Estetik cerrahide doğru bilinen yanlışlar: Gökhan Özerdem

Her geçen gün plastik ve estetik cerrahi alanında yenilikler devam ededursun, kadın ve erkeklerin de yenilenmek-yara-yanık-iz veya estetik kaygılarla plastik cerrrahiye ilgisi de devam ediyor.

Estetik cerrahide doğru bilinen yanlışlar: Gökhan Özerdem

İnsanın kendisini daha iyi, daha güzel ve kendine güvenli hissedebilmek adına yönlendiği bu alanda güvenilir cerrahlara da çok iş düşüyor. 

Bu alanda Türkiye’de güvendiğimiz Plastik cerrahlarımızdan Op. Dr. Gökhan Özerdem, ağabeyi  Doç. Dr. Ömer Refik Özerdem ile birlikte  A-Plast adı altında Antalya’da kendi açtıkları klinikte, yerli-yabancı pek çok insana hizmet ediyorlar.


a-plast-aesthetic-cosmetic-surgery-in-turkey-antalya

Amaçlarını; ‘hastalarımızı huzur dolu ve hijyenik bir ortamda karşılayarak, kendilerini daha iyi ve güvende hissetmelerini sağlamak; 21. yüzyılın ışığında bilime dayalı uygulamalarla geçerliliği kanıtlanmış, on yıllar boyunca deneyimlerimizle desteklenmiş ve insana saygılı uygulamalarıyla temel felsefemizi oluşturmak’ olarak açıklıyorlar.

Daha iyi sonuçlar elde etmek ve yapılan işlemler sonrası hasta konforunu arttırmak, bunun için de Plastik Cerrahi alanında uluslararası gelişmelerin ve yeniliklerin ülkemize aktarılması yönünde bitmeyen bir çaba sarf ediyorlar.

İndigo Dergisi olarak biz de okuyucularımızı bilgilendirmek amacıyla  Op. Dr. Gökhan Özerdem ile Estetik Cerrahide doğru bilinen yanlışlar üzerine sohbet hazırladık.

Op. Dr. Gökhan Özerdem - Hale Karaarslan
Op. Dr. Gökhan Özerdem – Hale Karaarslan

Röportaj:  Op. Dr. Gökhan Özerdem

Plastik ve Estetik Cerrahi izsiz ameliyatlar yapar mı?

Az ya da çok, belli veya belirsiz olsun, izsiz bir ameliyat yoktur. Plastik ve Estetik Cerrahi yaranın en hızlı şekilde iyileşmesi ve mümkün olan en az izi bırakması için çalışır; izin mümkün olduğu kadar ince ve kısa kalmasını sağlar veya bu izleri görünmeyen alanlara (çene altı, saçlı deri, çamaşırların gizlediği bölgeler vb) gizlemeye çalışır. İzin ne kadar kalacağı daha birçok faktöre bağlı olup bazıları şunlardır:

1) Yaranın kalınlığı/boyutu, oluş şekli, temizliği, bakımı vb.

2) Kişinin deri yapısı (rengi, yağlı olup olmaması, kötü nedbeye eğilim vb genetik faktörler),

3) Operasyonun yapıldığı vücut alanı (örneğin omuz ve 2 meme arası bölge daha çok iz bırakmaya daha eğilimlidir),

4) Sigara içimi, beslenme şekli vb. yaşam kalitesini etkileyen faktörler (sigarayı sonlandırmak veya yaşam şeklini değiştirmek yerine doktoru suçlamak daha kolaydır.) midface-lift-cosmetic-surgery-in-antalya-turkey-indigodergisi

5) Güneş ışınına maruz kalma vb.

6) Operasyonun genişliği.

Plastik ve Estetik Cerrahi her hangi bir izi kaybedebilir diye bir inanış doğru mu?

Dünyada hiç bir yöntem ameliyat veya kaza sonucu oluşan izleri tamamen yok edememektedir. Cerrahi olarak veya lazer vb yöntemlerle izlerin kalınlığını inceltmek, yönünü değiştirmek rengini biraz açmak mümkün olabilmektedir (skar revizyonu yöntemi). Ancak sonuca, yukarıda belirttiğimiz faktörler yine etkili olmaktadır.

