Çılgın Picasso Sıtkı Usta’nın mirası

Çılgın Picasso’nun Mirasını Kızı Nida Olçar Saatler Çini Sergisi ile Taşıyor…

Çılgın Picasso Sıtkı Usta'nın mirası

Almanya’nın önde gelen Der Spiegel Dergisi’ne göre “Kütahyalı Çılgın Picasso” olarak tanımlanan Sıtkı Usta’yı 2010 yılında kaybetmiştik. Kızı Nida Olçar ise sadece baba uğraşısını sürdürmekle kalmayıp, çinicilik sanatını da ileriye taşımaya devam ediyor.

Nida Olçar’ın 22 Mayıs’ta EKAV’ın ev sahipliğinde İstanbul Ritz Carlton Hotel’de “Saatler” temalı çini sergisinin açılış kokteyli yapıldı. Sergi burada tüm güzelliğiyle 15 Haziran 2013 tarihine kadar sürecek.


Kütahyalı Büyük Sanatçı Sıtkı Usta, 2008 yılında UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri ödülüne layık görülen yedi kişiden birisi olmuştu. Ülkemizde ve dünyada adı “Çini” kelimesiyle özdeşleşmiş olan Çini Ustası Sıtkı Olçar’ın aramızdan ayrılmasıyla bayrağını devralan kızı Nida Olçar da, güzel işlere imzasını atmaya devam ediyor.

Nida Olçar’ın eserlerine attığı imzanın ne olduğunu tahmin edebiliyor musunuz? Bir babanın izini takip etmek ve o izi böylesi bir gururla ve naiflikle taçlandırmak, gerçekten de çok saygı duyulacak bir nokta…

Bu eserlerin imzası Sıtkı II olarak atılıyor, yani bir bakıma saatler artık Sıtkı II’yi gösteriyor.

Çini yolculuğu pişmiş topraktan başlar. Saatler ise zaman yolculuğunun hayata dair tanıklarıdırlar. Nida Olçar, saatlerini çiniyle işleyip, toprakla zamanı birleştirmiş. Adeta durmaksızın akıp giden zamana toprakta nefes aldırıp, onu çiniyle bir sanat eseri haline getirmiş.

Saatler Çini Sergisi Nida Olçar - 2

En az yüz yıl yaşayabilen farklı ebatlardaki “Taş Karo Çini Saatler”i görünce insanın içi tik, tak ediyor. Zaman sadece akrep ile onu kovalayan yelkovan değildir. Tarihtir, coğrafyadır, beşeriyettir. Nida Olçar’ın saatlerinde de tavus kuşlarını, balıkları, gemileri, hepsinden öte ilmik ilmik dokunmuş sanatın gücünü göreceksiniz.

Fuat Sağıroğlu ve Saatler sergisi

Her sanat eseri, türlü sancıları olan bir doğumdur. Sıtkı Usta ebediyete intikal etse de, Sıtkı II yeniden doğmaya devam ediyor…


Fotoğraflar: Fuat Sağıroğlu

Ergin İnan’dan 50. yıla özel sergi: Nefs / Nefes