Contemporary İstanbul 2012: Çağdaş Sanat ve İzlenimler

Ve işte sanat bu; heyecan veren, düşündüren, sorgulatan, mesajlar veren, yenilenme ve insan dehasının sınırlarını keşfetmemizi sağlayan, ilham mekanizmamızı genişleten, yaşamın anlamına etki eden, yaratıcılık yönümüzü aktive eden bir olgu. Contemporary Istanbul, 7’inci yılında daha da zengindi.

Contemporary İstanbul 2012: Çağdaş Sanat ve İzlenimler

Bugün için sanatın ortaya çıkışına dair tam olarak, hala kesin bir tarih verilemiyor. İlk insandan günümüze kadar geçen zaman içinde insanoğlu çeşitli amaçlarla biçim üzerinde çalışmış, şekillendirmiş, maddeye hükmetmeye çalışmıştır. Pek çok varsayımlar olsa da sanatın başlangıç noktası bilinemiyor.

Sanatın başlangıcı sorununu aydınlatmak üzere pek çok yazar kitaplarının giriş bölümlerinde uzun sayfalar ayırsalar da bütün çabalara rağmen bu konunun pek az aydınlatılabildiği söylenebilir. Sanat tarihi diye bir dal, sanatın tarihsel evrimini inceleyerek, bu konularda çok çeşitli araştırmalarla günümüze ışık tutmaya devam ediyor.


Yeni Ufuklar: Orta ve Doğu Avrupa

Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul; 55’i yurtdışı, 45’i yurt içi olmak üzere 100 çağdaş sanat galerisi ve 600 sanatçı ile beraber CI Dialogues Konferans Serisi, özel davetler, açılışlar, açılış ve kapanış partileri gibi yan etkinlikleri de sanatseverlere sunuyor.

57’si yurtdışı, 45’i yurt içi olmak üzere 102 çağdaş sanat galerisinin ve 612 sanatçının katılımıyla 22-25 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenen 7. Contemporary Istanbul, yerli ve yabancı sanatseverleri ve koleksiyonerleri İstanbul’da bir araya getirdi. Katılımın ve satışların bir önceki seneye göre yüzdesel olarak arttığı gözlemlenen etkinlikte, sergilenen eserlerin yüzde %66’sı sahiplerini buldu. Etkinliği 68 bin sanatsever ziyaret etti.

Dünyanın en önemli galerileri arasında yer alan Marlborough Gallery, Haunch of Venison, MaM- Mario Mauroner Contemporary Art, Cordeiros Galeria, Opera Gallery ve Michael Schultz Gallery yanı sıra Türkiye’den Galeri Nev, Galerist, Galeri Artist, art ON, Dirimart, Pi Artworks, NON, Galeri Mana, Pilot, Rampa, Pg Art, art Sümer, Galeri Zilberman, Egeran Galeri ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.

Dünyaca ünlü sanatçılar; Damien Hirst, Banksy, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Andreas Gursky, Fernando Botero, Anselm Reyle, Keith Haring, Jean Michel Basquiat, Magdalena Abakanowicz’in eserleri ile beraber Türkiye’den; Devrim Erbil, Burhan Doğançay, Bedri Baykam, Mehmet Güleryüz gibi ustalar ile beraber Hüseyin Bahri Alptekin, Ergin Çavuşoğlu, Kutluğ Ataman, Yaşam Şaşmazer, Murat Germen, Tuğberk Selçuk, Murat Akagündüz, Ali Kazma, Halil Akdeniz, İnci Eviner, Şükran Moral, Haluk Akakçe gibi en önemli çağdaş sanatçıların eserleri sanatseverler ile buluştu. Andreas Gursky’nin 21 Kasım ön izleme günü fuarı ziyaret etmesi büyük ses getirdi. 520 bin USD değerindeki “Bangkok No.4” isimli eseri sahiplerini bulan eserler arasındaydı.

Contemporary Istanbul 7’inci yılında daha da zengindi

Galerilerin yanı sıra Türkiye’den ve dünyadan 10 sanat inisiyatifi, 14 sanat kurumu, Türkiye’den ve dünyadan önemli 16 sanat yayını da kendilerine ayrılan özel alanlarda sanatseverlerle buluştu. “New Horizons – Yeni Ufuklar”bölümünde yer alan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden galeriler, Hollanda – Türkiye diplomatik ilişkilerinin 400. Yılı kutlamaları kapsamında Mondriaan Fund ve Hollanda Konsolosluğu’nun desteğiyle “Hollanda’dan Çağdaş Sanat” bölümünde yer alan galeriler, son 2 yıldır Ermeni sanatçıların yer aldığı “Ermenistan’dan Sanat” bölümü, Uzakdoğu’nun en önemli merkezlerinden biri olan Kore’den sanatçıların işlerine yer veren “Kore’den Çağdaş Sanat” 5 gün boyunca sanatseverlerle buluştu.

