13. Burç: Var mı yok mu?

Delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış diye deyim vardır ya, 13. Burç meselesi de böyle bir şey. Yeniden hesaplamalar, yeni doğum haritaları, yorumlar ve binlerce yeni danışan, güzel iş…

ofiuco

Delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış diye deyim vardır ya, 13.Burç meselesi de böyle bir şey. 2011 Şubat sayımızda, konuyla ilgili yazı yazmıştım, dergimizi takip edenler hatırlayacaklardır. Şimdilerde yine gündeme getirildi. Birileri vardır, diğerleri yoktur diyerek, medyatik olmanın, 13. Burç üzerinden prim yapmanın peşinde. 13. Burcu var saydığınız anda, şimdiye kadar kabul görmüş tüm burçları ve tarihlerini yerinden oynatırsınız. Yeniden hesaplamalar, yeni doğum haritaları, yorumlar ve binlerce yeni danışan, güzel iş.

13. burç

Bizim delimiz, akıllımız demek daha olur, Parke Kunkle isimli bilim insanı bir astronom. Parkle, dünyadan bakılarak konuşlandırılan, 2000 yıl önceki zodiakla şimdiki zodiakın aynı olamayacağını, dünyanın presesyon (precession) hareketinin buna engel olduğunu, uzay düzleminde dünyasal hesaplamaların değiştiğini, buna bağlı olarak Zodyak’ında değişmesi gerektiğini, 12 değil 13 burç olmasının daha doğru olduğunu ve bununda Ophiuchus yada Yılancı(Serpens) burcu olduğunu söylemiştir. Presesyon eksen kaymasıdır, dünyanın her gün etrafında döndüğü eksenin eğimindeki batıya doğru kayış, Mart ve Eylül aylarındaki gün dönümlerinin biraz daha önce meydana gelmesine neden olur. Ancak dünya ekseni yaklaşık olarak 26.


Bin yılda tam bir dairelik devinim (döngü)gerçekleştirir, Sırp jeofizikçi ve gökbilimci Milutin Milankoviç’in teorisine göre, şu anda yerküre yörüngesel düzleminde 23.44lik bir eksen eğikliğinde olup aşağı yukarı en uç değerlerin ortasında yer almaktadır. Bu eğiklik yerkürenin döngüsünde yaşanan düşük evresi içerisinde yer alır ve yaklaşık olarak M.S. 11.800 de minimum değerine ulaşacaktır, yani eksen kaymasının tam etkilerine daha çok zamanımız var. O zaman geldiğinde, değişecek o kadar çok şey olacak ki, öncelik burçlarda olmayacak. Eksen kaymaları sadece dünyamızda değil tüm gezegenlerde yaşanmakta ve tüm sistemimiz büyük değişime doğru yol almakta.

13. burç

Parke’nin söyleminin en ironik yanı, Astrolojiyi bilim kabul etmeyen bilim insanlarının astrolojik argümanlar üzerine fikir beyan edip 13. Burç var demesidir. Gökyüzümüzün kuzey ve güney yarı kürelerini kapsayan 88 takımyıldız vardır. Bunların 40 kadarı görüş alanımız içindedir. Ekvator tüm takımyıldızların görülebildiği tek bölgedir. Antik çağlardaki gök bilimciler, hayvanları, mitolojik kişileri ve kahramanları bu takımyıldızlarla özdeşleştirerek gruplandırıp isimlendirmişlerdir. 1945 yılında Uluslar arası astronomi birliği bu takımyıldızların adları ve konumları üzerinde anlaşmaya varmıştır. Günümüzde de bunlar kullanılmaktadır ve hala yeni bulunan gök cisimlerine mitolojiden, eski uygarlıklardan isimler verilmektedir.

Elimizde bulunan astrolojik kaynaklara göre, MÖ. 600 ye kadar 18 takımyıldız/burç kullanan astrologlar, astronomik gerçeklikler ışığında bazı burçları çıkartarak sayıyı on ikiye indirmiş. Güneş merkezli, mevsimsel bir zamanlama hazırlamış, takvimsel 12 aya 12 burç sabitlemiş ve herkesin deneyimlediği sistemi geliştirmişlerdir.  Modern astrolojide “Tropikal Zodyak” kullanılır. Hint astrolojisinde “Sideral Zodyak”, yıldız zamanına dayalı bir hesaplama ve 12 burç vardır. Tropikal Zodyakla Sideral Zodyak birebir örtüşmez.


