Alaçatı Ot Festivali

Baharı yeni yeni yaşamaya başladığımız şu günlerde eşsiz güzellikte bir sosyal sorumluluk projesi örneği daha…  

Alaçatı Ot Festivali! Bu yıl 5. si gerçekleşecek olan bu festivali duyurmaktan mutluyuz. Sorumluları ve katkısı olan herkesi kutluyoruz. 


yükleri taşıyanlarımız

Alaçatı sevdalıları yola ne diye çıkmış bakıyoruz

Alaçatı sevdalılarının, otellerin doluluk oranı kadar çevre temizliği, gelen turist sayısı kadar değerleri yaşatmak ve bunları sonraki kuşaklara ve konuklara aktarmayı düşündükleri festival bir projesi…

[quote]Bu festival yarışmadan öte bir şey. Festival bahanesiyle doğa hakkında bildiklerimizi aktarmak, bilmediklerimizi öğrenmek, yeni tatlara yeni dostluklar eklemek amaç![/quote]

projenin öncüleri

Türkiye’de 11000 kadar bitki türü yetişiyor ve bu bitkilerin 3000 den fazlasının Türkiye’ye has yani endemik olduğu biliniyor. Avrupa kıtasının tamamında yetişen kadar bitki çeşitliliğini içinde barındırıyor Türkiye. Bitkilerin bir kısmı yenilebiliyor, yabani bitki türlerinin yenebilir olanları ot olarak ve binlerce yıldır yer Ege mutfağında yer alıyor.

şevketi bostan

[quote]Sebze olarak tüketilen birçok otun protein içeriği yönünden yüksek, vitamin ve mineral madde bakımından ise zengin olması; tarımda kullanılmayan doğada bulunan bitkilerin tanınması; sebze olarak tüketilmesi, insan refahı ve beslenmesinin iyileştirilmesi; biyolojik çeşitliğin korunması, gıda güvenliliğinin sağlanması; ve en önemlisi de bu türlerin farkındalığı ve gelecek nesillere aktarılması ve korunmasının önemi açısından büyük bir sorumluluk. [/quote]

kadınlarımız

Gelecek nesillere yol göstermesi açısından oldukça önemli bulduğumuzdan, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Biyolojik Çeşitlilik ve Genetik Kaynaklar Bölüm Başkanı Dr. Ayfer Tan’ın açıklamalarına yer vermek istedik;

[quote]

Ege Bölgesi’nde yetişen Ege Otları ile ilgili çalışmaların olmasına karşın uygulama bahçesi olarak daha görünür hale getirilememiş olması, Alaçatı Bitkileri Uygulama Bahçesi’nin hayata geçirilmesinde yol gösterici olmuştur. Yoğun turistik ve yapılaşma baskısı altında bulunan Alaçatı ve Çeşme civarında sebze olarak kullanılan yabani bitki türlerinin saptanarak bu bitkilerden bir uygulama bahçesinin kurulması ve bu otların görsel olarak tanıtılması ve farkındalık yaratılması, doğadan tüketmeden üreterek yetiştirilmelerine katkı sağlayacaktır.

sülün ve çocuk

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Alaçatı Ot Festivali Organizasyon Komitesi ile ortaklaşa yürütülen, Çeşme Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Alaçatı Belediyesinin destek verdiği “Alaçatı Bitkileri Uygulama Bahçesi” oluşturulması kapsamında bir proje alanı tesis edilmiştir. Bu amaçla Alaçatı ve çevresinden toplanan bitki türleri ile bir koleksiyon ve uygulama bahçesi oluşturulmuştur. Bahçede yörede doğal olarak yetişen veya yetiştirilen türlerden oluşan bahçe geniş bir koleksiyondan oluşmakta ve 90’ın üzerinde tür bulunmaktadır.


[/quote]

Ege otlarından bazıları:

  • Dağlama
  • Deli Kereviz
  • Deve Tabanı
  • Ebegümeci
  • Eşşek Helvası
  • Hardal
  • İğnelik
  • Körmen
  • Radika
  • Şevketi Bostan
  • Tilkişan
  • Tirşik Otu
  • Turp Otu
  • Yabani Marul
  • Yabani Rezene

oyalarımız

[quote]

Ayrıca; Alaçatı’nın korunmuş mimarisinin bezediği dar sokaklarında dolaşmak, gülen yüzlü güzel insanlarla bu güzellikleri paylaşmak, hiç tanımadığımız, adlarını bile bilmediğimiz insanlarla sohbet edip, ağız dolusu kahkahalar atmak gayemiz.

Kısacası, “O anı yaşadım” diyebilmek!

Tanıdık, tanımadık herkesi, bu keyfi bizimle paylaşmaya çağırıyoruz.

çocuklar ve alaçatı 5. ot festivali

İki yarışmanın olduğu festivalde;  “Ot Festivali” ve “En Güzel Otlu Yemek Yarışması”; bu insanların geçmişten hatırladıkları, yeni katkılarla yarattıkları yemeklerin, sunuş, yaratıcılık ve lezzet kriterlerine göre değerlendirildiği bir yarışma.

Ve,

Bilim adamlarından ve otları çok iyi tanıyan kimselerden oluşan bir jüri, tek tek standları dolaşarak, yarışmacının ot bilgisini, topladığı otun çeşidini ve kalitesini değerlendirerek ilk üçü belirliyor. Yarışma kurallarına göre; birinciye bir Cumhuriyet Altını, ikinciye Yarım Cumhuriyet Altını ve üçüncüye Çeyrek Cumhuriyet Altını veriliyor. 10-13 Nisan 2014

[/quote]

çocuklar ve alaçatı ot festivali


Biz de İndigo Dergisi olarak, Alaçatı’ya karşılıksız gönül vermiş insanların girişimi, emeği ve katkısıyla gerçekleşen bu yıl 5. si yapılacak olan bu festivaller her daim devam etsin diyoruz.   Katkısı ve emeği geçen tüm Alaçatılılara ve  dostlarına, yüzlerce yıllık birikimin, görgü ve geleğin imbiğinden süzülen bilgilerin ışığında her yıl bir yenisinden renkli, güzel kutlamalar eşsiz zamanlar diliyoruz.

Alaçatı Ot Festivalinden renkli görüntüler


ayhan sicimoğlu

kabak maske

salata

enginar

kadınlarımız

jüri

ot ve kadın

keçiler

otellerden

müziksiz olmaz

 

Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.