Yarım Asır Önceden Günümüze Projeksiyon: Fahrenheit 451

Fahrenheit 451 filminde, geleceğin dünyasında kitapların insanları zehirlediğini ve yok edilmeleri gerektiğini düşünen Hükümet, kitapları yakıp imha etmeleri için İtfaiye Teşkilatı’nı görevlendirmektedir.

Filmde Don Kişot, Karamazov Kardeşler, Madam Bovary, Lolita, Alice Harikalar Diyarında, Robinson Crusoe, Moby Dick, Rüzgar Gibi Geçti gibi bir çok edebiyat klasiğine gönderme yapılır.


Başarılı bir kariyeri olan ve terfi aşamasına gelen itfaiye memuru Montag, karısına benzerliğiyle dikkatini çeken Clarisse sayesinde azılı bir düşman olarak gördüğü kitapları tanımaya ve onları okumaya başlar. Kitapların zararlı olmadıklarını, aksine öğretici olduklarını keşfeder. İtfaiye Teşkilatı tarafından kitap imha sürecinin hızla devam etmesine karşın ormanlarda yaşayan, her biri farklı kitapları ezberleyip zihinlerine kaydetmiş, “Kitap İnsan” diye anılan insanlar olduğunu öğrenir…

Fahrenheit 451 kitabıFahrenheit 451 kitabı

Ray Bradbury’nin 1951 yılında yayınlayıp büyük ses getiren kitabı Fafrenheit 451 / Değişen Dünyanın İnsanları hem bilim–kurgu hem de distopik edebiyatın klasikleri arasında yerini alır. Kitabın yazılmasının 15 yıl ardından ünlü Fransız yönetmen François Truffaut, Fahrenheit 451’i sinemaya uyarlar. Truffaut, filmin senaryosunu Jean – Louis Richard ile birlikte yazar. Kitabı bire bir uyarlamak yerine özellikle kurguda değişiklikler yapmayı tercih eder. Truffaut, bu proje için tam 6 yıl hazırlanır. İngiltere’de çekimleri yapılan film, aynı zamanda Truffaut’nun ilk renki filmi olur. Bir diğer ilk ise filmin, yönetmenin ilk ve son İngilizce çekilmiş filmi olması.

Truffaut, filmin başrolleri için Jean Seberg ve Tippi Hedren’i düşünür. Ancak yapımcıların Jean Seberg’i yeterli görmemeleri ve o sırada Tipi Hedren’la çalışan Alfred Hitchcok’un Hedren’ın filmde oynayamayacağını bildirmesi üzerine bu düşünce gerçekleşemez. Filmin erkek baş karakteri Montag için Paul Newman, Montgomery Clift, Jean – Paul Belmondo, Peter O’Toole, Terence Stamp ve Charles Aznavour gibi aktörlerin isimleri geçse de rol Oskar Werner’e gider. Filmin başrol kadın oyuncusu ise rol başı 400.000 dolar ücret talep etmesine karşın bu filmde oynayabilmek için 200.000 dolar ücrete razı olan Julie Christie olur.Truffaut, performansından ötürü Oskar Werner’le çalışmaktan hayal kırıklığını yaşadığını itiraf eder.


[quote]Filmde Don Kişot, Karamazov Kardeşler, Madam Bovary, Lolita, Alice Harikalar Diyarında, Robinson Crusoe, Moby Dick, Rüzgar Gibi Geçti gibi bir çok edebiyat klasiğine gönderme yapılır.[/quote]


Fahrenheit 451, gerek romanı gerekse filmiyle seçkin distopik klasikler arasında yerini almış bir eser. Günümüzün de büyük sorunu olan baskıcı hükümetler tarafından yaratılmaya çalışılan okumayan, düşünmeyen ve tepki göstermeyen halk modellemesi, gerçekçilikten hiç ama hiç uzak değil.

Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.