Kızgın Boğa Rocky’ye Karşı: GRUDGE MATCH

‘Gelmiş geçmiş en iyi boks filmleri hangileridir diye sorulsa herhalde ilk 2 cevap Rocky serisi ve 1980 yapımı “Raging Bull / Kızın Boğa” olur.

Grudge Match, Rocky Balboa karakteri ile boksun bugünkü popülerliğinin ana etkenlerinden biri olan Sylvester Stallone ile efsanevi Jake La Motta’ya can vererek sinema tarihinin unutulmazları arasına giren Robert De Niro’yu bir araya getiriyor. Yoksa karşı karşıya mı demeliydik?’


1

Döneminin yenilgisiz 2 efsane boksörü Henry Razor Sharp ve Billy “The Kid” Mcdonnen 1982 yılında karşı karşıya gelirler. Kid, Razor’ı yener. Rövanş maçında ise Razor, Kid’i 4. raunda nakavt eder ve maçın ardından sürpriz bir kararla emekliliğini açıklar. Razor, mütevazı bir hayat seçip işçi olur. Hazır değilken maça çıktığını ve o yüzden yenildiğini söyleyen Kid ise reklamlarda ve gösteri dünyasında boy gösterir. Aradan geçen 30 yıl boyunca rövanş için yanıp tutuşur.

Para kazanmak için fırsat kollayan bir organizatör olan Dante, Razor’a bir video oyununun animasyon yapım aşamasında Kid’le birlikte yer alması için teklifte bulunur. Ancak Kid’i görmemek için evine televizyon dahi almayan Razor, teklife sıcak bakmaz. Biriken borçlar ise Razor’un Kid’le karşılaşmamak şartıyla teklifi kabul etmesine neden olur. Razor’ın animasyon kayıtları yapıldığı sırada stüdyoya çıkagelen Kid, Razor’a sataşınca aralarında ciddi bir kavga çıkar ve stüdyo savaş alanına döner. İkilinin kapışma görüntüleri sanal ortamda yayınlanınca kısa sürede tekrar fenomene dönüşürler.

Fırsatı değerlendirmek isteyen Dante, Razor ve Kid’i tekrar bir boks maçında karşılaştırmak ister. Ama Razor teklifi kabul etmez. Kid, Dante’ye Razor’ın kendisine tahammül edememesinin nedeninin yıllar önce kız arkadaşı Sally’yi elinden çalması olduğunu anlatır.

Grudge Match

Razor fikrini değiştirip boks maçına çıkmayı kabul edince hazırlıklar başlar. Sally yıllar sonra Razor’ın karşısına çıkıp dikkatli olmasını ister ve geç kalınmış özrünü diler. Kid ise Sally’den olan hiç ilgilenmediği oğlu B.J. ile karşılaşır. Kid, B.J.’den kendisini çalıştırmasını ister. Razor’ı da eski koçu Louis çalıştırır.


Sally ile buluştuğunda trafik kazası yapan Razor’ın yıllardır sakladığı sır ortaya çıkar ve tek gözünün görmediği Sally ve Louis tarafından öğrenilir. Razor, baskılar sonucu maçtan çekilse de Kid’le aralarındaki hesabı kapatmaları gerektiğine karar verir ve maça çıkar. 2 efsane, 30 yıl sonra ringde karşı karşıya gelirler…

Grudge Match, iyi gişe rakamlarına ulaşan ve fakat vasatı aşamayan komedi filmleriyle tanınan yönetmen Peter Segal’in bu kez turnayı gözünden vurduğu yeni filmi. Stallone ve De Niro’nun bir araya getirilmesi bile başlı başına bir olayken; eli yüzü düzgün bir senaryo ve parlak bir oyuncu kadrosunun da hayat bulmasıyla ortaya hem kaliteli hem de eğlenceli bir iş çıkmış.

Yaklaşık 40.000.000 dolar gibi Hollywood normlarında büyük sayılmayacak bir bütçeyle çekilen film, 7 Şubat 2014 tarihi itibariyle sadece Amerika genelinde 29.520.961 dolar hasılat elde etmeyi başardı.

Daha önce 1997 yapımı “Copland / Güçlüler Bölgesi” filminde bir araya gelen Stallone ve De Niro, Grudge Match’ta ilk kez bir filmde başrolleri paylaşmış oldular. Boksla özdeşleşmiş 2 aktörün boks temalı bir filmde bir araya gelmesi, efsanevi bir buluşma olarak değerlendirilmeli. Üstelik alınan sonuç da gayet başarılı. Film çekimleri sırasında Stallone’nin 67, De Niro’nun ise 70 yaşında olduğu da bir diğer önemli not. Türk sinemasında bu yaştaki oyunculara koltukta oturan dede rolleri verildiği dikkate alınacak olursa geride kalışımızı sadece maddiyatla izah etmek mümkün değil. Stallone ile ilgili başka bir detay da 2013 yılındaki oyunculuk performanslarından ötürü “En Kötü Erkek Oyuncu” kategorisinde Altın Ahududu’ya aday gösterilmesi. Stallone’nin zaman zaman kariyerine yakışmayacak çapta filmlerde boy gösterdiği bir gerçek. Ama bu Hollywood’un en çok haksızlığa uğrayan aktörlerinden biri olduğu gerçeğini de değiştirmez. Bu yıl ki adaylık da su katılmamış bir haksızlık. Stallone’nin Grudge Match’ta başarılı bir performansa imza attığı, De Niro, Arkin ve Basinger gibi Oscar’lı isimlerle gayet iyi bir iş çıkardığı ortada.

Amerikan komedi dünyasının yükselen yıldızlarından Kevin Hart, 80 yaşına dayanan Oscar’lı usta aktör Alan Arkin, özellikle 80’li yılların seks ikonlarından olan Kim Basinger, ünlü rap yıldızı Ll Cool J ve son dönem Amerikan dizi sektörünün aranan oyuncularından biri olan Jon Bernthal, filmin diğer dikkat çekici isimleri. Ayrıca filmin iki boks efsanesi Mike Tyson ve Evander Holyfield’lı sürprizi de görülmeye değer.


Film, boks temalı olmakla beraber aynı zamanda ciddi bir komedi de. Özellikle Hart, Arkin ve De Niro’nun buna katkıları bir hayli fazla. Filmin komedi yaparken 2 boks efsanesini sömürmediğini de belirtmek gerek.


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.