13. Burç yılan burcu var mı?

Aşağıdaki şekilde burç kaymaları görülebilir, içteki halka modern ve klasik astrolojinin kullandığı tropikal (mevsimsel) zodiak, ortadaki vedik/hint astrolojisinde kullanılan sideral zodiak ve en dıştaki de kaymayı ve 13 burcu gösteren zodiak. Her ne kadar 13. Burç gibi önerilse de Yılancı/Ophiuchus, araya sıkıştırılarak, ki bu yer doğrudur, görsel olarak Akrep burcu yakınındadır ve ona dokuzuncu burç olarak zodiakta yer verilmiş, normal sıralama devam ettirilerek Balık burcu 13. Burç olmuştur.

13. burç

Zodyak, güneş ve gezegenlerin yolunu kapsayan hayali bir kuşaktır. Güneş’in bir yıl boyunca hareket ediyormuş gibi göründüğü yol üzerinde bulunan takımyıldızlar nedeniyle, bu kuşağa Burçlar kuşağı denir. 17. Yüzyıl başlarına kadar bilinen, 1.yüzyılda Batlamyus tarafından listelenen 48 takımyıldızdan biri olan Yılancı takımyıldızının en önemli özelliği bir üçlemeyi işaret etmesidir. Akrep takımyıldızına yakın görünümde olan Yılancı, bir üçlemeye işaret eder. İki ayrı parçadan oluşan bu yıldız adası, birleştirmeyle isimlendirilmiştir. Batı ucu Serpents Caput(yılanın başı, doğu ucu Serpents Cauda (kuyruk) ve bu iki yarı arasını bütünleyen Yılancı’dan oluşur. Dünyadan bakıldığında Güneş yolu üzerindeki burçlar aşağıdaki tabloda yer alırken, Yılancı(Ophiuchus) takımyıldızının hiçbir öğesinin bu yol üzerinde olmadığı görülmektedir.

13. burç

Merak edenler için önerilen yeni burç dönemleri, Koç 18 Nisan-13 Mayıs, Boğa 13 Mayıs-21 Haziran,  İkizler 21 Haziran – 20 Temmuz, Yengeç 20 Temmuz – 10 Ağustos, Aslan 10 Ağustos – 16 Eylül, Başak 16 Eylül – 30 Ekim, Terazi 30 Ekim – 23 Kasım, Akrep 23 Kasım – 29 Kasım, Yılancı 29 Kasım – 17 Aralık, Yay 17 Aralık-20 Ocak, Oğlak 20 Ocak – 16 Şubat, Kova 16 Şubat – 11 Mart, Balık 11 Mart – 18 Nisan’dır. Yukarıdaki bilgiler ışığında ve akıl mantık süzgecinden geçirildiğinde bu kabul edilebilir değildir. Hiç kimsenin burcu değişmiş değildir.


Her zaman dile getirdiğim gibi, hangi burçtan olursak olalım, gökyüzü potansiyelleri burç ve kişi ayırmaz hepimiz içindir. Hepimiz gökyüzünden, doğum anımızdaki seçimlik kaderimiz kadar etkileniriz.

7 adımda Astroloji: Ne diyor bu astrologlar?


Ümit Çilingiroğlu
1989 yılında Astroloji ile ilgilenmeye başlayan Ümit Çilingiroğlu, 2000 - 2004 yılları arasında Yasemin Boran’dan astroloji dersleri alarak ileri astroloji sertifikasını aldı. 2005 yılında İndigo Dergisi'nde astroloji ve felsefe yazıları yazmaya başlayan Çilingiroğlu, odak olarak "Astroid Astrolojisi" ve "Politik Astroloji" üzerinde çalıştı. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde (CKM) temel seviyede Modern Astroloji dersleri verdi. Çeşitli TV programlarında astrolojinin gerçekleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. (Ümit Çilingiroğlu 24 Mayıs 2018 tarihinde hayata veda etmiştir.)