Absürt Komedinin Doruğu: Korkusuz Korkak

‘Türk sinemasında absürt komediden ziyade absürtleşmiş filmlere rastlarız. Bu tür filmler başarısız oldukları için absürt olarak nitelendirilmişlerdir. Korkusuz Korkak ise bu tür filmlerin aksine tiye alma mantığıyla çekilmiş ve Türk sinemasında absürt komedide çığır açmış yapımlardan biri.’

korkusuz korkak başlık

Mülayim çalışkan ve fakat saf olduğundan iş arkadaşları tarafından istismar edilen biridir. Mide ağrıları yüzünden hastaneye giden Mülayim’in tahlilleri ölmek üzere olan bir hastayla karıştırılınca, Mülayim’e 6 ay ömrü kaldığı söylenir. Aldığı haber sonrası korkusuz birine dönüşen Mülayim, patlayan bombaların üzerine gitmeye, patronundan haraç alan Ayı Abbas’ı dize getirip haraç almaya başlar. Adı Bombacı’ya çıkan Mülayim, milli piyangodan büyük ikramiye kazanır. İkramiyenin üzerine bir de bankadan çektiği krediyi ekler ve umumi tuvalethane açar.

Haraç vermek istemeyen Ayı Abbas, Mülayim’i öldürmesi için adamlarını görevlendirir. Daha fazla ölümü beklemek istemeyen Mülayim ise kendisini öldürtmek için Sansar Selim aracılığıyla kimliğini öğrenmek istemediği bir seri katil tutar. Bu seri katil, babasını dahi öldürmüş olan Gaddar Selim’dir. Mülayim’in öldürülmek için şartları ise Salı günleri ve yağmurlu olmayan bir günde öldürülmektir. Hemşire Sevil, hastanede yapılan yanlışlığı farkına varıp Mülayim’e gerçekleri anlatır. Korkuya kapılan Mülayim, peşindeki seri katilden kurtulmak için Sansar Selim’i aramaya koyulur. Ancak Sansar Selim trafik kazasında ölür.


Mülayim ve Sevim, seri katili bulmaya çalışırlar. Korkusu her geçen gün biraz daha artan Mülayim, en sonunda katili Gaddar Selim’le tanışır. Bir taraftan Ayı Abbas’ın adamları, öbür taraftan Gaddar Selim canını almak için peşine düşünce çareyi yine patlamak üzere olan bir bombanın üzerine gitmekte bulur.


korkusuz korkak 2

[quote]Yazdığı senaryo adedi itibariyle üretken senaristlerden biri olan Erdoğan Tünaş’ın kaleminden çıkan Korkusuz Korkak, daha ziyade çektiği arabesk ve komedi filmlerle tanınan Natuk Baytan tarafından yönetilir. 1979 yapımı film, Kemal Sunal’ın muazzam oyunculuğunun yanı sıra yardımcı oyuncularının güçlü performanslarıyla da dikkat çeker.[/quote]

Filmin başarılı replikleri, Korkusuz Korkak’ın neden absürt komedi olarak kategorize edildiğini kanıtlar nitelikte. Doktorun ölen hastayı çöp kutusuna attırması, Mülayim’in ömrünü uzatabilmek için rüşvet önermesi, yatağın altında saklanmasını biraz da yatak benim üzerimde yatsın şeklinde açıklaması ve uzun süre dillere pelesenk olmuş mesela yani esprisi ilk akla gelenler.


Bir film aradan geçen 35 yıla karşın aynı keyifle seyredilebiliyorsa, türünün başarılı bir temsilcisi olduğu ve klasikleştiği muhakkaktır. İşte Korkusuz Korkak’ta bu klasiklerden biri.


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.