CI Dialogues 22-24 Kasım 2012 tarihlerinde dünyadan önemli konuşmacıları ağırladı

Fuar süresince çağdaş sanatın tartışıldığı CI Dialogues konferans programı sanat dinamikleri, üretimleri, sanat ekonomisi, koleksiyonerlik ve ortak platformlar üzerine sunum ve konuşmalar yapıldı. CI Dialogues’un öne çıkan konuşmacıları;  kavramsal sanatçı Joseph Kosuth, küratör-yazar Nazlı Gürlek, küratör Rene Block, dünyanın en saygın müzayede evlerinden Phillips De Pury eş kurucusu Simon De Pury, Marlborough Gallery’nin ortak kurucusu Pierre Levai, sanatçı ve Press to Exit Project Space’in kurucusu Yane Calovski, sanatçı Nezaket Ekici, küratör Başak Şenova oldu.

Sponsorlarla zenginleşen sanat


Akbank Private Banking, 6.kez ana sponsorluğunu üstlendiği Contemporary Istanbul’a katılan VIP misafirlere özel hazırladığı lounge alanında Murat Germen’in İstanbul’a ait fotoğraflarını sergiledi. Aynı zamanda AkSigorta kanalı ile fuar boyunca alınan eserleri sigortalama çalışmasını yaptı.

2. kez fuarın ortak sponsoru olan Zorlu Center; Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi olarak Zorlu Center Yayınları’nın ikincisi “Obje’ct” kitabının lansmanını yaptı. Yane Çalovski’nin işlerine odaklanan kitabın editörü Başak Şenova ve Yane Çalovski, CI Dialogues kapsamında sanatseverlerle buluştu. Zorlu Center Yayınlarının 3.sü “Making of: Architectural Objects” projesinde yer alan ve fotoğrafları Cemal Emden tarafından çekilen 10 mimari yapının fotoğraf seçkisi Zorlu Center Lounge sergi alanında görüldü.

2012 yılında ilk kez ortak sponsor olan Yıldız Holding’in Contemporary Istanbul’da açtığı Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, çocukları çağdaş sanatla tanıştırdı ve dört gün boyunca çocuklara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir sanat ortamı sağladı.

2013’te 2 yeni fuar daha

2013 yılında 7-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Contemporary Istanbul sırasında 2 yeni uydu /satellite fuarda sanatseverlerle buluşacak; birinci fuar “Fotoğraf ve Yeni Medya” pratikleri üzerine odaklanacak.Step Istanbul uydu fuarı ise “genç ve gelecek vaad eden sanatçı ve galerilerin” eserlerine ve performanslarına yer verecek.
2013 yılında 4-10 Kasım arasında 2. si düzenlenecek Art Istanbul sanat haftası, 7-10 Kasım 2013 tarihinde Contemporary Istanbul ve 2 uydu fuarı ile 2013 yılında Kasım ayı yerli ve yabancı sanatçılar, galeriler, sanatseverler ve koleksiyonerler için yine en önemli sanat durağı olacak.

İzlenimlerim

Bu genel bilgiler kapsamında; Contempary’e Türkiye dışında, Yunanistan, İspanya, İtalya, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Romanya, Ermenistan, Macaristan, Kore, ABD, Avusturya,  katılım vardı. Çağdaş Sanat Buluşmalarına yer veren müthiş güzel, heyecanlı, yenileyici bir sanat etkinliği, şöleni diyebilirim. Bir arkadaşım ve eşimle birlikte katıldığım Contemparary, sanatın ne olduğunu tekrar tekrar sorguladığım; ‘hadi canım bu da mı sanat?’ dediğim anları da yaşattı. Zamanın yetemediği, tekrar tekrar görmek, incelemek isteyerek sonlara doğru günü yetiştirmek adına biraz da acele gezebildiğim harika mutluluk, bir canlılık ve enerji şarj ettiğim günü yaşamamı sağladı.

‘Ve işte sanat bu; heyecan veren, düşündürten, sorgulatan, mesajlar veren, yenilenme sağlayan, insan dehasının sınırlarını keşfetmemizi sağlayan, ilham mekanizmamızı genişleten, yaşamın anlamına etki eden, yaratıcılık yönümüzü aktive eden bir olgu.’ dedim çıkarken gülümseyerek…

Ayrıca sanat tarihçiliği büyük ölçüde uzmanların geniş deneyimlerine içgüdüsel yargılarına ve eleştirel duyarlılıklarına dayanır. Sanatın içinde yaşadığı ve çalıştığı tarihsel ortamın ayrıntılarıyla bilinmesi ve sanatçının düşünce yaşantı ve kavrayışlarının duygudaşlık temelinde anlaşılması perspektifinden yola çıkarak; sanat geleneklerinin üslupsal ve biçimsel gelişimlerinin büyük ölçekte ve geniş bir tarihsel perspektif içinde kavranmasına katkıları olan sanat tarihçileri, sanatçı ve sanat eleştirmenlerine, sanat yolculuklarında keyifli vakitler diliyorum.


Sadece bu da değil… Hiçbir şeyin bozamadığı, tanrının sanat harikası güzelliğindeki İstanbul’un bu anlamda ev sahibi olması çok sevindirici. Gelecekte bir gün bütün bu sanatsal aktivite ve çalışmaların kendisinden sonraki nesillere, sanat tarihi bırakma yolculuğunun kayıtları olması, sanatçı ve sanatçıyı destekleyen her kişi, kurum-kuruluş için inanılmaz güzel bir sorumluluk.  Sanatçı her daim yaşar. Ölen yalnızca bedendir.

‘Contemporary’ İstanbul (CI) Ruhunu Yansıtabildi mi?


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.