Medusa ve değişmeyen gerçekler

Medusa ile hepimiz bir şekilde yüz yüze gelmişizdir. Yunan mitolojisine ait bu karakter hakkında pek çok söylenti mevcut. Efsanenin altında mağdur bir kadına olan bakış açısı yatıyor olabilir mi?

medusa kadın güç erkek athena poseidon yunan mitolojisi mitler

Medusa, kendisine bakan herkesi taşa çeviren mitolojik bir karakterdir. Hatta korkuyu belirtmek için kullandığımız “taş kesilmek” deyimi buradan gelmektedir. Peki nasıl oluyor da Medusa bir canavara dönüşüyor?

Efsaneye göre Medusa inanılmaz güzelliğe sahip bir kadındır. Uzun bukle bukle saçlara sahiptir. Herkesi kıskandıracak bir görüntüsü vardır. Aynı zamanda her erkeğin evlenmek isteyeceği biridir. Ancak tanrıça Athena‘ya bakire kalacağına dair yemin eden bir rahibedir.


kadın erkek

Denizlerin tanrısı Poseidon, Medusanın büyüleyici güzelliğine kapılmıştır. Fakat sadece kapılmakla kalmayacaktır, Medusanın yeminini bozmasına neden olacaktır. Parthenon Tapınağı‘nda kutsallığı hiçe sayarak ona zorla sahip olacaktır. Bu tapınak, günümüzde hala varlığını korumaktadır ve “bakirenin mekanı” anlamına gelmektedir. Bazı görüşlere göre efsane gerçek bir olaydan esinlenerek ortaya çıkmıştır.

Yaşanan olaydan sonra Medusa’nın yemini bozulmuştur. Dolayısıyla rahibelik yapamayacaktır. Ayrıca Yunan geleneklerine göre masumiyeti kaybolduğu için bir evlilik de gerçekleştiremeyecektir. Ama durum sadece bununla kalmayacaktır. Olay bir tapınakta gerçekleşmiştir ve tapınak kutsal bir mekandır. Tanrıça Athena bu nedenle sinirlenmiştir. Ne yazık ki sinirlendiği kişi Poseidon değildir. Athena, Medusa’yı suçlu bulmaktadır ve hayatının geri kalanını yılan saçlı bir yaratık olarak geçirecektir. Kurban iken suçlu duruma düşecektir.


Efsane bize biraz da olsa ortaya çıktığı dönemde erkeğin kadına göre güçlü olduğu ve her şeyi yapabildiği bir zamanı yansıtıyor. Bir kadın, hiçbir suçu olmamasına rağmen korkunç bir canavara dönüştürülerek cezalandırılıyor. Efsanenin üstünden 3000 yıl geçti sizce değişen bir şey var mı?

Taşı Mecnun Eden Aşk

Yılan Bilgeliği ve Pleiades