Teknolojik rehavet ve yoga

Teknolojik hayat şartlarına uymak için edindiğimiz mecburi alışkanlıklar sonucu içimizde doğuştan var olan huzur ve dinginlikle de bağlantımızı koparttık. Yogadaki denge ve nefes egzersizlerinin amacı da bu doğal dengeyi kavramak ve vücut, akıl ve ruh arasındaki ahengi bulmaktır.

yoga su

Eskiden rahatsızlandığımızda büyüklerimiz “derin bir nefes al” ya da “git bir bardak su iç” derdi ve gerçekten de işe yarardı bu yöntemler. Çünkü o zamanlar bildiğimiz daha basit ve ucuz reçeteler yoktu’ ayrıca bunların bize iyi geleceğine yürekten inanırdık. Bugün her rahatsızlığın bir hapı, her problemin internette hazır çözümleri var.

Evet, şimdi hayat daha kolay ama insanlar daha mutlu ve ya huzurlu değil. Veba ve verem ölümcül hastalıklar olmaktan çıktı, fakat kanser, depresyon ve stres gibi bir sürü yeni dertlerimiz var. Üzerine ne kadar calışılırsa çalışılsın açlık ve küresel ısınma çözümden çok uzak.


Teknolojik hayat şartlarına uymak için edindiğimiz mecburi alışkanlıklar sonucu içimizde doğuştan var olan huzur ve dinginlikle de bağlantımızı koparttık. Şimdi çeşitli yöntemlerle bu huzuru tekrar bulmaya, eski alışkanlıklarımıza dönmeye çalışıyoruz.

yoga esneme

yoga duruşları

Yoga Felsefesi ve Denge: Yin Yang

Yaradılış enerjisi iki zıt uç arasında hareket eder ve birbirini dengelerler (Yin ve Yang). Bu denge doğanın heryerinde vardır ve aynı güçtedir. Yogadaki denge ve nefes egzersizlerinin amacı da bu doğal dengeyi kavramak ve vücut, akıl ve ruh arasındaki ahengi bulmaktır. Beden ve ruh doğal haline ulaştığında bedensel ihtiyaçlar azalır, ne kadar çok şeye sahip olduğumuz değil, ne kadar az şeye ihtiyacımızın olduğu önem kazanır. Kişi kendisiyle, başkalarıyla ve doğayla uyum, barış ve huzur içinde yaşayamayı öğrenir. Haz ve acı, iyi ve kötü, zafer ve yenilgi, sevgi ve nefret, ebedi ve geçici gibi ikilikler artık insanı rahatsız etmez.

yinyang

Yoga yapanlar daha kaliteli uyku uyur ve dolayısıyla uyandığında daha zinde ve olumlu düşünceli olur. Hayati enerjiyi kontrol edebildiğimizde duygular da kontrol edilebilir, konsantrasjon iyileşir, mutlu ve huzurlu hissederiz.

Fiziksel bedendeki algının genişlemesi etrafımıza daha geniş bir perspektiften bakmamɪza, farklı yön ve fikirleri aynı anda görebilmemize ve daha hoşgörülü olmamɪza imkan verir. Zamanla etrafa karşı daha bilinçli ve duyarlı olur bu yüzden de hayvanlara, doğaya zarar vermeyen yerel ve kimyevi madde içermeyen vejetaryan ya da vegan yiyecekleri tercih etmeye başlarız. Ayrıca gereksiz tadlara (tatlı, tuz, kafein) olan ihtiyacımız azalır, iştahımız daha basit tatlar ve daha az miktarlarla tamin olmaya başlar.

yoga duruş

Yoga çalışmanın yaşı yoktur, yoga her türlü vücudu ve ruhu geliştirebilir. Hatta daha sabırlı, daha çok dinleyebilen bir yapıya sahip oldukları için yaşlılarda daha da çarpıcı sonuçlar doğurur. Yoga pozisyonlarında durmak sanıldığı kadar da zor değildir, çünkü insan vücudunun sınırları, sanıldığından daha ötededir ve her doğru nefes alışta vücut daha da esner ve kendini düzeltir.

