Dikkat Eksikliği – Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) 4. Bölüm

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı için ilaca karşı değilim, kendim de bir dönem kullandım ve o dönemde çok da faydasını gördüm. Ama yan etkileri beni yoruyordu. Sırf yan etkileri yüzünden ilaca ihtiyacı olduğu halde kullanamayan danışanlarım vardı. Bu yüzden de ben de danışanlarıma nasıl yardımcı olabilirim diye düşünerek bir arayışa girdim. Bu arayış da beni Bach Çiçekleri ve ince titreşimli enerjilerle tanıştırdı.

[quote] Ağırlıklı olarak ergen ve erişkinlerle çalışıyorum. Çocuklarda da daha çok anne ve babalarla çalışıyorum. Anne ve babaların bilinçlendirilmesi, anne ve babaya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu koçluğu yapabilmek benim için çok kıymetli. Daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Çocuğun ihtiyacı olduğu yönde de ben diğer meslektaşlarıma yönlendiriyorum. [/quote]

dikkat eksikligi

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite İçin Bütünsel Tedavi Yöntemleri


Röportaj devam ediyor…

Kullandığınız ve önerdiğiniz alternatif yöntemler var mı?

Terapi ve DEHB Koçluğu’nu destekleyici kullandığım yöntemler var ama ben onlara alternatif demiyorum. Benim için onlar tamamlayıcı, bütünleyici yöntemler. Ben ilaca karşı değilim, kendim de bir dönem kullandım ve o dönemde çok da faydasını gördüm. Ama yan etkileri beni yoruyordu. Beni yorduğu gibi danışanlarımın bir kısmını da aynı şekilde rahatsız ediyordu. Sırf yan etkileri yüzünden ilaca ihtiyacı olduğu halde kullanamayan danışanlarım vardı. Bu yüzden de ben de danışanlarıma nasıl yardımcı olabilirim diye düşünerek bir arayışa girdim. Bu arayış da beni Bach Çiçekleri ve ince titreşimli enerjilerle tanıştırdı. İlk önce kendim kullandım, faydalarını görünce de eğitimlerini aldım. Zaten kendimde faydasını görmediğim hiçbir şeyi danışanlarıma önermiyorum. Biraz daha bunların ne olduğunu detaylandırayım isterseniz…
Bach çiçekleri Edward Bach adında İngiliz bir doktor tarafından 1900 yıllarda bulunmuş bir şifa yöntemi. Bach çiçeklerinin kesinlikle içinde hiç bir madde yok, ilaç değil. Titreşimle çalışan bir yöntem. Çiçeğin bilgisi titreşim yoluyla suda saklanıyor. Dikkat eksikliğinden, dürtüselliğe, takıntılardan, panik atağa, kendine güvenden, başkalarının enerjisinden kendini korumaya, sınav kaygısına kadar birçok teması var. Ben kendim çok faydasını gördüm, danışanlarımdan da aynı geri bildirimleri alıyorum hem yetişkinlerden hem de çocuk ve ergenlerden. Bazı aileler 7- 8 yaşındaki çocuklarının o yaşta sırf dikkat sorunu var diye ilaç almasını istemeyebiliyorlar. Bu yaş grubuna da kesinlikle öneriyorum. Bazı danışanlarım da ilacın yan etkilerini azaltmak için ilaçla birlikte kullanıyorlar. Bunun yanısıra ince titreşimli enerjilerle yüklü yağlarla, kolyelerle ve kristallerle çalışıyorum. Bunlar Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ve Almanya’da bilimselliği kanıtlanmış ve birçok ödül almış ürünlerdir. Mesala Elohim’in mavi ışını direkt beynin yönetici işlevleri ile çalışıyor ve kişinin organize olmasına ve eyleme geçmesine yardımcı oluyor. “Be present” diye bir yağ ve bu yağ kişinin anda olmasına yardımcı oluyor ki bu DEHB’liler için çok zordur. Maha Chohan diye bir yağ var DEHB’linin içinde kaybolduğu duygu durumunda sıyrılmasına ve olaylara kuşbakışı bakabilmesine ve bu duygu durumundan sıyrılıp yapması gerekenleri yapmasına yardımcı oluyor. Elohim’in Turkuaz ve Sarı ışınlarını karıştırdığınız çocuk daha keyifli okula gidiyor ve ödevlerini daha rahat, neşeli bir duygu durumunda yapıyor. Ama altını çizmek istiyorum, ne ilaç ne de bahsettiğim Bach Çiçekleri ve ince titeşimli ürünler tek başlarına tedavi yöntemi değildir. Bu kişilerin yeni davranış biçimlerini kazanmak için terapi ya da koçluk desteğine ihtiyaçları vardır.

