Tolgahan Çoğulu: Atlas

Sanatın çoğu alanında olduğu gibi müzikte de heyecan duymak olanaksız hale geldi. Çünkü keşfedilecek bir şey kalmadı.

tolgahan çoğulu atlas2

Tolgahan Çoğulu’nun Atlas albümü heyecanlanmamı sağladı. Yaptığı yepyeni bir müzik değil belki ama kendisi mikrotonal gitarı tasarlayıp Erkan Oğur’un tavsiyesiyle Ekrem Özkarpat’a yaptıran kişi. Klasik gitardan farkı altı telli değil sekiz telli olması ve perdeler arasındaki boşlukların ayarlanabilmesi. Böylelikle klasik gitar tınısı korunarak tüm halk müzikleri çok sesli bir şekilde çalınabilir.

Tam da bu noktada konuyla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi MİAM Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde eğitim veren Michale Ellison’un görüşlerine yer vermek isterim:


[quote]Anadolu’ya ve ötesine bakmak Tolgahan’ın Anadolu müziğine, özellikle bağlama çalan âşıklara ve ilgili (ama farklı) olan Osmanlı makamlarının dünyasına olan ilgisi ve hassasiyeti, onun ayarlanabilir perdeli gitarla olan çalışmalarının başlıca yönünü temsil ediyor. Tolgahan’ın Uzun İnce Bir Yoldayım ve Yemen Türküsü gibi başlıca bağlama eserlerinin kendi görkemli uyarlamalarının çok iyi gösterdiği üzere: perde kısmında bazı ayarlamalar yapıldığında, gitar Anadolu müziğini yorumlamaya gayet ikna edici bir şekilde uygun hale geliyor. Öyle ki, Tolgahan şüphesiz bağlama çalanlardan öğrendiği parmak vurma tekniklerini vuruş teknikleriyle buluşturduğunda, gitar çalanın neredeyse Erdal Erzincan veya Erol Parlak olduğu sanılabilir.[/quote]


Biraz Tolgahan Çoğulu’dan bahsetmem gerekirse; Bu müziği ilk dinlediğimde, mikrotonal gitarın mucidi olduğunu duyduğumda ve mikrotonal gitarın mantığını öğrendiğimde “Kesin İTÜ mezunu yaşlı biridir” diye düşünmüştüm. Hemen araştırdım ve edindiğim bilgiler ezberimi bozdu. 1978 doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Araştırma Görevlisi olarak başlayan İTÜ kariyerinde TMDK’da klasik gitar bölümünü kurup dersler vermekte. 2013 yılında doçent ünvanı alıp o tarihten bu yana İTÜ TMDK Çalgı Bölümü Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

Tolgahan Çoğulu, albümde yeni beste yapmak yerine Anadolu’daki çeşitli kültürlere ait müzikleri düzenlemeyi tercih etmiş. Beste yapmayı düşünmediğini ama bestecilerle sürekli irtibat halinde olduğunu, yaptığı düzenlemelere bile zor vakit bulduğunu belirtiyor. Yeni enstrüman demek yeni müzik demektir. Kendisinin ya da mikrotonal gitarı öğrettiği öğrencilerinin bu gitara uygun besteler yapıp bizlere yeni müzikler sunmasını dört gözle bekliyorum.


TOLGAHAN ÇOĞULU – Uzun İnce Bir Yoldayım


Ali Sait Tanrıverdi
27 Mart'ta İstanbul'da doğdu. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi'nde Radyo Tv Sinema anabilim dalı üzerine yüksek lisansını tamamladı. Kısa filmler çekti ve video klip kurguları yaptı. Çeşitli dergilerde sinema ve tiyatro incelemeleri yazdı. 2011 yılından beri fotoğraf çekmektedir.