Bir Nefes Ölüm Bir Nefes Yaşam

Anne havale geçiren bebeğini sakinleştirmek için emzirirken kendisinin de sakinleşmeye ihtiyacı vardı. O sırada diğer ikiz gelip, kardeşine tokat attı. Belki kendine gelsin diye… Belki senin yüzünden annem, ben herkes korktu demek için. Belki de annesini o sırada kendisi değil, kardeşi emiyor diye… Herkes kadar o da korkmuştu.

[quote]Her birimiz yaşama nefes alarak geliyoruz ve her birimiz yaşamdan nefes vererek geri dönüyoruz. Bugün yaşamla ölüm arasındaki sırat köprüsüydü nefes…[/quote]


Arabayla sitemize giriş yaptık. Babam arabayı şöyle park edeyim, çocuğu öyle indir, dedi. Bir ayağımı toprağa basarken acı bir çığlık yayıldı. Yardım edin imdat diye… Durmuyor çığlıklar ama nereden geldiğini kestiremiyorum. Yankılanıyor. Sağa sola koşturuyorum. Kim o ? Nereden geliyor sesler ? Komşularımın adını tek tek bağırıyorum. Bir komşumuz bu sesler ne diyerek evinden dışarı çıktı. O hızla arka taraftaki sokağa yöneldi, ben de koşarak güvenliğe gittim.

Güvenlik, babam ve ben tek tek komşularımızı dolaşmaya başladık. İyi olanlara kapınızı kilitleyin deyip dolaşmaya devam ettik. Komşularımdan biri, kızım başka bir komşumuzun çocuğuyla evde yalnız dedi. Hızla gittik. Çok şükür çocuklar iyiler. Sesler duyduk, başka bir komşumuza yöneldik.

İki yaşında ikizleri olan bir komşumuz kuş gibi çırpınıyor. Kapısı açık. Diğer komşum yardımlarına yetişmiş. İkizlerden biri çok ateşlenmiş. Öğlen doktora götürmüşler. Doktor bir ateş düşürücü vermiş. İlaca rağmen 40 dereceyi görmüşler. Duş aldırmışlar. Duşu ayakta sohbetle alan minik melek, dışarı çıkınca kafayı çarparak yere düşmüş. Morarmış ve bir süre nefes alamamış. Tam nefes almaya başlamış ki kapıdan biz girmişiz.


yüksek ateş

Yaşam bir nefesin ucunda… O anki kıymeti tarifsiz. Korkmuşlar elbette… Şaşkınlık, panik, ya hasar kalırsa korkusu, ya tekrarlarsa korkusu, en yoğun duygu da elbette nefes aldı sevinciyle karışık korku… Duyan komşular tek tek geldi. Bizim burada birlik vardır. Herkes kendinden bilir birbirini…

Babası geldi. Ardından ambulans geldi. Benim gözlerim ikiz çocuklardan diğerine takılı. Anne havale geçiren bebeğini sakinleştirmek için emzirirken kendisinin de sakinleşmeye ihtiyacı vardı. O sırada diğer ikiz gelip kardeşine tokat attı. Belki kendine gelsin diye… Belki senin yüzünden annem, ben herkes korktu demek için; belki de annesini o sırada kardeşi emiyor diye…Herkes kadar o da korkmuştu. Bana geldi anne, meme dedi. Sürekli kardeşinin adını mırıldandı. Hepimiz dışarı çıktık. İlk müdahale yapıldı. Hep beraber ambulansla hastaneye gittiler. Giderken iyi bir işaret vardı. Baba, baba diyordu babasına bakarken… İyiydi giderken… Ağlıyordu ama o ağlama sesleri sevinç kaynağıydı. Ağlama sesini sevdim. Evine şifaya kavuşarak gelsin. Bir bebeğin masumiyetiyle mutluluk sesleri yükselsin.

Yaşadığımız her an çok kıymetli. Zaman sadece şimdi. Sevdiklerimizin değerini bilmek için bir tek zaman var. Zaman öyle de böyle de akıyor. Bizler nelerle zaman kaybediyoruz. Yaşamınızın kıymetini bilin. Sevdiklerinizin kıymetini bilin. Komşularınızın kıymetini bilin. Böyle anlarda en yakınınız, size ilk yardıma koşabilecek olanlar onlar. Bu satırları yazarken bir parçam onlarla gitti. Her birine sevgiyle sarılıyorum. Evde anneanne de vardı. Ağlıyordu. Ağlayarak torunlarım için her gün dua ederim diyor . Torunlarının başında, çocuklar ona emanet… Teyzeciğim bak Allah dualarını kabul etmiş, sizlere bağışlamış diyoruz. Teyzecim senin de tansiyonuna baksınlar diyoruz. Benim ne önemim var diyor. İnanın sizin çok öneminiz var. Allah kimseyi evladıyla sınamasın. İyi günlerini göstersin.

Madem bir bilgim var, madem ayurveda ile ilgileniyorum, madem oğlumun ateşini ilaçlarının yanı sıra doğal yollarla bu zamana kadar kontrolde tutabildim; sizlerle de paylaşmayı sorumluluk olarak görüyorum. Tohum kişnişi evinizden eksik etmeyin. Taze kişniş de çok değerlidir. Demleyip suyunu içirdiğinizde ateşi düşürüyor. Nar, zerdeçal, vişne suyu, limon ve en önemlisi ghee ateşi düşürüyor. Internet’ e küçük bir göz atarak bu bilgilerin doğruluğuna ulaşabilirsiniz. Bu yazdıklarım tavsiye niteliği taşımamaktadır. Mutlaka ilgili doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Bunlar benim tanıklıklarım ve tecrübelerim. Birbirimizden ne çok şey öğreniyoruz. Bir yaşamın nefesi hepimize ne aynalıklar yapıyor. Bir nefes ölüme yaklaştırırken, bir nefes yaşama yaklaştırdı. Sadece hatırlayın. Vakit varken sevgiye izin verin. Haydi…


İçinizdeki aynayı sevgiyle yansıtın…


Funda Doğan
11.11.1977 tarihinde dünyaya geldi. Başkent Üniversitesi Turizm İşletme mezunu olan yazar; 1999 yılında tanıştığı Reiki enerjisinin onda açtığı açılımlarla daha sonra pek çok öğretiyi yaşamına geçirmiştir. Ayurveda, EFT, NLP gibi öğretileri ve Dünya adındaki oğluyla yolculuklarının sentezini bir kitap altında toplamaktadır. 2012 yılından beri, daha çok ebeveynleri hedef aldığı 'İçimdeki Ayna' adlı eğitimlerini vermektedir. Müziğe olan tutkusu da yazmaya olan tutkusu kadar güçlüdür.