Olmasaydı olur muydun?

Hani diyorsun ya “olmasaydın da olurduk” diye. Olmasaydı olur muydun, sana örneklerle anlatayım. Dünya haritası 1918’e kadar sürekli savaşlarla değişti. İşte örnekleri…

mustafa kemal atatürk olmasaydı olur muyduk

Balkan Savaşında; Sırbistan topraklarını %80, Yunanistan %70, Karadağ %60, Bulgaristan %30 artırdı. En büyük artışı Arnavutluk yaptı; yoktan var oldu. Adaların tamamı Yunanistan’a geçti. Osmanlı, Avrupa’daki topraklarının %80’ini kaybetti ve bir daha asla geri alamadı.

I. Dünya Savaşında; Avusturya-Macaristan İmparatorluğundan Macaristan, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek çıktı. Adriyatik’e kıyısı vardı, donanması vardı, halkı denize girerdi. Şimdi havuzda yüzüyor. Almanya’dan Polonya, Baltık ülkeleri, Çek Cumhuriyeti çıktı. Osmanlı İmparatorlu’ğunun içinden Irak, Suriye, Filistin, Lübnan, Mısır, Sudan, Suudi Arabistan, Katar, Yemen, Kuveyt, Ürdün çıktı. “İçin çıksın” demişlerdi, içi çıktı hakikaten. Az kalsın Batı Anadolu ile Kürdistan ve Ermenistan da çıkıyordu. Kala kala elinde, Samsun’dan denize çıkışı olan, Orta Anadolu’ya sıkışmış, küçük bir toprak parçası kaldı. Onu da Yunan’a kaptırıyordu. Ankara’ya varsalardı, o da gitmişti. Yani diyeceğim şu ki; o dönem topraklar kapanın elinde kaldı. Yerleşen yerleşti. O curcunada ne kaptıysan, elinde o kaldı.


Bu savaştan sonra bir daha haritalar değişmedi. Al sana örnekleri:

II. Dünya Savaşında Almanya’nın ciğerine girdiler, bugün aynı Almanya yerinde duruyor. Tarihte sadece 2 tane atom bombası atıldı, ikisini de Japonya’ya attılar. Almanya’ya bile acıdılar. Yani o derece gıcıklardı Japonlara ama aynı Japonya hala yerinde. Keza İtalya öyle. Bu savaşta yok olan, yoktan var olan veya toprağını 1 cm. genişleten ülke yok. Herkes aldığını geri verdi.


Modern zamana gelecek olursak; Rusya Afganistan’a girdi, girdiği gibi geri çıktı. İsrail Mısır’dan Sina’yı aldı, Sina bugün hala Mısır’ın. Irak Kuveyt’i aldı, tıpış tıpış geri verdi. ABD Irak’ı işgal etti, liderini sallandırdı. Devletten sayarsan bugün hala Irak var. Kıbrıs’ı alıvereyim dedin, 40 yıldır kök söktürüyorlar. Burnundan getirdiler.


Kurtuluş Savaşı olmasaydı bugün Ege Yunan gölü idi. İstanbul kesinlikle Yunan’a verilecekti. Etnik temizlikle Türk kalmayacak, kalanlar da asimile edilecekti. Şimdi anladın mı Atatürk’ün ne kadar kritik bir dönemde dünyaya geldiğini? Bir laf söylemeden önce iyi tarih bileceksin. İyi tarih bilmek de yetmez; zekan olacak ki bilgiyi yorumlayasın. Lamı cimi yok kardeşim. Olmasaydı olmazdın; işte bu kadar. Belki şöyle daha iyi anlarsın; olmasaydı n… olurdun.

Mustafa Kemal ve Eleni: Manastır’da büyük ve yasaklı bir aşk hikayesi


Taner Erim
1966 yılında İstanbul'da doğan yazar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Hava Kuvvetlerinin çeşitli birimlerinde hekim olarak görev yaptıktan sonra 2010 yılında emekli olmuştur. Halen özel sektörde kulak burun boğaz uzmanı ve bir yüksek öğretim kurumunda öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan yazarın ilgi alanları siyasi tarih, sinema ve motosiklettir.