Turizm Sektöründe İnsan Kaynakları

“Turizmde 2-3 sezon çalışan çoğu kişi, işin uzmanı olduğunu düşünüyor. Fakat insana insanla hizmet verilen bu sektörde gerçek o kadar kolay değil.”

Bu sözler, konaklama sektöründe insan kaynakları üzerine çalışan deneyimli bir isme, Serpil Albayrak’a ait. Turizm sezonu hızla yaklaşıyor. Türkiye’ye yılda 30 milyar dolar üstünde döviz geliri kazandıran turizm sektöründe insan kaynaklarının durumunu masaya yatırdık.

turizm

Günümüz rekabet ortamında üstünlük sağlamanın en önemli kaynağı “İnsan”

Röportaj: Serpil Albayrak

Türkiye’de ve Antalya’da turizm sektörünün gelişim ivmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Yatak kapasitesine her yıl yenilerinin eklendiği Antalya, turizm ile dev bir bacasız fabrika misali çalışıyor. Turizmi 12 aya çıkarabilmek adına yapılan kongre turizmi, fuar turizmi, sağlık turizmi ve spor turizmi ile yaz sezonu sonunda çoğunluğu işsiz kalan turizm çalışanını da bir nebze olsun azaltmış oluyor.

Özellikle uygun toplantı salonları olan tesislerde kongre turizmi deniz turizminden sonra kış aylarında otel doluluk oranlarını yüksek tutmaktadır. Türkiye turizminin büyüme sürecinde yaşanan sıkıntılar ise özellikle planlı gelişmenin yolundan sapmış olduğunu gösteriyor. Bölgeye haddinde fazla yüklenme yapıldığını düşünüyorum. Ormanlar ve sahil kıyıları, turizm tesislerine tahsis edilmiş durumda. Ve hızını kaybetmeden bu durum devam ediyor. Tabi bunlara ek olarak nüfus artışı var. Altyapının yetersizliği, kentleşmenin plansız olması çevre sorunlarını da beraberinde getiriyor.

turizm discover turkey

Türkiye turizmi ne kadar kaliteli?

Turizm sektöründe eğitimli kalifiye çalışan istihdam edilmesi konusunda neredeyiz? Bu konu işletmeciler tarafından ne derece önemseniyor?

Maalesef eğitimli ve kalifiye personeli bulmak da, istihdam etmek de her geçen yıl daha zorlaşıyor. Turizm sezonunun 7-8 ay sürmesi kışın 4-5 ay işsiz kalmaları çoğu çalışanı turizmi meslek olarak görmelerini engelliyor. Turizm 12 aya yayılmadığı takdirde bu durumun çok değişeceğini sanmıyorum. Kaliteli hizmet verebilmek için sezon süresince yasal ve kişisel gelişim eğitimleri verilmektedir.

Türkiye’de turizm denince aklınıza gelen en önemli üç şey ne olur?

Sezon başı, sezon sonu, parayı verdim her şey benim diyen turistler. 🙂

Turizmin gelişebilmesi için devletin atması gereken adımlar var mı? Neler yapıldı, neler yapılmalı?

Türkiye’deki turizmin pazarlanması ve tanıtımına daha fazla destek verilmeli. Özellikle sigorta ve çalışma koşullarına uygun yasalar çıkarılmalı.

turizm

Saray Regency işe alım çalışmalarında hangi süreci takip ediyor? Yeni mezunlarda en çok hangi özellikleri arıyorsunuz?

Kalite yönetim sistemleri gereği işletmede bulunan tüm pozisyonlar için görev yetki ve sorumlulukları, aranan nitelikler önceden belirlenmiştir. İnternet üzerinden ilan vererek aramalarımızı yapıyoruz.

Yeni mezunlardan teoriden pratiğe geçerken azimli ve sabırlı olmalarını bekliyoruz.

Staj programınız var mı, kariyer fırsatlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?


Turizm meslek liseleri ve üniversitelerden staj yapabilmeleri için öğrenci alıyoruz. Eğitimli ve nitelikli çalışanın kariyer hedefinde her zaman destekleyicisi bulunur.

Turizmde kalifiyeli çalışan sorunu yaşanıyor mu, insan kaynakları müdürü olarak bu konu hakkındaki görüşleriniz neler?

Turizm sektörünün sezondan kaynaklanan kendine has sıkıntılarının dışında tesis sayısının çoğalmasından dolayı kalifiye çalışan bulmak zor. 2-3 sezon çalışan çoğu kişi, işin uzmanı olduğunu düşünüyor. Fakat insana insanla hizmet verilen bu sektörde gerçek o kadar kolay değil. Kadro boşluğunu doldurmak için verilen unvanlar hizmet kalitesini aşağı çekiyor.

Mutlu personel, mutlu müşteri…

Personel sirkülasyonundaki artışın sebebi sizce nedir? Bunu önlemek için ne gibi adımlar atılabilir?

“Mutlu personel, Mutlu müşteri” felsefesi yerleşmedikçe, personelin değerli olduğu hissettirilmedikçe, maddi ve sosyal hakları, kariyer planlama süreci iyi yönetilip, çalışma şartları iyileştirilmedikçe, sirkülasyon artışının önüne geçmek mümkün değildir. Bunun için ne yapmalı? Empati kurmalı. Çalışanın gelişimine ve eğitimine katkı sağlanmalı. Ödüllendirme sisteminin uygulanabilir ve personelin ihtiyaçlarına yönelik olmasına dikkat edilmeli. İyi bir lider olup, çalışanına değer verdiğini göstermeli. Bu adımlar sadakat ile bağlılık gösteren personelin sayısında artış sağlayacaktır.

Mutlu personel eşittir mutlu misafir demek. Sizin mutlu personel tanımınız nedir?

Her durumda en iyiyi görebilen, ilerleyebilmek için öğrenime açık, zamanı ve iletişimi en etkin şekilde kullanan kişi.

Serpil Hanım son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

SERPIL%20ALBAYRAK
Serpil Albayrak

İndigo dergisi ekibine teşekkür eder, çalışan ve üreten herkese başarılar dilerim…

***

Biz de Serpil Hanım’a hem tecrübelerini paylaştığı için hem de bizlere vakit ayırdığı için teşekkür eder, çalışma hayatında başarılar dileriz.

Biyografi: Serpil Albayrak

1977 doğumlu. 2009 yılında Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Lisans mezunu. On sekiz senelik iş hayatının büyük bir bölümünde İnsan Kaynakları yöneticisi olarak çalışmış olup, şu an Saray Regency Resort Otel’de İnsan Kaynakları Müdürü olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Mayrapark Akademi’de kişisel gelişim ve insan kaynakları üzerine çeşitli eğitimler veriyor.


[divider]