İran ve Siirt-Eruh ile Petrol Devleri ve İklim Değişikliği

İklim değişiminin petrol devlerini etkileyeceği bilinen bir  gerçek iken nasıl kar edebileceği merak konusu…

petrol

Dünyanın en büyük petrol şirketleri, karbonun iklim değişikliği ile mücadele edeceğini düşünerek bu fikre odaklanmış bir geleceğe hazırlanıyor. Ancak Amerikalı politikacılar bu fikrin mümkün olacağına imkan vermiyor. Piyasanın öngörülerine güvenen insanlar, birincil seçmenlerini yanlarına çekmek yerine şirket hissedarlarını yanlarına çekmenin mantıklı olacağını düşünebilir.


[quote]Çevresel verilerle ilgili çalışma yürüten CDP adlı şirketin yayınladığı bir rapora göre, aralarında ExxonMobil, ConocoPhillips, Chevron, Shell ve BP gibi petrol devlerinin bulunduğu 29 büyük şirket uzun dönemli finansman planları hazırlamak amacıyla karbon emisyonu için fiyat belirleme konusunda hem fikir olmaya çalışıyor.[/quote]

1 metrik tonu 6$ ile 60$ arasında değişebilecek olan bu fiyat; şirketlerin enerji ve yatırım için ne kadar harcayacaklarını ve müşterilerine bu hizmeti ne kadara sunacaklarını etkileyecek. Bazı şirketler hala karbon fiyatı belirlemenin gerekliliği için çalışma yürütürken, Amerika’nın Pensilvanya eyaletine bağlı Cassandra kasabasında değişen iklim, onların finansal planlamalarının bulunduğu durumun bir işareti olabilir.

Birçok şirketin iş birlikçisi olan Avrupa Birliği, elektrik santrallerine, fabrikalara ve hava yollarına gerektiği kadar gaz satın alarak ya da gaz ticareti yaparak gaz salınımına olanak sağlayan bir projeyi hazırlamıştı. Ancak bu gibi fikirler, Amerika’da birkaç önemli başarısız girişimden sonra özellikle 2009 yılının ardından siyasi başarısızlık anlamına gelmeye başladı. Belki de şu anda Obama yönetimi kömür tesisleri için yeni bir düzenleme hazırlamayı planlıyor. Belki de kongre desteği olmadan karbon salınım oranını sınırlandırabilirler. Temsilciler Meclisi’ndeki cumhuriyetçiler bu oranlardan bile rahatsız.

Diğer yandan, ABD 2050 yılına kadar kendi emisyonlarını 2005 seviyesinin de altına çekerek %80 oranında azaltacaklarını belirten uluslararası taahhütte bulundu. Aynı zamanda iklim değişikliğinin kanıtları gün geçtikçe artıyor.

[quote]Bilim adamları, ana karaya ulaşabilecek kadar güçlü Haiyan Tayfunu gibi örneklerle daha sık karşılaşılabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Multi-milyar dolarlık organizasyonları yürüten insanlar, bu kadar büyük bir riski göz ardı etmemeye karar verdi.[/quote]

petrol rafinerisi

Batıdaki petrol devleri İran’ın kapısında sıraya giriyor

İran’ın nükleer krizinde Batı ile anlaşmasının ardından enerji devi şirketler kapıları aşındırmaya başladı. 1990′lı yıllarda ambargoya rağmen ülkede yatırım yapan ve sonra çıkan Royal Dutch Shell, Eni ve Statoil gibi firmalar tekrar dönmek için görüşmelere başladı.


İran eski Enerji Bakanı Bijan Namdar Zanganeh bu şirketler ile dolaylı olarak görüştüğünü ve ülkeye yatırıma davet ettiğini belirtti.

Türkiye cephesinde ise Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uygulanan ekonomik yaptırımların kısmen gevşetilecek olmasının ardından İran’a yapılan ödemelere Halkbank’ın yanı sıra diğer bankaların da aracılık edebileceklerini belirtti.

Kaynak: Enerji Enstitüsü

-siirt te petrol-cikarilıyor

Siirt’in kaderi değişiyor: Eruh’ta petrol üretimine başlandı

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Bayıryüzü köyündeki 42.3 gravitede petrol bulunan Doğu Sadak-1 Petrol Arama Kuyusu’nda sondaj çalışmaları tamamlanarak, petrol üretimine başlandı.

Aladdin Middle East Petrol Arama Şirketi Mühendisi Hüseyin Yıldırım’dan bilgi alan Vali Aydın, yaptığı açıklamada, 42,3 graviteli petrolün bulunduğu Doğu Sadak-1 Arama Kuyusu’nda sondaj kulesinin çıkarılması ve at başının yerleştirilmesi işlemleri tamamlandığını belirterek, üretime geçildiğini söyledi.

Çıkarılan petrolün Batman’daki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ait tesislerde işlendiğini ifade eden Aydın, şöyle dedi:


“2,5-3 aylık üretim testlerinin sonucunda buradaki rezerv miktarının yeterli seviyede olması halinde ikinci ve üçüncü kuyular da açılabileceğini ve bunun için gerekli lokasyon çalışmalarına başlandığını, bu çalışmalar ilerledikçe çok daha iyi sonuçlar alınacağını söyledi.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.