Zamanın Başrolde Olduğu Film: Boyhood

Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004), Before Midnight (2013) üçlemesiyle tanınan Richard Linklater; 2001’de çekimlerine başladığı filmin oyuncularıyla senede bir kere görüşüp çekimler yaparak bir çocuğun beş yaşından 18 yaşına kadar yaşadığı gelişim sürecini merkezine alıyor.

Boyhood-indigodergisi

[divider]

BOYHOOD / ÇOCUKLUK


YÖNETMEN: Richard Linklater

SENARYO: Richard Linklater

YAPIMCI: Richard Linklater, Cathleen Sutherland, Jonathan Sehring, John Sloss

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Lee Daniel, Shane Kelly

YAPIM YILI: 2014

ÜLKE: ABD

OYUNCULAR: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Lorelei Linklater, Libby Villari


[divider]

Filmin açılışında Mason beş yaşında, bilgisayar oyunu meraklısı bir çocuktur. Kendisinden üç yaş büyük ablasıyla anlaşmazlıklar yaşar. Annesi ve babası boşanmıştır. Babalarıyla hafta sonları görüşürler.

Annesinin yıllar içerisinde değişen ilişki durumları sebebiyle farklı şehirlerde bulunup yeni insanlar tanır.

boyhood-mother-bed-indigodergisi

Richard Linklater, büyük olaylardan oluşan sahneler sunmuyor. Mason’un beş yaşından 18 yaşına kadar hatırlayabileceği önemli ya da önemsiz anılar var. “Elimde büyüdü” deyimini seyirciye yaşatarak Mason’u kurgu karakter olmaktan çıkarıyor. Ama karakterin içini yeteri kadar doldurmadığından belgesel gerçekliğine de yaklaşamıyor. Sadece Mason değil, diğer karakterler içinde aynı durum söz konusu. Linklater, sırtını çoğunlukla fiziksel değişime dayamış.

Linklater, anne ve baba üzerinden zamana kafa takılmamasını, insanların zamanın akıntısında yavaş yavaş büyümesini öğütlüyor. Filmin başlarında baba karakterinin eğlenceli olup sorumluluk sahibi olmaması gibi özellikleri tasvir ediliyor. Anne ise geçim derdinde biri. Hayatına aldığı insanların sorumlu olmasını bekliyor. Çocuklarına iyi bir hayat sağlamak adına sürekli yanlış evlilikler yapıp yanlış kararlar veriyor. Filmin başından sonuna kadar anneyi aynı şekilde görüyoruz. Baba karakterinin yıllar geçtikçe kişiliği oturuyor. Sorumlulukların farkına varıp başkasıyla yeniden evlenip mutlu bir yuva kuruyor. Anne karakterinin her evlilikte arayıp bulamadığı adama dönüşüyor.

Boyhood - indigodergisi

Zaman konusu dışında filmin seyirciye gösterdiği yaşamların pek derinliği olduğu söylenemez. Linklater’ın Before üçlemesinde yaptığını tek filmde yapmaya çalışıp o filmlerin popülerliğini kullanmaya niyetlendiği belli. O yüzden Çocukluk filmi senenin en çok merak edilen sinema olaylarından.

Linklater’ın önceki filmlerine göre diyalogları daha sade kullanmasını olumlu buluyorum. Her ne kadar seyirci Before serisindeki ağdalı diyaloglara bayılmış olsa da sinema görüntü sanatıdır. Tiyatro sanatı değil.

Berlin Film Festivali’nde yapılan dünya prömiyerinin ardından en iyi yönetmen ödülünü kazanan, Türkiye’de Film Ekimi kapsamında seyirci ile buluşan film başyapıt olmasa da görülmeyi hak ediyor.


Fragman


Ali Sait Tanrıverdi
27 Mart'ta İstanbul'da doğdu. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi'nde Radyo Tv Sinema anabilim dalı üzerine yüksek lisansını tamamladı. Kısa filmler çekti ve video klip kurguları yaptı. Çeşitli dergilerde sinema ve tiyatro incelemeleri yazdı. 2011 yılından beri fotoğraf çekmektedir.