Plastik ve Estetik Cerrahide ameliyat sonuçları kalıcıdır diyebilir miyiz?

Vücudumuz her anında doğal ve genetik tüm etkiler ile değişime uğramaktadır. Örneğin yüz germe operasyonunun kalıcılığı için, kişiden kişiye değişmekle beraber, ortalama 10 yıl telaffuz edilmektedir. Bu değişimin hızı doğrudan kişilerin yaşam tarzları ve kalitesi ve vücut yapıları (genetik faktörler) ile de ilgilidir. Estetik ameliyat sonrası sonuçların daha kalıcı olabilmesi için doktorlarının ameliyat sonrası tavsiyelerine uyulması önemlidir.

Yazın, sıcaklarda estetik ameliyat olmak istememenin haklı bir nedeni var mı?

Sıcak veya soğuk aylarda ameliyat olunup olunmaması daha çok hasta konforu ile ilgilidir. Bununla beraber, örneğin operasyon bölgesinin en azından birkaç ay boyunca güneş ışınlarından korunması önemlidir. Operasyondan sonra doktorunuz size güneş koruyucu kullanmanızı ve uzun süreli direk güneş ışınlarına maruz kalmamanızı öğütleyecektir. Yine korse kullanımı yaz aylarında sorun olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki, yoğun iş temposu nedeniyle estetik ameliyat olmayı özellikle yaz aylarında, yani yıllık izin döneminde seçen önemli bir hasta grubu da bulunmaktadır.

gokhan-ozerdem-ameliyat-antalya
Op. Dr. Gökhan Özerdem

Liposuction ile fazla kilolarından kurtulabilir mi insan?

Liposuction, yani vakumla yağ çekme yöntemi, bölgesel veya yaygın uygulansın, fazla yağlardan kısa sürede kurtulabilmenin en pratik yoludur. Tek bir seansta yüksek miktarda fazla yağ dokusu sadece bu operasyon ile uzaklaştırılabilir. Bu operasyon kilo verme amaçlı yapılmaz. Liposuction ile kişilerin vücutlarına kabul edilebilir bir kontur verilmesi ve bedende incelme amaçlanır.


Op. Dr. Gökhan Özerdem
Op. Dr. Gökhan Özerdem

Meme Büyütmede Protez dışında birçok seçenek var mıdır?

1900’lü yılların başında yağ enjeksiyonu ile meme büyütme denenmiş, ama enfeksiyon oranında fazlalık, transfer edilen yağ dokunun erimesi ve kistler nedeni ile bu yöntem rutin uygulamaya girmemiştir. Herhangi bir dolgu maddesinin uygulanması, bilimsel verilerle desteklendikten sonra mümkün olmaktadır. Günümüzde bilimsel kabul görmüş ilk seçenek güvenirliği kanıtlanmış meme protezleri ile yapılan operasyonlardır.

Meme büyütmede kullanılan protezler kanser yapabilir ve de ilerde süt vermeyi engeller mi?

Meme büyütmede kullanılan protezlerin kansere neden olduklarına dair kanıt bulunamamıştır. Metodlardan biri olan areola (meme başı çevresi) girişimlerinde süt kanallarının etkilenebileceği belirtilmektedir.

Ya ameliyat sonrası sigara içmenin zararları?

Sigara içimi ameliyat sonrası yara iyileşmesi safhasının en büyük düşmanlarındandır. Sigara içiminin ameliyat öncesi ve sonrası sonlandırılması önerilmektedir. Aksi durumda yara iyileşme problemleri ve enfeksiyon ile karşılaşmak mümkündür. Ayrıca izi de arttıran bir yan etkisi bulunmaktadır. Hedef sigara sayısını azaltmak değil, bırakmak olmalıdır.

Op. Dr. Gökhan Özerdem - Hale Karaarslan
Op. Dr. Gökhan Özerdem – Hale Karaarslan

Başkasında çok güzel duran bir burun bana da aynı şekilde yapılabilir mi?

