Tenis Efsanesi Roger Federer İstanbul’da

Yaşayan efsane, Roger Federer… Bazılarına göre tüm zamanların en büyük tenisçisi… İsviçreli ünlü raket, TEB BNP Paribas İstanbul Open’de oynamak üzere 27 Nisan – 03 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’de…

roger-federer-2012-olympics-london-gold-medal-match

İstanbul’a Hoş Geldiniz Majeste!

Son yıllarda popülaritesi artan TEB BNP Paribas İstanbul Açık Tenis Turnuvası, bu yıl 27 Nisan-03 Mayıs tarihleri arasında oynanıyor. Geçtiğimiz yıllarda Venus Williams, Maria Sharapova ve Serena Williams’ı seyreden Türk tenisseverler, bu yıl Roger Federer’i seyretme şansına sahip olacak. ‘Tenisin Prensi’ Roger Federer, erkeklerde günümüzün en büyük tenisçisi sayıldığı gibi, bazı otoriteler tarafından ‘gelmiş geçmiş en büyük tenisçi’ olarak görülüyor. Tenis dünyasında mütevazı ve nazik kişiliği ile tanınan efsane isim, 34 yaşında olmasına rağmen dünya sıralamasının ikinci sırasında.

Olağanüstü Bir Kariyer…

Maestro; 1981 yılında, Basel’de doğdu. Babası İsviçreli, annesi Güney Afrikalı… Çocukluğunda birçok spor dalında başarılı görünmekle birlikte futbol ve tenise daha fazla ilgi duyan Roger, bir süre ikisini beraber yürüttükten sonra, İsveçli tenisçi Stefan Edberg’e duyduğu hayranlığın ağır basması nedeniyle tenisi tercih etti, 1998 yılında profesyonel tenis dünyasına adımını attı. İlk şampiyonluğunu İsviçre Ulusal Takımı formasıyla, 2001 yılında Hopman Cup’ta, Martina Hingis ile beraber çiftler kategorisinde kazandı. Tek erkeklerde ilk şampiyonluğunu ise aynı yıl Milano Açık Tenis Turnuvası’nda elde etti. Championships+Wimbledon+2008+Day+5+Ho86oHERlcyx2003 yılında Wimbledon Açık Tenis Turnuvası’nda kazandığı şampiyonluk, ilk grand slam zaferi oldu. 2003 yılını dünya sıralamasının ikinci sırasında kapatan Roger Federer, Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nı kazandıktan sonra, 02.02.2004 tarihinde dünya sıralamasının bir numaralı koltuğuna oturdu ve 237 hafta boyunca ünvanını aralıksız sürdürerek rekor kırdı. 2009 ve 2012 yıllarında birer kere daha bir numaraya yükselen Federer, toplamda 302 hafta boyunca bir numarada kalması nedeniyle  ‘en uzun süre bir numarada kalma’ rekorunu da elinde tutuyor. 2004 yılında Avustralya, Wimbledon ve Amerika Açık Tenis Turnuvalarını kazanarak, en son Mats Wilander tarafından 1988 yılında gerçekleştirilen ‘bir yıl içerisinde üç grand slam kazanma’ başarısına ulaşan usta oyuncu, 2006 ve 2007 yıllarında aynı başarıyı yinelemek gibi özel bir gurura sahip. İsviçreli raket; Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda dört, Fransa Açık Tenis Turnuvası’nda bir, Wimbledon Açık Tenis Turnuvası’nda yedi, Amerika Açık Tenis Turnuvası’nda beş şampiyonluk olmak üzere toplam 17 kere grand slam turnuvası şampiyonluğu ile tenis tarihinin en çok grand slam zaferi kazanan tenisçisi olma rekorunu da elinde bulunduruyor. 11 Ocak 2015’te, Brisbane International Turnuvasında kazandığı final maçı ile, 1000 galibiyet seviyesini aşan üç tenisçiden biri olma başarısına ulaştı. Bugüne kadar tek erkeklerde toplam 84, çiftlerde toplam 8 şampiyonluk kazandı. Profesyonel başarılarının yanında, İsviçre Ulusal Takımı adına da kazandığı büyük başarılar var. 2001 yılında Hopman Cup, 2014 yılında Davis Cup şampiyonluklarını elde etti. 2008 Pekin Olimpiyatlarında çiftlerde olimpiyat şampiyonu olurken, 2012 Londra Olimpiyatlarında teklerde gümüş madalya kazandı.


