Yeşil bir yaşam nasıl yaşanır? Düğmeye basın!

Yeşil bir yaşamın düğmesine basarken pek çoklarını da çevre dostu değişiklikleri uygulamak tedirgin eder. Bununla birlikte, bu uygulamaları kolaylaştırmanın ve çevreyi korumanın pek çok yolu da mevcuttur.

Yeşil bir yaşam nasıl yaşanır? Düğmeye basın!

Hava kirliliği birçok  şehirde başlıca sorunlardan biridir.

Fabrikalar büyük çapta hava kirleticiler üretirlerken küresel ısınmaya katkıda bulunan tek durum bu değildir. Otomobiller de havaya önemli miktarda kirletici malzeme yaymaktadırlar. Şehir caddelerinde gidip gelen çok sayıda araba olduğunda her bir arabadan ozonu delen, kirlilik yaratan maddelerin yayılması da artmış olur. Çevreyi korumak istiyorsanız, ya araba paylaşımına ya da arabayla gitmek yerine yürümeyi tercih ederek işe başlayabilirsiniz hatta fazla zararı olmayan hibrid modeller bile alabilirsiniz.


Böyle küçük değişiklikler gelecek nesillere bırakacağınız çevreye büyük rahatlık getirebilir. Yeşil bir yaşamı evinize şöyle bir bakarak yaşantınıza uyarlamanın pek çok yolu vardır.

Ne tür ampul kullanıyorsunuz?

Kullanmakta olduğumuz standart ampuller yüklü elektrik faturaları ve yüksek karbondioksit seviyelerine neden olurken en azından bir standart ampulünüzü floresansla değiştirirseniz çevreyi koruyabilir ve elektrik faturanızda tasarruf edebilirsiniz.

yeşil dünyaCam ve kapılarınızdaki açıklıkları iyice kapatarak, para ve ısı kaybına neden olmalarını önlersiniz. Bu kayıpların azaltılmasına yardımcı olmak için evinizin izolasyonunun iyi olmasına dikkat edin. Fırın veya ısıtıcı ne kadar az yanarsa herkes için o kadar iyi olur.


Cihazlarınıza şöyle bir bakın. Çok mu enerji harcıyorlar? Modelleri eski mi? Cevabınız muhtemelen evettir. Bir yandan kullandığınız bazı ev cihazlarınızda değişiklik yaparken diğer yandan alışkanlıklarınız ve davranışlarınızda da yeşil bir yaşama doğru değişiklik yapın.

Fırının kapağını yemeğin pişip pişmediğini kontrol için sık sık açıp kapıyor musunuz? Bir cihaz ne kadar çok çalışırsa çevreye o kadar zarar verir. Fırın kapağını açmaya devam ederseniz, fırının harareti yaklaşık 25 derece düşer, bundan sonra ulaşması gereken ısıya geri dönmek için yeniden enerji harcar.

Geri dönüşüm çevreyi korumanın mükemmel bir yoludur.

Geri dönüştürülebilecek ürünler almaya çalışın ve stirofom ambalajlar gibi geri dönüştürülemez maddelerden kaçının. Ne kadar az çöp yakılır veya toprağa gömülürse gezegenimiz o kadar iyi kalır.


Bu küçük değişikliklerin çevremize fazla bir faydası yokmuş gibi görünse de gerçekte yararı devasa boyutlardadır. Yapacağımız en küçük şey gelecek nesillere bırakılacak doğal kaynakları korumada ileri atılacak büyük bir adım olacaktır. Çevreyi korumaya siz de katılın ve dünyamıza yeşil bir yaşamı uygulamakta kendi farkınızı yaratın.

Alternatif enerji kaynakları: ‘Yeşil’ enerji