Bununla birlikte danışanlarıma nefes çalışmasını öğretiyorum. Hem anda kalabilmelerine hem de huzursuz duygu modundan huzurlu duygu moduna geçmelerine yardımcı oluyor. Benim henüz eğitimini almadığım ama inşallah Ocak ayında almaya başlayacağım Homeopati’yi de kesinlikle tavsiye ediyorum doğal terapi yöntemlerine sıcak bakan ailelere. Bunun dışında yine benim uzmanlık alanım olmayan ama benim kendimde de danışanlarımda da çok faydasını gördüğüm aile dizimini de öneriyorum ailelere. Aile dizimi bir terapi yöntemidir. Ben bir aile dizimi terapisti değilim ama birçok kez aile dizimi yaptırmış ve şifalanmış bir kişi olarak dilimin döndüğünce anlatmaya çalışayım kısaca. Aile dizimi, aynı genetik rahatsızlıklar gibi, bizim atalarımızdan bügüne üstümüze aldığımız önümüzde engel oluşturan sorunların çözülmesine yardımcı olan bir sistemdir. Özü kabuldür yani olanı olduğu gibi kabul etmek. Biz farkında değiliz ama mesela eğer ailede göç varsa ya da geçmiş nesillerde bir haksızlık yapılmışsa, cinayet varsa ve bunlar görünmeyip olan olduğu gibi kabul edilmiyorsa bu sonraki nesillerin önünde bir engel olarak karşılarına çıkabiliyor. Benim aile dizimi terapisitimin çok güzel bir cümlesi vardır “bir anne babanın çocuğuna yapabileceği en güzel şey aile dizimi yaptırarak sistemi şifalandırmak ve çocuğunun temiz bir sayfayla yaşamına devam etmesini sağlamaktır” der. Ben de kesinlikle kendisine katılıyorum.

Tüm bu bahsettiğim yöntemler kişinin mutlu olmasına, kendi kapasitesini ortaya koymasına yani anne babalarının ifadesiyle çocuklarının bir baltaya sap olmasına yardımcı olan yöntemlerdir. Bunlar benim kendimde uyguladığım ve faydasını gördüğüm bütünleyici yöntemlerdir.

Tedavi yöntemleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?

Ben çalışma yöntemim eklektik yani farklı ekollerle çalışarak kendi sistemi oluşturuyorum. Bugüne kadar almış olduğum birçok eğitim var ve bir psikiyatrik poliklinikte de uzun bir süre çalıştığım için hem çok fazla hem çok farklı vaka tecrübelerim oldu. Tüm bunların da bana kattığı bir zenginlik var. Hangi danışanımın neye ihtiyacı varsa ona özel bir çalışma sistemi oluşturuyoruz danışanımla birlikte. DEHB’de duygularla ve beynin yönetici işlevleri ile çalışmak çok önemli. Ben de beynin yönetici işlevleri ile çalışırken Bilişsel Davranışçı Terapi ya da DEHB Koçluğu’yla danışanlarıma yardımcı oluyorum. Şimdi bazı terapist arkadaşlarım bana kızacaklar koçluğu araya sıkıştırdım diye. Evet, bir yerde haklılar, çünkü koçluk zaten Bilişsel Davranışçı Terapi çıkışlıdır ve çok benzerler. Ama çok samimi bir şey söyleyeceğim şimdi, şunu da unutmamak gerekiyor biz danışmanlar, terapistler ne kadar danışanlarımıza hasta demiyor olsak da günümüzde sayısı hiç de küçümsenmeyecek oranda bir grup terapiste gitmektense bir “koç”tan destek almak istiyor; çünkü bir psikoloğa gittiklerinde kendilerini hasta hissediyorlar. Aynı zamanda başka çok önemli bir nokta; DEHB’lilerin çoğu zaman terapistten çok yol arkadaşlarına ihtiyaçları vardır. Terapistlerin görev tanımı içersinde değildir danışanlarına seanslarını, ilaçlarını ya da başka ihtiyaçları olan şeyleri hatırlatmak. Ama ben danışanımın böyle bir ihtiyacı varsa, onda bu alışkanlık gelişine kadar ona destek oluyorum. O da bir süre sonra kendi sorumluluğunu alıyor zaten. Çalışmalarımdaki amaç bana bağımlı hale getirmek değil benden bağımsız bir şekilde ayakları yere sağlam kişiler olmasına yardımcı olmak. Yine sorunuza dönmek gerekirse, daha önce de bahsettiğim gibi beynin yönetici işlevleri ile çalışırken yani kişinin hedef belirlemesine, hedefini gerçekleştirmesine, organize olmasına, motive olmasına, zaman kavramının gelişmesine ve eyleme geçmesine yardımcı olurken Bach Çiçeklerinden ve ince titreşimli ürünlerden destek alıyorum. Böylece daha hızlı ilerliyoruz.

