Yurt Dışına Taşınma Rehberi

Yurt dışına taşınma fikri kulağa nasıl geliyor… Bir süreliğine de olsa yurt dışında yaşam kurmak neye benzer? Aile, sosyal çevre ve işinle bir bütün olan ve baş aktörü olduğun yaşamı bir süreliğine askıya almak nasıl bir deneyimdir? Bununla ilgili akla gelen ilk anahtar sözcükler; yenilik, macera, deneyim, sabır ve enerji…

taşınma taşinma

Hayatta hiçbir şey durağan değil. Bazen köklü değişiklikler yapmak gerekir. Hayatın bir döneminde, iş ya da başka bir nedenle ülke değiştirmek gerekebilir. Bu adımı atmadan önce beklentileri küçültmek, ruhen kendini hazırlamak ve gerçek anlamda saha çalışması yapmak geçiş sürecini kolaylaştırır.

Uyum sağlama süreci zaman alır, ancak kişiden kişiye değişebilir. Benzer süreci yaşayanların deneyimleri oldukça yol göstericidir. Yurt dışına taşınmadan önce gidilecek ülke ve yaşam koşulları hakkında araştırma yapmak, yaşanacak zorlukların öngörülmesini sağlar.


Yurt dışına taşınma süreci

taşınma tasinmaYeni bir maceranın başındasın! Önceden ne kadar hazırlıklı olursan, yaşadığın deneyim senin için o kadar olumlu ve yapıcı olur. Geride bıraktıklarınla yolunu bulmayı zaten biliyordun. Nasıl olsa, gittiğin yeni ülkenin güzel yanlarını kolayca benimseyeceksin. Ancak zorluklarla nasıl mücadele ettiğin ve bunlara ne tür çözümler bulduğun, oradaki yaşam koşullarını ve alışma sürecini etkileyecektir. Taşınmadan önce mümkünse, ülkeyi ziyaret etmek ve koşulları yakından tanımak birçok kararı alırken faydalı olur. Nasıl bir yer ev tutulacağı, eşya götürülüp götürülmeyeceği, iklim, güvenlik, eğitim, iş, kültürel yapı, sosyal hayat gibi bir çok konuda belirleyici olur. Uluslararası taşınma ilk adımdır. Kendi ülkenizdeki düzenini korumak da bir seçenektir. Eşyalar ile taşınılacaksa doğru firmadan hizmet almak ve sigorta kısmı önemlidir. Gemiyle gelen eşyaların, ulaşması için en az bir ay, bazı durumlarda daha fazla beklemek gerekebilir. Gidilen ülkede, eşyalar gelene ve ev buluna kadar minimum bir ay otelde konaklamak zorunlu olabilir. Ev arama süreci koşullara göre keyifli ya da bıktırıcı olabilir. Bilmediğiniz bir ülkede, alacağınız her hizmet için en güvenilir kaynaklara ulaşmak için çaba göstermeye değer.


Çocuklu aileler için taşınma süreci biraz daha fazla çaba ve emek isteyebilir. Çocukların yaşı küçükse, kendilerini iyi hissettikleri oyuncaklarını ve eşyalarını yanında götürmek alışma süreçlerini kolaylaştırır. Daha büyük olan çocukların, yurt dışına taşınma kararı alınırken, en başından beri sürecin içinde olması ve gelişmeler hakkında bilgilendirilmesi, yaşayacakları duygusal zorlukları aşmalarına destek olur . Arkadaşlardan ayrılmak ve okul değişikliği yapmak onlar açısından kolay değildir. Uyum süreçleri tamamlanıp, yeni arkadaşlar edinenen kadar  çok anlayışlı olmak gerekir. Ülkeden ayrılırken, akadaşlarını tekrar göreceğinin altını çizerek, istediği herkesle vedalaşmasını ve ayrıldıktan sonra iletişimini sürdürmesini sağlamak iyi gelir. Taşınmadan önce, mümkünse yeni ülkede yaşayan bir aile ile temasa geçilmesi ve onların desteğinin alınması oldukça yararlı olur. Her durumda, yeni arkadaşlar edinmek ve sosyal çevrelere katılmak alışma sürecini kolaylaştırıp, yaşamı keyifli hale çevirir.
taşınma tasinmaGidilen ülkede hangi dil konuşuluyor? Dil sorunu yaşayacağınızı düşünüyor musunuz? İletişim her şey demek! Dil desteğine ihtiyaç varsa, bunu taşınma fikri ortaya çıkar çıkmaz göz önünde bulundurmalı. Diğer bir seçenek de, yeni ülkede dil kurslarına giderek kültürü ve insanları tanıma fırsatı edinmektir. Evcil hayvanınız varsa ve beraberinizde götürmek istiyorsanız gideceğiniz ülkedeki iklim koşullarını ve yasal zorunlulukları öğrenmek gerekir. Ülkeye gitmeden önce, oranın kültürüyle ve yaşam koşullarıyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapmak ve gidilen ülkedeki kendi ülke elçilik ve konsolosluklara başvurmak birçok konuda fayda sağlar. Ailece taşınma söz konusu olduğunda, bazen eşlerin her ikisi de yurt dışında iş bularak çalışmaya başlayabilir ya da eşlerden birine gelen iş teklifi üzerine, bir diğeri hayatı yoluna koymayı ve çocuk varsa onlara destek olmayı seçebilir.