Burun ameliyatı olmak isteyen bazı hastalarımızdan bu istek ısrarla gelebilmektedir. Plastik ve Estetik Cerrahi, kişinin vücut yapısının özelliği ile belli bir organın genel vücuda oranını hesaba katarak kişiye özel planlama yapan bir branştır. Kişinin istekleri dışında onun iskelet (kemik, kıkırdak dokusu) ve deri yapısının özellikleri (kalın veya ince, yağlı vb.), burun septumunun düzgün veya eğri olması vb. pek çok özellik hesaba katılarak cerrahi yönteme karar verilmektedir. Sonuç da doğal olarak kişiden kişiye değişmektedir.

Botoks uygulaması tüm kırışıkları yok eder mi? Zararları var mıdır?  antalya_estetik_cerrahi

Botoks hastalarının bazılarının yanıldığı üzere bu tedavi şeklinin sınırları vardır. Botoks sadece kaslara etkilidir. Kasa bağlı kırışıklıklara etkilidir. Derinin kendisinin yaşla veya deri altı dokusunun incelmesine bağlı olarak sarkmalarına bir etkisi fazla yoktur. Son zamanlarda migrendeki baş ağrıların hafif hissedilmesi ve koltuk altı aşırı terlemesinin azaltılması için de kullanılmaktadır. Botoks etkisi geçicidir. Etkisi bitince kas eskisi gibi çalışmaktadır. Yaşlanmayı geciktirmez, deride yeni bir tazelik veya yenilenme yapmaz.

 Estetisyen, güzellik uzmanı, medikal estetikçi, saç ekim uzmanı gibi uzmanlık dalları var mı? Bunlar Plastik ve Estetik Cerrahlar hakkında da anlam kargaşası yaratıyor mu?

Bir uzmanlık isminin resmi makamlarca (Sağlık Bakanlığı ve YÖK vb) tanımlanmış olup olmadığı önemlidir. Uzman kişinin, bu resmi makamlardan diploma almış veya varsa yurtdışı diplomasının bu makamlarca tanınmış olması gerekir. Türk Estetik Plastik Cerrahi Derneği’nin kendi yasal web sayfasında kamuoyunu aydınlatma amaçlı yazıları mevcuttur.

Kendi adımıza konuşmamız gerekirse Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanları 6 yıllık Tıp eğitimi sonrası en az 5-6 yıl alanlarında cerrahi eğitim alarak bu ünvanı almaya hak kazanmışlardır.

Bu harika bir bilgilenme ve dergimize sağladığı katkılardan dolayı Plastik Cerrahımız Gökhan Özerdem’e İndigo Dergisi’ne verdiği röportaj için teşekkür ederiz.

Biyografi: Gökhan Özerdem IMG_7060

Bugün, ağabeyi Doç Dr Ömer Refik Özerdem ile beraber kendi markaları olan A-Plast Estetik ve Plastik Cerrahi adı altında her türlü estetik cerrahi girişimleri ile saç ekimi, Botoks-dolgu işlemlerini başarı ile gerçekleştiren Op Dr Gökhan Özerdem, Türkiye dışında Dubai’de de Plastik cerrahi uzmanı olarak çalışmaya hak kazanmıştır.

2001 yılından beri Plastik ve Estetik Cerrahi alanında çalışan Op Dr Gökhan Özerdem’in Avrupa’nın bir çok şehrinde sözlü ve poster sunuları bulunmaktadır. Op Dr Gökhan Özerdem Yurt dışında yayınlanan bir çok makalede de yer almıştır.

FUE ile saç ekimi alanında uzman hekimlerdendir. 

Cilt Kanserleri, bunların önlenmesi ve tedavileri konusunda Tez sahibi de olan doktorumuz ayrıca İngiltere’de bu konu üzerinde Royal College of Surgeons bağlantılı eğitim de almıştır. 

Eylül 2012 tarihinde dünyanın en büyük ve önemli çocuk hastanelerinden biri olan Londra’da bulunan Great Ormond Street Hospital Plastik ve Rekonst. cerrahi departmanına observer olarak kabul edilmiştir.


Girdiği sözlü ve yazılı sınavlar sonrasında TPRCD Board (Yeterlilik) Diploması almaya hak kazanmıştır.

Meme estetiğinde yağ transferi tekniği nasıl uygulanır?


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.