[quote] Ağırlıklı olarak ergen ve erişkinlerle çalışıyorum. Çocuklarda da daha çok anne ve babalarla çalışıyorum. Anne ve babaların bilinçlendirilmesi, anne ve babaya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu koçluğu yapabilmek benim için çok kıymetli. Daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Çocuğun ihtiyacı olduğu yönde de ben diğer meslektaşlarıma yönlendiriyorum. [/quote]


hiperaktivite10 seneden beri bu işin içerisindeyim hem pratikte hem de teoride. Bir danışan, bir anne baba geldiği zaman neye ihtiyaçları olduğunu belirleyip onları onlar için doğru olacak yerlere yönlendiriyorum. Üçüncü sınıftan sonra çocuklarla birebir, onların bilişsel seviyesine göre dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu koçluğu yapıyorum. Mesela o yaş grubunda dersi eğlenceli hale getirebilmek çok önemli. Çocuğun öğrenme tarzının keşfedilmesine yardımcı olmak çok çok önemli. Anne ve babaya bu konuda rehberlik edilebiliyor olabilmesi çok çok önemli. Ailelere yönelik destek grup çalışmalarım var. Yetişkinlerden de talep geliyor bu tarz grup çalışmaları için. Yakın dönemde onlarla da bu çalışmalara başlayacağım.

Tedavilerinizi nerede gerçekleştiriyorsunuz?

Kendi ofisimde görüyorum danışanlarımı. Yeri geldiği zaman ev gözlemlerine gidiyorum. Yeri geldiğinde organize olmasına yardımcı olmak adına iş ortamında da görüyorum. Ya da o günkü konumuz daha basit bir konuysa gidip bir bir kafeteryada oturmakta olabiliyor. Yani daha esnek, ama genellikle ofis ortamında.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Psikiyatristlerinde, psikologlarında, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu koçlarının da doğal terapi uygulayan uzmanlarında hepimizin aynı ekibin bir parçası olduğumuzu düşünüyorum. Hiç birimiz birbirimize alternatif değiliz ya da birbirimizin sınırına girmiyoruz. En azından ben öyle olması gerektiğine inanıyorum. Tamamlayıcı, bütünleyici tedavi dediğimiz tam da budur zaten ve çok da büyük bir zenginliktir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu DEHB

Size nasıl ulaşılabilir?

www.pinarkobas.com sitesinden ve [email protected] adresinden ulaşabilirler.

(Alternatif Yöntemler ve tedavi )

1. Bölümü için tıklayınız

2. Bölümü için tıklayınız


3. Bölümü için tıklayınız


 

Rüya Yüksel
Rüya Yüksel, 1957 doğumlu, İstanbul'da yaşıyor. Mesleği İngilizce öğretmenliği, ancak 29 yıldır özel sektörde çalışıyor. NLP İleri Derece Uygulayıcısı ve 'Yaşam Koçu' olmakla birlikte “Kendini Tanıma Çalışmaları” düzenliyor.