyonlar, farklı konseptlerdeki oluşumlar, modanın internetten takip edilir hale gelmesi ve yaygınlaşması, yeşil enerjinin çamaşır makinemizden, oturduğumuz binanın donanımına kadar hâkim olması gibi pek çok alan gelecekte hayatımızda yer edecek.

Hızla değişen dünyanın insanı şimdilerde bu bahsettiğimiz alanların oluşturduğu hizmetlere oldukça ihtiyaç duyuyor. Yoğun iş temposunun getirdiği zamansızlık, işlerini bir tuşla elinin altından halletmek isteyen insanlarla dolup taşıyor. Bu nedenle,”zaman” kelimesi temel alınarak, en kısa sürede ihtiyaca cevap veren hizmetler önümüzdeki yıllarda oldukça kazançlı çıkacak.

Zaman kavramının yanına, yalnız modern dünya insanının kısa sürede sosyalleşme ihtiyacını da eklersek, gerek iş yaşamında gerekse özel yaşamında, bu ihtiyaçlara cevap verilmesi de önemli hale gelecek. Son olarak, kısıtlı kaynakların alternatifinin bulunması konusunda da zorunluluklar ve uygulamalar, alanında uzman kişilerin yarattığı farkındalıklar ve dünyada yaygınlaşacak olan enerji ve çevre konulu eğitimlerle önemli hale gelecek.

Özellikle üzerinde önemle durduğum enerji, çevreyi koruma ve tüm bu uygulamalara gözetmenlik yapacak denetçilerin ve uzmanların yetiştirilmesi işleri de önem kazanacak. Yeşil enerji uzmanlığı, yeşil enerji danışmanlığı gibi, ülkemizde şu sıralar yabancı olduğumuz bu sıfatları almak isteyen kişiler, yakın gelecekte sayılarının azlığı dolayısı ile oldukça revaçta olacak.


İnsanoğlu varoluşunu anlamlandırmak ve aynı zamanda yaşamak için çalışıyor ve bu sırada üretiyor. Bu dünyaya küçük de olsa kendimizden bir iz, bir parça veya bir farkındalık bırakmamız, bu sırada zengin olmamız ve bu sayede başka insanlara iş vermemiz saygın ve yararlı bir davranış. Kişinin geliştireceği öngörü ile geleceği tahmin ederek, girişimlerde bulunması ve bu sayede çevresine yeni bir şeyler katması, medeniyetin gelişmesi ve gelecek kuşaklara daha fazla yol kat edilerek aktarılması görevimiz olmalı. Bu nedenle, girişim, gelişim ve istikrarlı çalışmak, aynı zamanda önünü görebilmek, başarıya açılan kapının yegâne anahtarı olacak.

Marmaris’te ‘Yeşil Okul’ Projesi Hayata Geçiyor


 

Ezgi Ergin
Ezgi Ergin, 1990, Ankara doğumlu. Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği son sınıf öğrencisi. Tenis oynamayı, kitap okumayı, film izlemeyi ve yeni yerler keşfetmeyi seviyor. İngilizce ve Almanca biliyor. Korku-gerilim romanı yazıyor. Üç farklı blogda çeşitli temalarda kısa hikâye, deneme ve film eleştirisi üzerine yazılarını yayınlıyor.