2014 Yerel Seçimleri’ne Dair Komplo Teorisi

Bu yazıyı oturduğum yerden sadece #basgeç ile oy vermiş, Facebook’ta birkaç video paylaşmış ve sonra fişleneceğini düşünerek silmiş, yine Facebook’ta bir kaç tatava yapana #basgeç demiş, siyasetin sadece bu kadar içinde gözlemleyerek yazdığımı ve 30 yaşıma kadar da bari azıcık eleştirebileyim diyerek ilk defa bilgi sahibi olmak için araştırdığımı belirterek başlayayım.

sandık

Gezi ile başlayan, #oyveötesi ile gelişen ve yurdum apolitik gençliğinin Pazar gündüzünü brunch’tan, öğlenini Starbucks’ta latte içmekten, akşamını Midpoint’te risotto yemekten alıkoyarak politize eden bu gizli ortaklığın asıl amacının, bu “çapulculara” rakipsiz olduklarını – muhalefet diye bir şeyin cidden olmadığını – ne yaparlarsa mübah olduğunu ve #tatavayapmabasgec’lerin ne kadar şuursuz olduğun(m)u yüzümüze “bir Osmanlı tokadı” gibi çarpmak için, ki çarptı, kurulduğu ile ilgili iddialar dolaşıyor.

Sandık Görevlileri

Başlayalım tatavaya: Nasıl bir ana muhalefet partisi ile karşı karşıyayız ki, görevlendirilmesi gereken sandık görevlileri yok! Müşahit yok! Takip eden yok! Oy pusulasına sahip çık kampanyası Twitter’a dökülene kadar yetkili/milletvekili yok. #oytutanakları hashtag’i  ile sandık görevlilerinin alması ve ilçe örgütlerine iletmesi gereken sandık sonuç tutanakları, yasaklı Twitter, yasaklanması an meselesi olan Facebook ve nedense iktidar tarafından kaale alınmayan eksisozluk.com sitesi ile birlikte iki gece boyunca çağrı yapılıyor ve aranıyor Mansur Yavaş karizması (Türkiye’nin birleştirici gücü!) sayesinde. Link veremeyeceğim ama “Photoshop’la tutanak yollayın sabaha kadar uğraşsın işin içinden çıkamasınlar! :)” diye bu yasaklı (?) sitelerde tutanak resmi paylaşan bir kaç troll!? (kim troll acaba?) eşliğinde.


#oyveötesi’ne katılmış ve Türkiye gerçeği ile villasından (veya “sahilde” içtiği birasını bırakıp da) çıkıp ilk defa siyasi bir sürece katılmış arkadaşlarımın hayret ve “ibretlik” paylaşımlarını ağzım açık okurken düşünüyorum:  Sadece 2014 Ocak ayında seçim yardımı olarak alınan 90 milyon küsur TL nereye harcandı (İş bankası gelirleri hariç)? Arkadaşlar bahsediyor, AKP’nin ne kadar örgütlü olduğunu, sandık görevlilerin ve müşahitlerin bile yardım/para aldığını, bir de üstüne bütün parti görevlilerine öğle yemeği alıp paylaştıklarını, İstanbul Fatih’te koskoca bir ilk okula “iki” adet CHP sandık görevlisinin gittiğini ve müşahit aradıklarında “E, #oyveötesi baksın bizimkilere de” deme pişkinliklerini…

Siyasiler çıkıyor #oyver diyor, gezi kitlesi çıkıyor #tatavayapmabasgec diyor, dizi oyuncuları çıkıyor #oyver klibi çekiyor ve ne yapıyoruz? Tarihin en büyük katılımını gösterip oy veriyoruz, tatava yapmıyoruz basıp geçiyoruz, Sarıgül’ü sorgulayan arkadaşlarımızı Toma ve biber gazı ile tatava yapmamaya çağırıyoruz ve sonuç nedir? Fışkiyeyi kim kırdı? Yok, pardon, sandık tutanakları nerede?

