Yılbaşında görülen insan manzaraları

Kimileri için heyecan vericidir; kimileri için ‘X bile daha fazla eğleniyordur’. Dışarıdakiler kargaşadan dolayı evini özler; evdekiler mekanlarda kopanlara özenir. Beklentisi astronomik düzeye ulaşmış birçok insan, o gece mutsuz olacaktır.

v32xp

Yılbaşında görülen insan manzaraları

1. Eğlence mekanına parayı peşinen ödeyen dar gelirli öğrenci profili

Bu kişi yılın hatasını son gece yapmıştır, dolayısıyla son dakikada kendi kalesine gol atan futbolcuya benzer. Yetersiz bütçesine rağmen, karşı cinsin davetkar cazibesine direnememiştir. 60-200 lira arasında ücret ödeyerek ayak bastığı mekanda beş parasızdır. Ödediği fiyata bir adet sulandırılmış bira; ya da şanslıysa tek ithal içki dahildir. Dolayısıyla arkadaşımız içkisini; imamın abdest suyuna dönse de bitirmemeli, kaldırılan her kadehte içiyor gibi yapmalı ve vaziyeti masadaki hatunlara hissettirmemelidir.

Henüz masaya yerleştiğinde gecenin yanlış gideceğini sezinlemiştir aslında. Kalabalık, yüksek müzik, selfie akımı gibi faktörlerden dolayı sohbet yok denecek kadar azdır. Mekan sahibi, hela kapısına kadar masa sıkıştırdığı için dans pisti daracıktır. Tüm bunlardan mütevellit, arkadaşımız gece boyunca ayık kafayla oturacak, camış gibi görünmemek adına gülümseyerek el çırpacak, suya batırılmış havuç ve patlamış mısır ile karnını doyuracaktır. Ha bir de dansöz izleyecek, yaklaşık yirmi metre uzaktan.


2. Christmas ile yılbaşı partisinin farkını bilmeyen ve eğlenenleri kınayan insan profili

Çoğunluğu muhafazakar olan bu güruha, iki kutlamanın farklı olduğunu anlatmak oldukça zordur. Parmağınızı takvime vura vura, “biri 25 Aralıkta, diğeri 31 Aralıkta kardeşim!” diye bağırsanız da, “vallahi takvim değişikliğini kutluyoruz” diye çığırsanız da fayda etmeyecektir. Çünkü onlar; AVM’de gezen ecnebi Noel Baba’ya, komşunun evindeki çam ağacına ve kara poşetlere istiflenmiş biralara kafayı takmışlardır. Kültürel açıdan haksız da değillerdir esasında.

Yılbaşı kutlayanların korkulu rüyası olmayı misyon bellemişlerdir. Mensuplarının çoğu, muhafazakar bir gazete okumaktadır. Bilindiği gibi bu gazete, her yılbaşı ertesi nefret yayını yapmakta, ‘Yılbaşı Pisliği’, ‘Münafıklar İşbaşında’, ‘Elhamdülillah Müslümanım diyen kadın nasıl kırmızı külot giyer?’ gibi başlıklar atmaktadır. Birinci kategorideki dar gelirli öğrenciye göre daha örgütlü ve nüfuz sahibidirler.

Bu güruhla mücadele için önemli ipucu: Önce Christmas ile yılbaşının farkını çizimlerle muhataplarınıza açıklayın. Anlamazlarsa Powerpoint sunusu da kullanabilirsiniz. Ardından çam ağaçsız, Noel Baba’sız, alkolsüz, kırmızı külotsuz, çift cinsiyetsiz ve kumarsız; tamamen İslami usullerle bir kutlama yapın. (Meyve suyu ve çerez eşliğinde ama tombala olmasın.) Bu şekilde muhataplarınızın zihninde kavramsal bir çatlak oluşturabilirsiniz. Emin olun error verecek ve sağa sola kaçışmaya başlayacaklar.


Tabii böyle bir kutlamadan feyiz alır mısınız, bilemem.

3. Noel Baba’nın Müslüman olduğuna inanan insan profili

Bu arkadaşlarımızın fantastik görüşleri ve bakış açıları vardır. “Tüm diller Türkçeden türemiştir”, “Amerika’yı Müslümanlar keşfetmiştir”, “Kızılderililer aslında Türk’tür”, “Ben uçabiliyorum, şahitlerim var” ve benzeri tümceler bu grubun mümessilidir. Sorsanız; Noel Baba’nın Müslüman olduğuna dair sağlam kanıtlar taşırlar, ancak bir türlü ispatlayamazlar. Sanılanın aksine, çocuk yaşta fazlasıyla kitap okumuşlardır. Ergenliğe girişle birlikte kitap okumayı tamamen bırakmalarına karşın, yaratıcı zekaları ebedi olmuştur. Politikaya atılanları özellikle tehlikeli olabilir.

4. Yeni yılı Evinde yakın dostlarıyla kutlayan insan profili

Mevcut kategoriler arasında en gelişmiş insan türüdür, analitik zekalıdır. Yılbaşı gecesinden birkaç gün önce komşularını tek tek ziyaret ederek gönüllerini alır. Parti sırasında biraz gürültü yapabileceklerini uygun dille anlatarak onaylarını ister. Yakın dostlarını ya da aile üyelerini toplar; dilediğince içer, dans eder, eğlenir. Geri sayımını yaptıktan sonra misafirlerini uğurlar ve vakitlice zıbarıp yatar.


Tek dezavantajı ise şudur: Erkek öğrenciler karşı cinsi eve davet ettiklerinde hoş karşılanmayabilirler. Çünkü o yaşlardaki kızlar eğlence mekanlarına gitmeyi matah bir şey sanmaktadır. Üzülmeyin genç erkekler; yılbaşında dışarı çıkmanın ne berbat bir şey olduğunu anlamaları için, birkaç çorba kaşığı tecrübe yeterli olacaktır.

Küresel Sömürü Kültü: Noel Baba


İsmail Pişer
İzmir’de doğdum, Denizli ve Eskişehir’de büyüdüm, Mersin ve Ankara’da okudum, Konya’da ve birçok şehirde yıllarımı geçirdim. Belki biraz göçebe ruhlu olduğumdan, kendimi hiçbir vilayete ait hissetmedim. Hepinizin aşina olduğu o boşluk duygusu, bana yazma tutkusu olarak sirayet etti. Bolca öykü ve deneme yazdım. Yazmak para kazandırmıyor çoğu zaman ama akıl sağlığı için gerçekten hayati olabiliyor.