Mavi Boncuk 40 Yaşında

Sinemayla ilgisi olsun ya da olmasın, hemen hemen her televizyon izleyicisinin dahi en az birkaç sefer izlediği bir filmdir Mavi Boncuk. Arzu Film ekolünün sıcak, samimi ve zengin kadrolu tipik aile filmlerinden biridir. Türk seyircisinin vazgeçilmezlerinden biri olan Mavi Boncuk, artık tam 40 yaşında.

Felekten bir gece geçirmek isteyen Baba Yaşar önderliğindeki oğlu Yakışıklı Necmi, Kaymakam Cafer, Şeker Kamil, Süleyman ve Mıstık’tan oluşan 6 kafadar, gazinoya gidip Emel Sayın’ı dinlerler. Fiks menünün ne demek olduğunu bilmediklerinden, ne kadar yiyip içerlerse içsinler sabit bir ücret ödeyeceklerini sanırlar. Gecenin sonunda ödeyemeyecekleri bir hesapla karşılaşınca, gazino sahibinin talimatıyla tartaklanıp dışarı atılırlar.

Gördükleri muameleden dolayı gururları kırılan 6 kafadar, gazino sahibine bir ders verebilmek için Emel Sayın’ı kaçırıp fidye istemeye karar verirler. Ne kadar sakar olsalar da Emel Sayın’ı bayıltıp halıya sarmayı ve Baba Yaşar’ın evinin çatı katına kaçırmayı başarırlar. Emel başta korksa da, çok geçmeden kendisini kaçıranların temiz yürekli insanlar olduklarını farkını varır. Yakışıklı Necmi’yle birbirlerine aşık olurlar.


Fidye almayı başaramayan 6 kafadar, kendilerinden ayrılmak istemeyen Emel’i yine halıya sararak geri götürürler. Ancak sonradan bu yaptıklarından dolayı pişmanlık yaşarlar. Mavi Boncuk adıyla bir meyhane açıp üzgün bir bekleyişe koyuldukları sırada kendilerine küskün olmasına karşın hasretlerine dayanamayan Emel’i karşılarında bulurlar. Necmi ve Emel birbirlerine kavuşurken herkesin neşesi de yerine gelir.


mavi-boncuk-21 mavi boncuk

Sadık Şendil’in yazıp, Ertem Eğilmez’in yönettiği 1974 yapımı Mavi Boncuk, yıldızlar geçidi olarak tanımlanabilecek bir oyuncu kadrosuna sahip. 3. ve son kez bir araya gelen Emel Sayın ve Tarık Akan’ın başrolleri üstlendiği filmde Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Zeki Alasya ve Metin Akpınar gibi komedinin her biri birbirinden değerli isimleri bir araya geldi. Dolayısıyla da ortaya Ertem Eğilmez filmlerinden aşina olduğumuz muazzam ve unutulmaz bir oyunculuk resitali çıkmış oldu.

Bazı kaynaklarda filmin senaryosuna Ertem Eğilmez ve Zeki Alasya’nın da katkı yaptığı bilgisi yer almakta. Zaten birçok detayda Eğilmez’in usta dokunuşları hissediliyor. Baba Yaşar karakteri üzerinden anlatılan sinema tutkusu, bu dokunuşlardan sadece biri. Bir şarkıcıyı canlandıran Emel Sayın’ın seslendirdiği şarkılar, filmin müzikal açıdan da oldukça doyurucu olmasını sağlamış. Filmin bir diğer dikkat çekici tarafıysa Türk sinemasında birçok kez işlenmiş olan kaçırılan kişinin kaçıran kişiye aşık olma durumu yani Stockholm Sendromu’nun en naif şekilde işlendiği yapımlardan biri olması.


Mavi Boncuk, Türk sinemasında seks furyasının başladığı 70’li yılların ikinci yarısının hemen öncesinde çekilmiş Yeşilçam’ın gerçek temsilcilerinden biri. Öyle ki film, 40. yılının kutlandığı bugünlerde bile televizyon kanallarının prime time kuşağında hiç tereddüt etmeden yayınlamaya devam ettikleri bir yapım. Bu durumun temel nedeni, filmin samimiyetini kaybetmemesi ve seyirciye halen aynı keyfi verebiliyor olması.


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.