Çimen Seymen: Venedik’ten İstanbul’a

Pek reklamı yapılmamış, bulunması zor olan güzel albümler vardı eskiden. İnternetin bu kadar yaygın olduğu dünyada böyle albümler kaldı mı diye düşünürken Çimen Seymen’in 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müziklerini barındıran Venedik’ten İstanbul’a albümü aklıma geldi.

2

Soprano ve müzikolog Çimen Seymen, dokuz yaşında piyano dersleri alarak müziğe adım atar. Paris VIII Üniversitesi’nden müzikoloji doktorası aldıktan sonra Versailles Konservatuarı’ndan piyano diploması alır. İngiltere, Belçika, İtalya, Fransa gibi ülkelerde önemli müzisyenler ve orkestra şefleri ile çalışır. Şan eğitimi üzerine konferanslar verir. Eski Akdeniz medeniyetlerinin müzik etkileşimleriyle ilgili konserler ve projeler gerçekleştirir. Bu albüm söz konusu projelerin içerisindedir.

Albümden bahsetmeden önce Seymen’in bu projelerle ilgili görüşlerini belirtmenin faydalı olacağını düşünüyorum:


Akdeniz ülkelerindeki sanat müziği ile halk müziği arasındaki etkileşimleri, yazılı notalama ve meşk yolu ile dile gelen müzik geleneklerinin tarihteki buluşma noktalarını sorgulamak amacı ile bu müzik yolculuğuna çıktım. Akdeniz 17. yy.da diplomatik ve ticari ilişkilerin, araştırmacı gezginlerin dolaştığı yoğun bir trafiğe tanık idiyse, bu ilişkiler ile fikirlerin de iletişimi olduğunu, ezgilerin, çalgıların el değiştirdiğini düşünmemek olanaksız. Üstelik bu devirde, bilhassa İtalya’da, aydın ve aristokrat çevrelerde, Rönesans etkisi altında yeni müzik anlatımı arayışlarının Antik Yunan Trajedyasından esinlenmesinden dolayı, ilgi sahası Anadolu’ya doğru çevrilmiş ise…


Seymen’in sanat yönetmenliğinde Hakan Cevher yönetimindeki Cevher-i Musikî ile Massimo Moscardo yönetimindeki Fransız barok müzik topluluğu La Turchescha 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müziklerini icra ediyor. Otantik barok ve Osmanlı devri çalgıları ile iki müzik kültürünün birbiriyle olan temasları, benzerlikleri ortaya çıktığı gibi dönemin yaşamına ait yansımalar albümü dinlerken kafanızda canlanıyor. Albümün CD kitapçığında döneme ait faydalı bilgiler mevcut.

Bu değerli albüm hakkındaki bilgiler sınırlı olduğu gibi albümü piyasada bulmak hayli zor. Reklamına zaten rastlamadım. Video paylaşım sitelerinde de şarkıları bulamazsınız. Eskiden iki şarkı vardı ama onlar da silinmiş. Albümün özeti sayılabilecek, şarkılar ilerledikçe nelerle karşılaşabileceğinizin ipuçlarını veren ve girizgâh niteliğinde albümün birinci parçası olan taksimi video paylaşım sitelerinde bulabilirsiniz.


LA TURCHESCHA, ÇİMEN SEYMEN – Taksim

Müzik ruhun gıdasıdır: Büyük bir piyanist olacaktım


Ali Sait Tanrıverdi
27 Mart'ta İstanbul'da doğdu. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi'nde Radyo Tv Sinema anabilim dalı üzerine yüksek lisansını tamamladı. Kısa filmler çekti ve video klip kurguları yaptı. Çeşitli dergilerde sinema ve tiyatro incelemeleri yazdı. 2011 yılından beri fotoğraf çekmektedir.