Yılbaşı Özel: Büyük ikramiye Size Çıktı Farkında mısınız?

Her verilen hediye ile her çıkan ikramiye hep hayırlı olacak diye bir şey yok. Özellikle bu sene Türkiye’deki bütün vergi mükelleflerine, yetmedi onların da çocuklarına çok büyük bir ikramiye çıktı! Ne kadar hayırlı siz karar verin…

ak saray milyon

Her sene yılbaşı yaklaşırken Milli Piyango’nun yılbaşı ikramiyesi heyecanı başlar. Bütün gazeteler, televizyon haberleri, tam bilete çıkacak büyük ikramiye ile neler yapılabilir, nerede kalınabilir, ne alınabilir, bankaya konulursa ne kadar faiz getirir tarzı haberler yayınlayarak sokak röportajları yaparlar. Vatandaşlar hayallerini anlatır, “Oğluma iş kurardım”, “Kızıma ev alırdım” ve “Dünya seyahatine çıkardım” klasik çok sık verilen cevaplardır.

2009’dan beri her sene 5 milyon TL artan Milli Piyango yılbaşı ikramiyesi 31 Aralık 2014 çekilişi için bu sene değişmedi ve 50 milyon TL olarak geçen sene ile aynı kaldı.


50 Milyon TL

50 milyon TL ile neler yapılabilir uzun uzun matematiksel hesap yapamayacağım ondan aynen Hürriyet’ten alıyorum, parantez içinde kendi notlarımı yazarak:

milyon milli piyango“Milli Piyango Yılbaşı büyük ikramiyesi olan 50 milyon lirayla altın alınmak istendiğinde 89 bin 285 adet Cumhuriyet, 178 bin 570 adet yarım ve 375 bin 140 adet çeyrek altın alınabiliyor. (Bu kadar altın alıp ne yapacağız?)

1 kilogramlık külçe altın alınmak istendiğinde ise gram fiyatı 84 lira taban alındığında 595 kilogram külçe altın alınabiliyor. (Altın fiyatı daha da düşecek diyor ekonomistler, almasak mı?)

Dünyanın en pahalı arabası olarak gösterilen ve 7 milyon liralık satış fiyatı olan Lübnan yapımı LykanHyperspottan 7 adet alınabilirken (Niye aynı arabadan 7 adet alayım?), 13 milyon liradan satılan Falcon 2000 uçağından 3 tane alınabiliyor. (3 adet uçak da gereksiz, 2 yeter. Biri bozulursa diğerini kullanırım da üçüncüyü ne yapacağım?)

150 bin lira değerinde 333 normal, 250 bin lira değerinde 200 lüks daire, 500 bin lira değerinde 100 villa ya da 10 milyon liradan satılan yalılardan 5 tane alınabilirken, bu gayrimenkullerden aylık ortalama 250 bin lira kira geliri elde edilebiliyor. (En mantıklısı bu, oh mis gibi kira geliriyle sefa sür, oğluna iş kur, kızın yalılarından bir tanesinde otursun, sen seyahate çık!)

İkramiye bankaya yatırılmak istendiğinde ise ortalama yüzde 8,7 faiz oranı ile günlük yaklaşık 10 bin lira, aylık 330 bin lira ya da yıllık 4 milyon lira faiz geliri elde edilebiliyor. (Bu olmadı, 50 milyon TL’yi bir bankaya götürsem, müdür önümde taklalar atarak karşılar beni ve kesinlikle “ortalama” faiz teklif etmez! Bunu bilmeyecek kadar da fakir değiliz çok şükür…) ” (1)

Türkiye’deki ulusal gazeteler ve medya biraz enteresan. Haberi hazırlayanlar bilmiyorlar mı bu kadar paranın tek bir insana çıkması ve bunca evi, altını, arabayı ve uçağı alıp üstünde oturması çok rahatsız edici bir olay. Mesela benim daha farklı yatırım kriterlerim var. Üç ayda bir, aylık faizim ile her an yaşanabilecek maden kazalarında madenciler için bir yaşam odası alıp hibe edebilirim bir madene. 40 madencinin 20 güne kadar içinde yaşayabileceği yaşam odalarının en lüksü/ pahalısı 500 bin TL olup sadece Pakistan’da, Afganistan’da ve ülkemizde yokmuş. Eh artık zamanı gelmiş! Ama onda da korkularım var, maden işletmesi sahibi hibemi hediye diye gösterip, satıp, parasını faize koyabilir…