Gittiğiniz ülkeye, nereden geldiğinize ve bakış açınıza bağlı olarak büyük ya da küçük kültür şokları yaşamanız çok doğaldır. İyi bir gözlemci olmak ve bütün bu değişim süreçlerinin doğal olduğunu kabullenmek, zaman zaman yaşanan sıkıntılı dönemlerin atlatılmasını kolaylaştırır. Çocuklar okul çağındaysa, öncesinde iyi bir araştırma yapmak gerekebilir. Çocuğun devlet ya da özel okula kabul edilme şartları, uluslararası eğitim seçenekleri ve okul tarafından kabul edilme süreci ve okullarda yer olup olmaması dikkate alınmalıdır. Gittiğiniz ülkedeki konuşulan dil ve bu çocuğun dili konuşması ya da hiçbir aşinalığının olmaması öncelikle ele almanız gereken konudur. On yaşına kadar çocuklar, yabancı bir dili gramer hatası yapsalar da aksansız olarak konuşma becerisini kolayca elde ediyorlar. Ancak bu yaşlardan sonra uyum süreci biraz daha yavaşlayıp sabır gerektirebiliyor. Düzene geçtikten sonra iş aramak ve yeni ülke koşullarına uyum sağlamanın diğer bir yoludur. Ofis ortamında çalışma, beceri ve eğitime bağlı olarak internet üzerinden iş yapma seçenekleri değerlendirilebilir. Ancak evden çalışmanın sizi yeni bir ülkede yalnız hissettirme riskini de unutmamak gerekir. Eşinin işi nedeniyle yurt dışında yaşayan ve daha önce iş hayatında yer alan birçok kadın, evden yaptıkları işlere ek olarak sosyal sorumluluk ya da gönüllü organizasyonlar da çalışarak sosyal hayata katılmaktadır. Gidilen ülkenin piyasa koşullarına bağlı olarak girişimci olmayı tercih edenler de olabilir.


Kendinize yeni bir yaşam alanı oluşturmak ve bunun için çaba göstermek gerekir. Bunu yaparken ülkenizde kalan dostlarınızla bağınızı sürdürmeli, yeni arkadaşlar edinmeli, aile üyelerini ve arkadaşlarınızı yeni evinize davet etmelisiniz. Yurt dışı deneyimlerinin aile bağlarını çok güçlendirdiği ya da tam tersi yönde kopardığı bilinmektedir. Manevi destek ve dayanışma çok önemli… Hayat zorlukları ve güzellikleriyle paylaşınca daha anlamlı hale geliyor. Dil sorunu yaşayabilirsiniz, iletişimden kaynaklı yanlış anlamalar olabilir, bilmediğiniz kurallar sizi sınırlayabilir. Ama ilk ve son olmadığınızı unutmamak gerekir. Ayrıca hiç ummadığınız anlarda, çok farklı deneyimlerle ve hayatınızı kolaylaştıran insanlarla da karşılaşabilirsiniz. Farklı kültürleri anlamak, yeni diller öğrenmek, beceriler edinmek, yeni insanlarla tanışmak ufkunuzu açan büyük bir değişimdir. Unutmamak gerekir değişim gelişimdir!


 

Bahar Gerçek Doğru
İnsanın kendini anlatması zor. Ezcümle, bahar gibi her daim içimde umut taşıyan ve iki soyadım gibi gerçek ve doğru bir insan olmaya çalışan bir bireyim. Hümanist, yenilikçi, özgürlüğüne düşkün ve adalet duygusu gelişmiş tipik bir kovayım. Ankara Koleji mezunuyum. Hacettepe Üniversitesi'nde İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümünden mezun olduktan sonra Main Üniversitesi'nde Pre-MBA yaptım. Yale Üniversitesi ve Leiden Üniversitesi'nde pozitif psikoloji, farkındalık ve meditasyon hakkında eğiimler aldım. İngilizceden Türkçeye teknik kitap çevirleri yaptım.İstanbul'da çok sesli korolarda uzun yıllar korist olarak yer aldım. "Nehir" ve "Kübra adlı öykülerim iki öykü seçkisinde yer alarak yayımlandı. Fantastik bir kurguya sahip olan "Zamansız" adlı ilk romanım 2018 yılında yayınlandı. 2014 yılından beri Abu Dabi'de yaşıyorum. Dijital medyada yazılar yazmaya devam ederken, yabancılara Türkçe öğretmenliği yapıyorum.