Game Of Thrones 4. Sezon Finali

George R.R Martin’in “Buz ve Ateşin Şarkısı” kitabından bire bir uyarlanmaya çalışılan fantastik dizi Game Of Thrones (Taht Oyunları), on bölümlük seri sonrası dördüncü sezon finalini de yaptı.

Uzun bir bekleyişin ardından başlayan bu sezonun on bölümü de bir solukta bitmiş oldu.

Game-Of-Thrones-4.-Sezon

Dördüncü sezonun en önemli olayı, hiç kuşkusuz Kral Joffrey’un öldürülmesi oldu. Televizyon izleyicileri için beklenmedik bu ölüm, kitap serisinin okurları için sadece nasıl aktarılacağının merakını taşıyordu. O da, tıpkı kuzeydeki kral Robb Stark gibi düğünde öldürüldü. Zehirli içkisinden içerek, annesi Cersei’nin kucağında can verdi. Bir bakıma Starklar’ın intikamı da alındı. Joffrey karakterinden nefret eden izleyicilerin sayısıysa o kadar çok ki, bu bölüm bu nedenle de çok ilgi gördü.


Kral Joffrey'in Öldüğü Sahne
Kral Joffrey’in Öldüğü Sahne

Joffrey’in ölümünün ardından tahta küçük kardeşi Tommen Baratheon geçti. Bu suikastın baş zanlısı ise Joffrey’in dayısı Tyrion Lannister oldu. Tüm suçlamaları reddederek, talep ettiği düellolu duruşmada onun adına dövüşen Dorne Prensi Oberyn’in intikam hırsına yenilmesiyle bu düelloyu kaybetti. Buna en çok sevinense elbette ablası Cersei oldu, ama diğer kardeşi Jamie sayesinde hapisten kaçmayı başardı. Kaçmakla kalmadı, gider ayak babası Tywin Lannester’ın da hayatına son verdi.

Oberyn'in Kaybettiği Düello
Oberyn’in Kaybettiği Düello

Khaleesi ise Lekesizler ile İkinci Oğullar başta olmak üzere ordusunu büyütmeye ve güçlendirmeye devam ediyor. Yeni yerler alıyor ve buralardaki kölelere özgürlüklerini veriyor. İki ejderhası da büyüdüler… Ama hala Westeros topraklarından çok uzaktadır.

Khaleesi ve Ordusu
Khaleesi ve Ordusu

Serinin bir başka kahramanı ise Jon Snow… Yabanılların elinden kurtulduktan sonra geldiği Kara Kale’de duvarın ötesindeki kral olan Mance Rayder’ın amansız ordusuna karşı koymaya çalışmaktadır. Eddard Stark’ın gayrimeşru oğlu olan Jon, gerçek bir kahraman olduğunu da düşmanı püskürtürken verdikleri mücadelede liderliğiyle göstermiş oldu. Güçlü bir direnişe liderlik ettikten sonra Stannis ile askerlerinin gelmesiyle birlikte Mance ve adamları esir alınmıştır. Stannis’in oraya niçin ve nasıl geldiğiyse bir muammadır…

5. ve 6. sezon onaylarını almış olan Game Of Thrones, önceki sezonlara göre bu sezon daha hareketli geçti. Game Of Thrones’a damga vuran karakterler kadar bu dört sezon boyunca nefes kesen ve kanımca tekrar izlenmesi gereken on sahneyi de sıralayım.

Game Of Thrones Top 10:

10. Blackwater Savaşı : Karasu Savaşı’nı en ilginç kalan unsur, Stannis’in donanması ile Kraliyet donanmasının çılgın ateş ile yanması oldu. Stannis yine de kralın şehrinin kapılarına dayanmış olsa da, Tyrion’un savunmayı sürdürmedeki cesareti ve Tywin Lannester’ın Tyrell ordusu ile birlikte Stannis birliklerinin arkasından saldırmasıyla Kral Joffrey’in lehine sonuçlanmıştı.