“ANA” muhalefet partim, canım, ciğerim, sizin bir örgütünüz yok mu? Görevlileriniz yok mu? “Sabahtan geceye kadar orada durup bana ıslak imzalı sandık tutanağını getireceksin al sana günlük 50 TL öğle yemeğini de buradan ye!” diyebilecek bir bütçeniz yok mu? Bunu planlayacak bir altyapınız yok mu? Bu mudur seçime hazırlık? Bu mudur ülkeyi yönetmeye adaylık? Seçim Takip Sistemi, bildiğimiz adıyla STS, tamam harika bir uygulama, ama yok mudur bunun bir takip elemanı ordusu, veri giriş elemanı ordusu?

Cevap: Yoktur. Hedef 2023’e alternatif, kendilerine verilmiş oyları bile hesaplayamayan, sandık tutanağını tutamayan, tutmaya çalışanın da bu basiretsizlik ile yanında duramayan bir ana muhalefettir. CHP bu seçim ile gösterdi ki aslında bitmiştir. Muhalefet adına hiç bir işlevsel pozisyonu kalmamıştır.


Bu eksikliğin nereden kaynaklandığı konusunda, ilk olarak partinin geleceğini oluşturacak gençlik kollarının sayfalarına bakmalıyız diye düşünüyorum. İstanbul’u örnek göstereceğim. İstanbul İl Örgütü sayfasından Gençlik Kolları sayfasına tıklıyoruz ve 1995 senesine geri dönüyoruz. Bir de şöyle bir şey var: http://genc.chpistanbul.org.tr! Başkan – Deneme – adsgasdfasdf – jkkjlkjlhkjjk –  deneme 1 – deneme 2 – deneme 3 – deneme 4 – /put Kılıçdaroğlu.jpg – Mustafa Kemal Ataturk.jpeg – /insert 6altıok.bmp … 2014 senesinde 10 milyon seçmenin bulunduğu bir il ve gençlik örgütü bu. Çapulcu gençliği kendisine çekmek isteyen, yanında durduğunu gösteren ve/veya göstermeye çalışan, oy isteyen parti – çapulcuların deyimi ile “Paint terk!”. Ama Windows 3.1 Microsoft Paint.

Bir de hedef 2023’ü inceleyelim diyoruz (http://www.akpartigencistanbul.com/) ve etkinlikleri, yarışmaları, kongreleri vs… bırakıp ooo manifestomuz bile var deyip okuyoruz ve diyoruz Hedef 2023 bile değil böyle giderse İKİ BİN YÜZ YİRMİ ÜÇ.

Şimdi Gezi ve son 17 Aralık’tan beri süregelen süreci unutursak ciddi soruyorum, gözlerinizi kapatın ve bir düşünün, üçüncü kata gidip çay içmek istemediniz mi?

Böyle gitmesin diye düşünerek aklıma gelen tek alternatif, Mansur Yavaş önderliğinde (Türkiye’nin “asıl” birleştirici gücü), Aykut Erdoğdu, Aylin Nazlıaka gibi gençlere yakın isimler ile birlikte (oo aktif twittercı), Melda Onur girişimciliği (Ustream’den yayın yapması – ooo gezi!), Muharrem İnce muhalefetinde, Şafak Pavey dünya görüşünde ve Emine Ülker Tarhan hukukunda yeni bir parti kurulması (unuttuğum birkaç başka isim olabilir, yeni araştırıyorum durun!). CHP köhneliğinden kurtularak, bu seçimle politize olmuş gençlerin (#oyveötesi) enerjisini, ruhunu, dünya görüşünü ve bilgisini arkasına alarak, #AloNagehan #AloFatih’ten bıkmış gazetecilerin, köşe yazarların ohhh beee! Si ile birlikte bir noktalara geleceğini düşünüyorum ve/veya umuyorum.


Not: Bu yazı yazıldıktan sonra bugün #occupyCHP ile Twitter ve Facebook’tan sayfalar açıldı. 1 Nisan’da kurulan bu akımın zamanını “manidar” bulmakla beraber (:) söylemeden edemeyecektim) başarılar dilemek istiyorum.


Özgür Teker
Öyle biri. Araştırır, okur. Bıkar. Güler. Çok güler. Gezmeyi sever, hayat ile ilgili kritik yapmayı da... Kalabalık sevmez. Yemek yer, sevdikleri ile paylaşır. Her zaman bir şeylerin arayışındadır ama neyin arayışında olduğunu kendisi de bilmez. Aykırıdır ve aykırı olmayı sever. Öyle biridir işte...