Kültürümüzün ikinci yüzü

Yazı başlığı çok mu ağır geldi? Gelmesin. Sen benimle aynı mahallede, okulda, hastanede, alışveriş merkezinde zaman geçirmiş, sadece yaşadığı için vergisini vermiş bir adamı, dini farklı diye ölüme terk edersen bu sözler sana ağır gelmesin. Bu sözler aksine, ikiyüzlülüğümüzü tüm cihana göstersin.

Kültürümüzün ikinci yüzü

Kültürümüzün ikinci yüzü!

Toplum olarak büyürken algılarımız, ülkemizin gerek jeopolitik konumundan gerekse sosyolojik çeşitliliğinden dolayı farklı fakat olması gerektiği gibi şekillendi. Millet kavramımız içinde hep birlikte Ermeni, Rum, Kürt, Çerkez, Türk ayrımı olmadan büyütüldük. Kocaman bir nesil daha öyle büyümeye başlamışken nedir bu saldıran, saldırılara ortam hazırlayan düzenin gücü?

Biraz flashback yapınca hepinizde canlanacak olan anılardan biraz araya sıkıştırmak gerek, bakın:

  • Çok iyi hatırlıyorum temmuz ayında ramazan oruçlarında, musevi ve alevi arkadaşlarımın bana güzel bir iftar sofrası hazırladıklarını.
  • Çok iyi hatırlıyorum, aile büyükleri olmadığından ailemi bayram sebebiyle ziyarete gelen Rum arkadaşlarımı.
  • Çok iyi hatırlıyorum, Paskalya Bayramında elimizde renkli yumurtaları, küçükken korkutan hallowenları.

Bunları asıl hatırlaması gerekenler o dönemlerde sözde siyasi kavramlar üzerinde oyunlar oynuyorlardı muhtemelen. Bu bakımdan çok fazla bu değerleri hatırlamalarına olanak vermiyorum çocukluğumdan hatırladığım bu güzellikleri  karalamaya çalışanların.


Ne oldu ne geldi aklına bu cümleleri, naralarını yazıyorsun diyenlere ise sadece gerçekten nerede yaşadıklarını hatırlatmak istiyorum.

Lütfen değerlerinizi hatırlayın, tüm zorlu, inatçı ve gelişmeyi istemeyen insanlara inat!

Lütfen çocuklarınıza bir kültürün kolay şekillenmediğini, kültürün ne denli önemli bir değer olduğunu anlatın. Herşeyden önemlisi çocuklarınıza lütfen insanlığı, birlik beraberliği kendinizi ortaya koyarak anlatın.

İşte o zaman eski güzelliklerimiz ve iç içe geçmiş medeniyetlerimizin güzelliği insanlar ölmeden daha net ortaya çıkacaktır.

Okuduğum bir tweetle bitirmek istiyorum;

Ekmek parası kazanmaya çıkıyorsun, öldürüyorlar,

Ekmek almaya çıkıyorsun öldürüyorlar,

Ölen kişinin cenazesine gidiyorsun, yine öldürüyorlar…


İşte bu yüzden kültürümüze hak ettiği değeri, yörünge dışına çıkmadan vermemiz gerekli. Gerek anayasal düzenlemeler gerekse etik kurallar içinde kültürümüzün bölünmez bir bütün olduğunu, açık ve sağlam olduğunu vurgulamamız gerekmektedir.

Uyumsuzum öyleyse varım!