9. Lord Baelish’in Lysa Teyze’yi Ay Kapısından Aşağı İtmesi : 4. sezonda yanına sığındığı teyzesi Lysa’nın kıskançlıkları yüzünden Sansa Stark zor günler geçirmektedir. Ona karşı hislerini saklamayan Serçeparmak Baelish’in yeni evlendiği karısı Lysa’yı bir anda soğukkanlılıkla ay kapısından aşağı itmesi etkileyici bir sahne olmuştu. Ancak bunun devamında Sansa’nın Eyrie konseyine karşı verdiği ifade de çok şaşırtıcı olmuştu.


8. Theon’un Çocukları Yakması : Theon Greyjoy kışyarını ele geçirip, çocukları yakmıştır. Bunun bedelini daha sonra sadistik muamelelere maruz kalarak, fazlasıyla ödeyecektir.

7. Khaleesi’nin Çiğ Kalp Yemesi : Daenerys Targaryen namı diğer Khaleesi’nin pekçok etkileyici sahnesi var ve serinin en önemli karakterlerinden birisi olduğu ortada. Khaleesi’nin kocası Khal Drago için atın kalbini yediği sahne, hafızalara kazınanların başında geliyor. Tabii yediğinin gerçekte jelibon olduğunu söylemeden geçmeyelim.

6. Cersei ile Jamie’nin Birlikte Olurken Brandon Tarafından Görülmesi : Tüm dizinin ilk önemli sahnesi olması bakımından da önem taşıyor. Kral Baratheon, kışyarını ziyarete geldiğinde karısı olan Kraliçe Cersei ile ikiz kardeşi Jamie Lannester’ın gizlice beraber oldukları yerde Brandon Stark tarafından görülmeleri Brandon’un kuleden düşüp, felç kalmasıyla sonuçlanmıştır. Brandon artık yürüyemeyecektir, ama ya uçabilirse?

5. Tyrion’un Babası Tywin Lannester’ı Öldürmesi : Lannester’lar içinde en doğru kişi, Küçük Şeytan lakaplı Tyrion olmasına rağmen işler onun için hiç rast gitmedi. Kendisi için düelloya çıkan Oberyn’in kaybetmesiyle onun da idam fermanı hazırlanmış oldu. Jamie’nin onu idamına saatler kala kurtarmış olması sonucunda babasının yatağında aşık olduğu Shae’yi görünce onu da, kendisini hiç sevmemiş olan babasını da öldürerek, sırra kadem bastı. Tywin’in sonunun tuvalette gelmesiyse bir başka trajediydi…

4. Khaleesi’nin Ateşler İçinden Ejderhalarla Çıkması : Zaten fantastik olan dizinin herhalde en fantastik sahnelerinden birisi de buydu. Khal Drogo’nun ölmesiyle yalnız kalan Khaleesi’nin yumurtalarından çıkan yavru ejderhalarla “yanmaz” ve “ejder kız” gibi isimler almasını sağlayan o müthiş sahne…

3. Mor Düğün : Kral Joffrey’in kendi düğününde zehirlenerek, öldürülmesi dördüncü sezonun müthiş başlamasını sağlamıştı. Annesinin kucağında can çekişerek ölmesi bu karakterin sevmeyenleri tarafından mutlulukla karşılanmıştı. Bunun yanı sıra cenazesinin yanındayken annesi ile dayısının yani babasının birlikte olmaları ise bir başka beklenmedik sahneydi…

2. Kızıl Düğün : Robb Stark’ın ittifak evliliği amacıyla dayısı ile Freyler’in kızının düğününde Lannester safına geçen Walder Frey’in tuzağına kurban gitmeleri tüm Stark hayranlarını yasa boğmuştu. Aynı düğünde birçok Stark sinsi bir plan dahilinde katledilmişlerdi.

1. Ned Stark’ın Kellesinin Vurulması : Game Of Thrones’un en baba ve en çok sevilen baş karakterlerinden birisiydi Ned yani Eddard Stark. Doğruların yanında olması onu hazin sonuna daha çok yaklaştırmıştır ve komploların kurbanı olmuştu. Tabii acımasız ve gaddar bir çocuk kral olan Joffrey’in de gazabının…


Ve dördüncü sezon, Arya Stark’ın bir başına kalıp, Valar Morghulis’in adını anmasıyla son bulur…