Hazerfan Çelebi’nin Torunları Uçuyor

Bugün Caddebostan, Şaşkınbakkal ve Erenköy sahili insan kaynıyor. Her haftasonu bir etkinliğin düzenlendiği sahilde bu pazar da ‘3. Red Bull Uçuş Günü’ düzenlendi. Her yaştan izleyici akınına uğrayan sahil bir karnaval yeri adeta…

Flugtag adıyla düzenlenen heyecan, eğlence ve yaratıcılık dolu organizasyona 9 şehirden 40 takım katılıyor. Farklı yaşlarda, farklı kariyerleri olan insanlardan oluşan 4’er kişilik ekipler en iyi uçuş deneyimini yaşamak ve unutulmaz bir havacılık gösterisi sunmak için uçuş makinelerini yapmaya başladılar bile…

red bull uçuş

“Öyle uçulmaz, böyle uçulur”

Red Bull Uçuş Günü, Türkiye havacılık tarihine adını altın harflerle yazdıracak yeni isimlerin önünü açmak için 3. kez düzenleniyor. Yarışmaya İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İzmir, Sakarya ve Kocaeli’nden katılan 40 ayrı ekibin kaptan pilotları; “öyle uçulmaz, böyle uçulur” diyor. Hezarfen’in torunları olarak herkesi Red Bull Uçuş Günü’nü izlemek üzere Caddebostan Sahiline davet ediyorlar…


Hazerfan Çelebi ve uçuş

Red Bull Uçuş Günü

Red Bull Uçuş Günü, cesur ve zeki kişilere ev yapımı uçan makineler tasarlayıp yapmaları ve sonra da bunlarla 6 metre yüksekliğinde bir uçuş iskelesinden atlayarak ufka doğru süzülmeleri ya da -çoğu zaman- altlarındaki suya gömülmeleri yönünde bir davettir. Uçuş Günü insan gücüyle uçuşun sınırlarını zorlayıcıdır ancak yarışmacıların podyuma çıkmaları için sadece havada uzun süre kalmaları yeterli değildir.

IMG_7301

Red Bull sponsorluğundaki takımlar üç kıstasa göre değerlendirilirler:

Uçuş mesafesi, aracın yaratıcılığı ve şovmenlik. Geçmişte bu kıstaslardan ilham alarak uçan takolar, tarih öncesi pterodaktiller, şatafatlı kanatlı karavanlar, hatta Snoopy ile çetesi Uçuş Günü uçuş iskelelerine çıktı! İlk Red Bull Uçuş Günü 1992’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapıldığından beri dünyanın dört bir yanında 100’ü aşkın Uçuş Günü etkinliği düzenlendi ve tek bir etkinliği 300.000 kişinin izlediği oldu.


Red Bull Uçuş Günü, katılımcıların tamamen mekanik, el yapımı ve yaratıcı uçuş makinalarıyla 6 metrelik bir rampadan suya atlayarak en uzun mesafeyi uçmaya çalıştıkları eğlence amaçlı bir yarışmadır.

Türkiye; 2008 yılında Red Bull Flugtag adında bir organizasyonla tanıştı. Yaratıcı, maceraperest, stratejiyle bilek gücünü birleştirmeyi bilen ekipler Caddebostan Sahilinde hazırlanan uçuş rampasından kendilerini Marmara Denizi’ne bıraktılar. 2010’da yine aynı isimle düzenlenen ikinci organizasyonda takımlar yaratıcılıklarını konuşturdular, akıl almaz gösteriler düzenlediler ve tasarımlarıyla ufkumuzu açtılar. İkinci Red Bull Uçuş Günü’nden beri Türkiye’de havacılık sektörü hızla büyüdü; dört bir yanda yeni havaalanları açıldı; yüzlerce yeni uçak siparişi verildi; yüzlerce yeni destinasyona uçuşlar başladı, Türkiye uzaya ikinci kez uydu gönderdi ve kendi uçağını geliştirmekten bahseder oldu!

3. kez düzenlenen Red Bull Uçuş Günü;  Türkiye havacılık tarihine adını altın harflerle yazdıracak yeni isimlerin önünü açmak için eşsiz organizasyonlarını yapmaya devam etsinler dileriz.

Her etkinlik çöp yeri


İndigo Dergisi olarak; insanın sorumluluk bilincine dair dikkat çekmek istediğimiz bir nokta var ki bunca insan bu eşsiz güzellikteki gösterileri ve yarışmayı izlerken Caddebostan’dan Suadiye’ye kadar olan sahili adeta bir piknik alanına çevirerek keyifli bir pazar geçirmelerine rağmen, her türlü çöplerini pervasızca sağa sola saçarak adeta bir cennet alanı çöplüğe döndürerek terkedecekler her zamanki gibi. Ne yazık ki bu konuda insanlarımız hala çok duyarsız. Özellikle belediyelerin, çeşitli kuruluşların, derneklerin, genç ve üniversiteli öğrencilerin örnek bir çalışma düzenleyerek bu yönde de insanımızın dikkatini çekebilecek çalışmalar içinde olmasını diliyoruz.


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.