Akupunktur: Hayat kurtaran iğneler

Günümüzde Akupunktur alternatif tıp  adı altında anılan, sterilize edilmiş  madeni iğnelerin deriye batırılması ile gerçekleştirilen eski bir tedavi metodur. Uzakdoğu, Çin menşeli olup “iğne batırma ile yapılan tedavi” dir.

akupunktur

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, akupunktur tedavisinin ilmi temelleri olduğunu ve hormon hastalıklarından, immün sistem hastalıklarına kadar hemen her hastalığın tedavisinde başarılı olduğunu göstermiştir. Akupunktur tedavisi temelde insan vücudundaki pozitif ve negatif enerjiyi dengelemektedir ki bu da insanı sağlıklı hale getirmektedir.

Konu ile ilgili uzman Dr. Cengiz Pilgir ile söyleştik ve Akupunktur nedir, ne değildir hep birlikte bilgilenelim istedik.


Röportaj: Dr. Cengiz Pilgir

Bize Akupunkturu tarif edebilir misiniz?

Akupunktur insan vücudunun bir takım nedenlerle bozulmuş olan enerji dengesinin yeniden düzenlenmesi ve bu sayede hastalıkları tedavi ederek insanın yeniden sağlıklı yaşamasını sağlama ilkesine dayanır.

Uygulama biçimi, şekli ve sürecü hakkında bilgi alabilir miyim? 

Kulak Akupunkturu uygulamalarında Kulak kepçesinde özel aletler vasıtası ile tespit edilen ve korrespondans noktalar adını verdiğimiz bölgelere altın yada gümüş iğneler 1 mm. derinliğinde batırılır. İğne batırıldıktan sonra 20 dk. kulak kepçesinde kalır. Seans bitiminde iğneler çıkarılır. Hastanın kulağına kalıcı iğneler ya da tohumlar takılmaz. Tedavi süresi hastalığa ve kişinin ne kadar süre ile hasta olduğuna göre ( yeni başlayan ya da kronikleşmiş) değişiklikler gösterir.

İğne batırmanın etkileri nelerdir?

akupunkturKulak kepçesi normalde elektriksel olarak nötr bir organdır. Hastalık esnasında bu elektriksel nötrlük bozulur. Kulak kepçesinde özel aletler vasıtası ile elektriksel yükü değişmiş olan bu noktalar tespit edilerek noktanın pozitif ya da negatife doğru değişmiş olan elektriksel yükünü dengelemek için altın veya gümüş iğnelerle nokta uyarılır.

İğne batırıldığı zaman noktadan başlatılan impuls’larla  sinirsel iletişim vasıtası ile beyindeki birtakım merkezler ve vücudun rahatsızlık olan bölgeleri doğrudan uyarılır. Vücut kullanılan metalin cinsine göre bu uyarıya birtakım kimyasal maddelerinin daha fazla salgılanması ya da salgıların azaltılması şeklinde cevap verir. Aynı zamanda rahatsızlık olan bölge doğrudan uyarıldığı için onarım cevabı verecektir. Sonuçta da her iki yolla vücudun bozulan dengesi düzeltilecek ve hastalıklar tedavi olacaktır.

Akupunktur ile tedavi edilen hastalıklar nelerdir? 

Akupunkturun çok değişik endikasyonları vardır. Bel ve boyun fıtıkları, kilo tedavisi, bağımlılık tedavileri, depresyon, anksiyete, panik atak, alerjiler, uyku bozuklukları, hormonal tedaviler, menapozal şikayetler vs.


Akupunktur ile sigarayı bırakmak mümkün mü

Sigara bırakma tedavisi oldukça yüksek oranda başarılı olmaktadır.

Akupuntur ile teşhiste bulunmak mümkün mü? 

Deneyimli bir akupunktur uygulayıcısı kulak akupunkturu vasıtası ile vücutta hangi organda ya da vücut bölümünde (diz, bel, boyun vs) bir rahatsızlık olduğunu belirleyebilir. Ancak kesin tanı iyi bir hasta sorgulaması sonrasında gerekirse tahliller ve radyoloji desteği ile konulmalıdır.

Akupuntur kürü nedir?

Belirli hastalıklarda uygulanan seans sayısıdır. Bu kişiden kişiye ve hastalığa göre değişiklikler gösterir.

Akupunturun yan etkisi var mıdır?

Akupunkturun genelde herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak hekim hastalık seçimi (her hastalık akupunktur ile tedavi edilemez) ve uyguladığı tedavi sırasında kullanacağı metaller açısından çok dikkatli olmalıdır (her nokta her hastada kullanılamaz).

Akupunturu neden etkin bir tedavi olarak önerirsiniz?

Akupunktur bu konuda deneyimli hekimlerce uygulandığında çok iyi sonuçlar veren bir tedavidir. Ayrıca bu tedavide insan vücuduna dışarıdan herhangi bir  kimyasal madde vermeden sadece vücudun kendi ürettiği hormonlar ve diğer maddeler vasıtası ile iyileşme sağlayan bir tedavidir.

 

Biyografi: Dr. Cengiz Pilgir  


1955 Ünye/ORDU doğumlu. Evli ve bir çocuk babası. 1984 Edirne Tıp Fakültesi mezunu. 1989 yılından beri Akupunktur ile ilgileniyor. Halen Akademik Akupunktur Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yurt içi ve Yurt dışı birçok kongreye katıldı ve bildiriler yayınladı. Gazi Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Yeditepe Tıp Fakültelerinde Akupunktur Eğitim programlarına eğitmen olarak katıldı. 27 yıllık Kamu hizmetinden sonra emekli oldu. Şu anda muayenehanesinde çalışmalarına devam ediyor.

Bir video ile başlayan yoga merakı ve Özde Çolakoğlu


Rüya Yüksel
Rüya Yüksel, 1957 doğumlu, İstanbul'da yaşıyor. Mesleği İngilizce öğretmenliği, ancak 29 yıldır özel sektörde çalışıyor. NLP İleri Derece Uygulayıcısı ve 'Yaşam Koçu' olmakla birlikte “Kendini Tanıma Çalışmaları” düzenliyor.