Mükemmel Bir Stil…

Roger Federer’in bu kadar büyük başarılar kazanmasındaki önemli etkenlerden birisi, tabii ki, eşsiz oyun stilidir. Günümüz tenisçileri gibi arka çizgide oynamayı tercih etse de, filede de son derece rahat ve etkili oynar. Hızı, parlak tekniği ve etkili vuruşları sayesinde kortun tamamına hakimdir. Bugün çok seyrek kullanılan backhand smaç ve yarım vole gibi vuruşları ustaca kullanır. Federer’in backhand’i tek ellidir. Forehand’i ise John McEnroe tarafından ‘tenisteki en büyük vuruş’ olarak değerlendirilmektedir. Üstün teknik becerisi sayesinde ‘spin’ ve ‘slice’ gibi vuruşları çok etkili kullanabildiği için, rakibinin hata yapmasını beklemek yerine, atak yaparak sayı almaya yönelir. Çok iyi bir dengeye sahip olması nedeniyle çok sık sert vuruşlar yaptığı halde yorulmaz. Son derece estetik bir stili vardır, kortta kendisini seyrederken dans ettiğini düşünebilirsiniz. Jimmy Connors, Federer’in oyun stilindeki çok yönlülüğü ‘Hem toprak, hem çim, hem sert zemin ustası demek yerine kısaca Roger Federer denmeli’ şeklinde değerlendiriyor.

Roger Federer, İstanbul’a ilk defa geliyor

Bugün 34 yaşında olan Federer, daha önceki büyük tenisçilere göre çok daha uzun bir süre zirvedeki yerini korudu, hala korumaya devam ediyor. Grand slam turnuvalarında şampiyonluğa oynamaya devam etmesinin yanında, son yıllarda daha önce katılmadığı turnuvalara katılarak yeni heyecanlar keşfetmeyi tercih ediyor; yeni kupalar ile zafer koleksiyonunu zenginleştiriyor. İstanbul’a geleceği ilan edildikten sonra, Türkiye ve İstanbul ile ilgili düşünceleri sorulduğunda ilgi çekici bir yanıt verdi:


Çocukluk ve gençlik çağımda, sınıfımda ve futbol oynadığım takımda çok sayıda Türk arkadaşım vardı. Okulda, Türkiye’nin konu edildiği bir çalışma yaptığımızı hatırlıyorum. Türkiye her zaman ilgimi çeken bir ülke olmuştur. Takvime baktığımda, programımı ayarlayabileceğimi düşündüm ve İstanbul’a gelmeye karar verdim. İstanbul ile ilgili; ‘batı ile doğunun, avrupa ile asyanın buluştuğu yer’ gibi çok harika şeyler duymuşumdur.

Roger Federer, kazandıktan sonra yaptığı zafer konuşmalarında esprili ve kibar olduğu gibi, rakiplerini öven ifadeler kullanmasıyla tanınır. Tenisin entellektüel yapısına çok yakışan, tenisin saygınlığını yücelten bir sporcudur. TEB BNP Paribas Istanbul Open’e katılması Türkiye’nin spor dünyasındaki değerini arttıran önemli bir adımdır. Türk sporuna, turnuvanın düzenleneceği ‘Koza World of Sports’ gibi, sporseverlerin koltuklarını kabartan tesisler kazandırıldığı takdirde; son yıllarda teniste gerçekleştirilen göze çarpıcı atılım, diğer spor dallarında da sürdürülebilir.

Şimdi, Roger Federer’in Türkiye’ye gönderdiği özel mesajı da içeren 2015 TEB BNP Paribas Istanbul Open’in tanıtımını izleyelim…


Kaynak: The New York Times


 

Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.