Neşeyle Çağlayan Bir Akarsudur Çocuk

Ebeveyn olarak sen yol gösteren ol, yolu kendi ritmiyle yürüyen o olsun.

Bir çocuğun doğallığı çağlayan bir akarsu gibidir. Ona izin verdiğinizde, o neşe yayan sesiyle gürül gürül akacaktır. Akarsunun içinde pislik kalmaz. Tertemizdir.

çocuk-indigodergisi

Çocuk tamamen kendi doğallığını yansıtırken, sesiyle şifalanan, haliyle aydınlanan, gülüşüyle yıkanan çoktur. Işığı öyle yalındır ki parlaklığına rağmen göz almaz. Gözlerinden ve yüzünden doğal bir ışık yayılır. Girdiği ortam aydınlanır. Nedenini bilemeseler de bakışları döner ve kendilerini bir çocuğun çekim alanında mutlu hissederler. Çocuk için değişen bir şey yoktur. O çevresinde olup bitenlerden etkilenmeden  ışığını deniz feneri misali yansıtır.


Bir yaprak solduğunda kurudur, serttir, katıdır. Eğip bükemezsin. Eğip bükmeye kalkarsan elinde dağılıverir. Taze bir yaprak ise yumuşacıktır, esnektir, canlıdır. Esneklikte canlılık vardır. Çocuğun büyürken esnek ol. Kendi içinde esnek olduğunda değişimle beraber akarsın. Bunu yapmanın kolay bir yolu var. Nefes al. Bilinçli alınan her nefes dönüşümün anahtarıdır. Çocuğun büyürken onun da esnekliğini korumasını sağlayan spor aktiviteleri yapmasını destekle. Göreceksin bedenini esnetmek bir alışkanlığa dönüştüğünde kendi içinde de kolayca esneyebileceksin. Fikirlerinin genişlediğini, verdiğin tepkilerin ölçüsünde olumlu yönde esneklik olduğunu gözlemleyeceksin. Sen bu yaşında esnemeye çalışıyorsun. ‘‘Ağaç yaşken eğilir.’’  Çocukluktan itibaren bakış açısını, hoş görüsünü, bedenini, zihnini esnetebilmek onun için ne büyük bir farkındalığa kapı açar.


eyes

Çocukların gözlerinde her duyguları okunur. Korktuğu an korkusunu, sevdiği an sevgisini, kızgınlığını, göstermek istemediği küçük kardeş kıskançlığı, utangaçlığı her hali bir bakışında görünür. Ne istediğini bilir. Nettir, kararlıdır, tutarlıdır, ısrarcıdır arzularında… Elbette birey olmasına izin verirseniz… Bırakın çocuklarınız birey olsun. Aynı çiçeği bahçeye ektiğinizde güzel kokular yayılırken, saksıda iken güzel kokusunu yayamıyor. Doğa daha nasıl anlatsın? Oldurmaya çalışmayın kendi inanç kalıplarınızla…Onlar yeniliği, canlılığı, farkındalığı getiriyorlar. Kanatlarından aşağıya çekmeyi bırakın. Bir yaşındayken de elli yaşındayken de onların kararlarına, var oluşlarına, kendine özgülüklerine saygı duyun.

Öz sadedir ve hiç bir şey özünden kopamaz. Ebeveyn rolünü yerine getirirken tutunmalarını bırakmaya ne dersin? Bir başka deyişle korkularına veda etme fırsatın var. Birey olmasına izin verdiğinde özünden ayrılmayacaktır. O yine senin evladın iken, kendi özünün bestesini yapabilecektir. Sadelikte netlik vardır. Sen net ol, yalın ol… Sadelik ve basitlik iyiliği davet eder. Sen iyilik de ol ve çocuklarına cömertliği öğret. Kendilerine karşı cömert olmayı öğret. Karşısındaki herkesin bütünden bir parça olduğunu öğret. İmkanlarınız ölçüsünde elinde olandan ihtiyacı olana ikram edecek kadar cömert olmayı öğret. Cömertlik, beğenmediğinden değil; sevdiğinden verebilmektir. Örneğin en sevdiğin çikolatadan canını acıtacak kadar verebilmeyi öğret aynı zamanda buna zorlama. Her şey kendi vakti zamanında olur. Bugün ektiğin tohumlar elbet tohum verecektir.

esneklik


Ebeveyn olarak sen yol gösteren ol, yolu kendi ritmiyle yürüyen o olsun. Evrende herkese yetecek kadar var. Bolluk yasasını öğret. Bunları anlatarak öğretemezsiniz, rol model alarak öğreneceklerdir. Farkındalık yolunda hoşgörüyü öğret. Ne olmaktaysa bütünün ve sizin en yüksek hayrınıza olduğunu öğret. Öğret diyorsam, hatırlat… O zaten bilerek geliyor. Bildiğine güvenerek yol al. Hatırlayan olursan hatırlatan olursun. Sevgiyle olsun yolculuğunuz. İçinizdeki ayna sevgiyle parlasın…


Funda Doğan
11.11.1977 tarihinde dünyaya geldi. Başkent Üniversitesi Turizm İşletme mezunu olan yazar; 1999 yılında tanıştığı Reiki enerjisinin onda açtığı açılımlarla daha sonra pek çok öğretiyi yaşamına geçirmiştir. Ayurveda, EFT, NLP gibi öğretileri ve Dünya adındaki oğluyla yolculuklarının sentezini bir kitap altında toplamaktadır. 2012 yılından beri, daha çok ebeveynleri hedef aldığı 'İçimdeki Ayna' adlı eğitimlerini vermektedir. Müziğe olan tutkusu da yazmaya olan tutkusu kadar güçlüdür.