Yoga ve nefesin önemi

Doğru nefes ve yeterli oksijen almazsak zamanla vücut hücreleri ölür. Yoga bize öncelikle doğru nefes almayı öğretecektir. Tüm yoga egzersizlerinde burundan ve diyaframa nefes almamız gerekir.
yoga-nefes-pranayama
Nefesi vücudun merkezine doğru çektiğimizde akciğeri tam kapasite kullandığımızdan vücudun tümüne oksijen gönderebiliriz. Burundan nefes alınmalıdır, çünkü burun içindeki kıllar filtre görevi görerek havayı temizler, ayrıca hava akciğere gelmeden önce doğru ısıya ulaşır. Ağızdan alınan nefes ise vücut ısısına uygun hale gelmeden akciğere gider, tükürük kurutur ve ayrıca hava içinde bulunan yabancı maddeleri de içeri alır.

Nefes alarak beyne taze kan pompalanır, iyi ve mantıklı düşünebilmemiz buna bağlıdır. Derin ve doğru nefes alındığında acı hissi ve gerginlik hissi azalır. Yanlış nefeste ise konuşmamız ve dolayısıyla kendimizi ifade etmemiz zorlaşır. Gerginlik, endişe gibi ağır ve olumsuz duygular ortaya çıkar.


Yoga Pozisyonları

Yoga pozisyonlarını denerken bütün kaslar ve eklemler çalıştırılır. Esneme ve denge üzerine kurulu bu egzersizler vücuttaki enerji kanallarını ve merkezlerini aktifleştirip düzenli çalışmalarını sağlar, bu şekilde bedenimizi daha doğru kontrol edebiliriz.

Esneme haraketleriyle eklemlerde biriken gerginlik vücuttan atılır. Dış ve iç sinir sistemi uyarılır. İç organlara ve salgı bezlerine de hareketler aracılığıyla masaj yapılmış olur. Giderek daha güçlü, esnek ve dengeli bir bedene sahip olunur. Beden farkındalığının artmasıyla, bedenin zekası uyanmaya başlar ve bununla birlikte günlük yaşamdaki duruş da kendiliğinden düzelir.

yoga posizyonları

Teknolojisiz yaşam ve eski yöntemler

Eskiden olduğu gibi bugün de bilerek veya bilmeden, tüm insanların arzusu; sonsuz ve gerçek mutluluğa ulaşmaktır. Özellikle yaş ilerledikçe, yaşam biraz yavaşladıkça ve insanların sorumlulukları değiştikçe, içe dönme ve yaşamın anlamını kavrama isteği artar.

Yoga sistemi işte bu içsel arayış ve gelişim için ruhumuzu nasıl eğiteceğimizi öğretir. Ve bunu yoga kitapları okuyarak değil, denge ve nefes egzersizleri yaptıkça öğreniriz. Çünkü bu fiziksel çalışmalar bedenimizi normal yani doğal haline getirecek ve beynimiz bizi ihtiyacımız olana yönlendirecektir.

İnsan hala binlerce yıl önceki anatomiye sahip, henüz “sibernetik organizmalar”a dönüşmedik, çok şükür. Yani eskiden olduğu gibi teknolojiye ihtiyaç duymadan doğal yollarla sağlıklı ve mutlu olabiliriz. Yoga, thai chi, reiki, feng shui, aromaterapi, ayuverda, akapunktur, kama sutra gibi yöntemler teknolojik olanlar kadar hızlı sonuç veremezler ama hayat tarzımızı temelden değiştireceği için kalıcı etkiler bırakır.

Kapitalizm ve konformizmin hüküm sürdüğü batı kültürlerinde yoga öğretisinin tarif ettiği hayat tarzı bazılarınca banal ve demode bulunabilir, ama şimdilerde Facebook’da aradığımız bu erdemi, doğada ve kendi içinde arayıp bulmuş bir çok insan vardɪr. Belki herkes yoga yaparak gerçek mutluluğa ulaşamayacaktır ama yoganın hayatımızı olumlu yönde değiştireceği kesin.

Namaste!


Namaste, Sanskritçe’de “Selamlar” demek. İçimdeki öz, senin önünde saygıyla eğilir demek ister kişi Anahata çakrasında ellerini birleştirip… Alçakgönüllülüğü anlatır.

Meditasyonun temeli: Meditasyon nedir ve nasıl yapılır?


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.