Ve Mustafa Sarıgül Rüzgarı

Mustafa Sarıgül, 2015 yılı Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlerde İstanbul 2. Bölgeden CHP milletvekili aday adayı… Daha önce de Türkiye siyasetinde yer almış Sarıgül’ün amacı yeniden bu kulvarda bulunmak.

mustafa sarıgül chp

Mustafa Sarıgül’ün CHP’den milletvekili aday adayı olması ne anlam ifade ediyor?

Bir zamanlar Galatasaray Spor Kulübü’nün yöneticiliğini yapmış, Türkiye’nin en genç milletvekili olmuş, üç dönem Şişli Belediye Başkanlığı yapmış, Türkiye Değişim Hareketi’ni ortaya çıkarmış, iş adamı Mustafa Sarıgül İstanbul 2. Bölgeden milletvekili aday adayı olarak siyaset arenasına yeni bir giriş yapmayı planlıyor. Sarıgül’ün milletvekili olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’ne girmesi ne anlam ifade ediyor; CHP’ye ne kazandırır?

indirMustafa Sarıgül siyaset arenasında kendini ciddi anlamda kanıtlamış önemli bir siyasi aktördür. Özellikle Şişli Belediye Başkanlığı sürecinde yaptıkları bugün için önemli bir referanstır. Bunun yanında Türkiye Değişim Hareketi‘ni (TDH) kurması siyasi çevrelerce dikkate alındı. Bu hareketi kurduğunda medya tarafından da gündemdeki yerini korudu. Sarıgül sol tandanslı bir görüşe sahip olmasından ve CHP‘li bir gelenekten gelmesinden dolayı Türkiye Değişim Hareketi’ni (TDH) parti olarak seçime sokmayıp CHP’nin seçimlerdeki oyunun bölünmemesini sağladı.


Sarıgül’ün TDH’yi parti olarak seçime sokmamasındaki en önemli nedeni de Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığından istifa etmesi ve yerine Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelmesiydi. Sarıgül’ün TDH’yi kurmasındaki en önemli neden ise Deniz Baykal ile 2005 yılında CHP Kurultayında yaşadıkları karşılıklı siyasi manevralardı. Bu yüzden Baykal’ın, CHP’nin başında bulunduğu sürece kendine yer edinemeyeceğini bilen Sarıgül, Türkiye Değişim Hareketi’ni ortaya çıkardı; ancak Kılıçdaroğlu’nun başa gelmesi ile birlikte bu harekete bir anlamda son verdi. Bir süre önce CHP’ye katılan Mustafa Sarıgül, şimdi de halkın temsilcisi olarak meclise girmeye hazırlanıyor.

Mustafa Sarıgül’ün özellikle Şişli Belediye Başkanlığındaki başarısı kendisini siyasette önemli bir figür haline getirdi diyebiliriz. Sadece Şişli Belediye Başkanı’yken bile Şişli dışına yaptığı kayda değer bir davranıştı. Bunun dışında Sarıgül’ü her yerde görmek mümkündü. Herhangi bir kişinin düğününde veya herhangi bir kişinin cenazesinde; belki de halk tarafından bu kadar çok sevilmesinin nedeni de bu olsa gerek.


Sarıgül’ün, Deniz Baykal ile CHP Genel Başkanlığı için girdiği yarışta yaşadığı kötü olaylar Sarıgül’ün parti içinde kendine yer bulmasını da geciktirdi. Mustafa Sarıgül’ün CHP’ye milletvekili olarak meclise girmesi CHP için önemli bir taze kan olabilir. Sarıgül’ün milletvekilliği, gelecekte CHP içinde önemli değişimlere de sahne olabilir. Şimdi bu değişimler ne olabilir kısaca bunlara değinelim.

Gelecekte CHP Genel Başkanı Olabilir!

images (1)Halkın tabanında dillendirilen ancak medyada bunun çok da dillendirilmediği konulara ben değinmek istiyorum. Bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi kimliğine çok fazla bir şey söylenemez. Dürüst, ilkeli, siyasi etiğin gereğini yerine getiren, demokratik, özgürlükçü ve Bülent Ecevit’ten sonra gelen en önemli halk adamıdır. Bu meziyetler Avrupa siyasetinde olmuş olsaydı çok önemliydi. Konumu da çok farklı olurdu. Ancak Türkiye siyasetinde ne yazık ki bunun karşılığı bulunmamaktadır! Çünkü burada unutulan bir şey var. Bu da Türkiye’nin siyasi realitesidir. Bunun yanında halkın belli bir kesimince Kılıçdaroğlu’nun lider bir kimlik olarak görülmemesi ve yine ne yazık ki bin dört yüz yıllık AleviSünni ayrışması, siyaset kürsüsünde Kılıçdaroğlu’nun işini zorlaştırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı halk tabanında, Kılıçdaroğlu’nun beklenen oy oranını alamadığı ifade edilmektedir.


Süreç içerisinde CHP, siyaseten nasıl evrilir bilinmez ama gelecekte Mustafa Sarıgül’ün milletvekili olması demek, bir süre sonra parti başkanlığı için isminin kulislerde de geçmesi demektir. Bu yüzden 2005 yılında Sarıgül, Deniz Baykal’ın karşısına nasıl çıkmışsa gün geldiğinde de Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında da saf tutabilir. Özellikle 2015 seçimlerinde başarısız bir CHP’nin ortaya çıkması Mustafa Sarıgül’ün CHP Genel Başkanlığı için elini kuvvetlendirecektir. Bu durum hem CHP içerisinde hem de Türkiye’de Sarıgül rüzgarının esmesini sağlayabilir.


 

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…