Kar Küreyen Kadınlar

Ülkemiz bu sene oldukça yoğun kar yağışına maruz kaldı. Yoğun yağan kar; yaşadığımız çevreyi sıkça sarmaladığı beyaz örtü ile içimizdeki romantizmi hareket ettirmesi bir yana yaşam şartlarını zorladığı da bir gerçek.

karda oyun

Yoğun kış şartlarının zorladığı yaşam şartları; hepinizin malumu olduğu için o konuya değinmeyeceğim. Ama onun yerine her yerin kardan geçilmez hale gelmesinin sonrasında o karları küreleyen kadınlardan bahsedeceğim.  Bazı şehirlerimizde belediyelere temizlik görevlisi olarak alınan o kadınlardan bahsedeceğim.


Aslında yol kenarlarının ve kaldırımların temizliğinden sorumlu oldukları belli olan bu kadınlar; ne yazık ki kışında kar küremekle görevlendirilmişler. Ellerinde çoğu erkeğin ellerini beş dakikada su toplatacak uzun küreklerle karları küreleyen bu kadınları seyretmek bile insanı rahatsız ediyor.Hangi mantıkla kadınlara böylesi ağır bir işi verdiğini anlayamadığım belediye yetkililerini vicdanları ile baş başa bırakmak; sanırım duyarlı insanlar için yeterli olmayacaktır. Muhtemelen zor bir yaşamın başrol oyuncusu olan bu kadınlara yazık ettiğimizi görmek ve susmak kabul edilmezdir.

Kadın ve erkek eşittir gibi birçok açıdan haklı olan bir anlayışın belki de en haksız düşünülebilecek kısır bir köşesine sıkışarak, kadınları istemsiz ezmeye çalışmayı erkeklik ya da yöneticilik sanmak; ne yazık ki gündelik yaşamın farklı sahnelerinde gözlemlenen bir gerçektir. Aynı görevi yapan erkek görevliler var iken bunu kadınlara vermek; hangi mantık silsilesinin ürünüdür bilinmez ama bu anlayışın sevecen bir yapıya sahip olmadığı, hoşgörü ile çok da ilişkili bir yaşam felsefesine sahip olmadığı aşikârdır.

kar küreyen kadınlar

O yüzden lütfen susmayın!

Hiçbir kadının hak etmediği kar küreme görevinin kadınlar açısından iptali için belediye yetkililerine telefonla da olsa fikrinizi bildirin. Ulaşabildiğiniz tüm kadın örgütlerini bu sağlıksız anlayışa “dur” demeleri için uyarın.


Durmayın, özellikle siz kadınlar; siz durmayın. Yoksa sessizliğiniz, vurdumduymazlığınız olacak ve vicdanınızda; belki de bir ömür farkındasız yükünüz olacaktır. Ve belki de sırf bu yüzden pencerenizden baktığınızda; yoğun yağan karın ruhunuza bir türlü yakıştıramadığı romantizmi inanın doğru dürüst yaşayamayacaksınızdır.