Veya aylık faizimle 1500TL+Yol+Yemek+SSK vererek, (SSK’yı da niye yazdım bilmiyorum, zorunlu değil mi? Belki asgariden gösteririm onu. Kendime not alayım.) 250 bağımsız yeni mezun iş güvenliği denetimcisi tutup bütün Türkiye’deki inşaatlarda görevlendirebilirim. Üniversite mezunu işsiz oranının tavan yaptığı günümüzde bir hayrım dokunur. Denetimciler bağımsız (veya sadece bana bağlı) olduklarından ve ben de bu işi hayrına yaptığımdan usulsüzlük yapanı kovarım gider. Belki bu şekilde ülkemizde iş kazaları önemli ölçüde azalır. Ha bir de aylık faizden hala bana iyi para kalır… Eh o kadar 50 TL verip tam bilet alıp şansıma güveneceğim. Biraz da bana kalsın…


mehmet şimşek milyon5 Kasım’da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verdiği bilgilere göre yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın (bilinen adla Ak-Saray) ve yeni alınan Cumhurbaşkanlığı uçağının (Ana) toplam maliyetinin 1,8 milyar TL olduğunu belirtmiş. Yani eski para ile 1 KATRİLYON 800 TRİLYON Türk Lirası. İyi ki -sıfırladık-, pardon sıfırları attık! Böylece daha az maliyetli gibi gözüküyor. (2)

Hürriyet’in haberine göre bunun bir de örtülü ödeneği var. O da bütçe yani… Tarabya yerleşkesi ile Marmaris Okluk Koyu’ndaki konuk evinin yenilenme çalışmaları da 2015 programına alınmış. Eh 2015 sonunda da onlara ne kadar harcanmış belli olur. O paralar harcandıktan ve iş bittikten sonra -işlevsiz- muhalefet soru önergeleri verip sorar ne kadar harcadınız diye. Birkaç haber çıkar önümüzdeki sene şu kadar harcanmış diye ve üç – dört gün sonra gündem değişir ve unuturuz.

Tıpkı Çankaya Köşkü’nde, Abdullah Gül’ün neredeyse tüm Cumhurbaşkanlığı dönemi boyunca süren yenileme çalışmalarının yapıldığını unuttuğumuz gibi. (3) Bu yenileme çalışmaları esnasında Cumhurbaşkanı’nın Dışişleri Konutu’nda ikamet ettiği ve bu yüzden bu zaman süresince Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu’nun aylık kirası 35bin lira olan başka bir villada ikamet ettiğini unuttuğumuz gibi. (4)

zorlu milyonAçıkçası büyük ikramiye 50 milyon TL ile ne yapabilirsiniz gazete yazıları ve ulusal medya röportajcılığı tarzında, verdiğimiz vergiler ile yapılan saray ve alınan uçak yerine, 1,8 milyar TL ile ne yapılabilirdi gibi bir yazı yazmak istiyordum. Şu kadar fabrika açılabilir/üretim geliştirilebilirdi ki inanılmaz boyutlara gelen cari açık azalsın. Ar-Ge’ye şu kadar yatırım yapılabilirdi ve belki bir Samsung/LG markası çıkartabilelim. Malum Zorlu denince 10 sene önce Vestel akla geliyordu şimdi ise Zorlu Center! Beklenen büyük İstanbul depreminde can kaybının minimize edilmesi için şu kadar toplanma yerleri kurulabilirdi. Madenciler ölmesin diye şu kadar yaşam odaları satın alınabilirdi ve maden işletme sahibine kiraya verilip gelir de elde edilebilirdi vb. ama ne yazık ki düşündükçe daha çok üzülüyorum. Kısacası 1,8 milyar TL ile 36 adet 50 milyon TL’lik büyük ikramiye ne yapılabilecekse ondan yapılabilirdi.

Siz hesaplayın işte kaç ton altın alınabilirmiş, kaç ev alınıp kira geliri olabilirmiş, mevduata koysak ne kadar milyon faiz getirirmiş diye.

Bu sene büyük ikramiye size ve özellikle de çocuklarınıza çıktı, hala farkında değil misiniz?

 

Kaynaklar:

1) Hürriyet: 29 Kasım 2014, Editör: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27676978.asp

2) Hürriyet: 05 Kasım 2014, Neşe Karanfil, Bülent Sarıoğlu: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27519229.asp

3) Arkitera: 27 Mayıs 2014, İlknur Sudaş, Bahar Bayhan: http://www.arkitera.com/haber/21338/cumhurbaskanligi-kosku-yeni-yuzuyle-karsinizda


4) Hürriyet: 15 Temmuz 2009: Zeynep Şafak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12078088.asp?gid=229


Özgür Teker
Öyle biri. Araştırır, okur. Bıkar. Güler. Çok güler. Gezmeyi sever, hayat ile ilgili kritik yapmayı da... Kalabalık sevmez. Yemek yer, sevdikleri ile paylaşır. Her zaman bir şeylerin arayışındadır ama neyin arayışında olduğunu kendisi de bilmez. Aykırıdır ve aykırı olmayı sever. Öyle biridir işte...