Pet Shop’larda hayvan satışı

Sokaklarda, caddelerde, alışveriş merkezlerinde sıklıkla gördüğümüz masum hayvanları kafeslere tıkarak, susuz ve yemeksiz bırakarak kar amacı güden kurumlara “Pet Shop” adını veriyoruz.

pet shop köpek hayvan satışı

Çocukluğumda pet shop görür görmez içeri girmek ister, hatta bunun için annem ve babama baskı yapardım. Dükkanın camına yaslanır kedileri ve köpekleri izlerdim. Cama tıklattığımda bazıları tepki vermezdi. Bunun nedenini yıllar sonra öğrendim. Kafeslerini kirletmemeleri için bu hayvanlara yemek ve su verilmezdi.

Balık, kuş ve diğer hayvanlar için durum farklı değil. Bir keresinde pet shop’lardan birine girip balık almak istediğimi söylediğimde satıcı bana kahverengi bir su göstermişti. İçinde balıkların varlığı zorlukla seçiliyordu. Daha sonra benim yanımda eline kepçe alarak içindeki ölü balığı çıkarıp atmıştı.


Akvaryum balıklarının ömrü konusunda pek bilgim yok. Uzun ya da kısa bana göre farketmez. Fakat bu şekilde pet shop’larda bakılmalarını onaylamıyorum. Daha da kötüsü benim görmediğim zamanlarda orada “satışa çıkarılan” hayvanlara nasıl davranılıyor düşünmek bile istemiyorum. Neyse ki bahsettiğim yer kapandı.


Pet Shop ile hayvan sömürüsü

Bir insan kar gütme amacı ile olsun olmasın böyle bir yer açtığından hayvanları sevmesi gerekmez mi? Sevmesini bir kenara bırakalım en azından hayvan bakımı konusunda titiz olmalı, bilgi sahibi olmalı. Sonuçta orası bakkal dükkanı değil, o dükkandakiler bizim gibi canlı.

Neredeyse gittiğimiz her yerde bir iki tane pet shop dükkanı ile karşılaşıyoruz. Bu sebeple bu işten para kazanan ciddi anlamda çok insan var. Dolayısıyla bunun önüne geçmek öyle pek kolay değil. Bugün pet shop’ların kapatılmasını hayal etmek bana göre çok ama çok uzak bir düşünce. Bu tarz dükkanlar sadece mama, kafes benzeri şeylerin satışını yapmalı. Ama illaki “hayvan satışı” yapılacaksa bu işi hayvan bakımı konusunda uzman veterinerler yapmalı, tabi ki uygun yaşam koşulları içerisinde. Çoğu hayvansever günümüzde hayvanların para karşılığında bir eşya gibi satılmasına karşı.


Tabi ki tüm pet shop’ları bu şekilde genellemek bana göre yanlış. Bazı dükkanlar hayvan satışı yapmıyor. Sadece hayvanlar ihtiyaç duyabileceği besin, eşya ve aksesuar vari şeyleri satıyorlar. Hatta bazı dükkanlar sokak hayvanlarını düşünerek onlara ücretsiz mama yardımı yaparak bir nebze olsa da katkı sağlamaya çalışıyor.

Röportaj: HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat

Gökçer Korkmaz: Gerçek bir hayvan sever nasıl olur?