HDP için 7 Haziran genel seçimi milat olabilir!

7 Haziran genel seçiminin en merak edilen partisi olan HDP için bu seçimler ne anlam ifade ediyor? Barajı geçmesi ya da geçememesi durumu nasıl izah edilebilir? 

HDP için 7 Haziran genel seçimi milat olabilir!

7 Haziran seçimleri HDP İçin Milat Olabilir!

7 Haziran seçimleri son 15 yıldaki en ilginç seçim olacak! Her şeye gebe bir seçim! Neden mi? Siyasi gündemi takip edenler biliyorlar ki Kürt halkının meclisteki temsilcisi HDP’nin ismi bugüne kadar isim değişerek geldi. DEHAP, HADEP, DTP, BDP, HDP gibi. Bu seçime kadar kabuk değiştirerek gelen parti, bir risk olarak seçimlere bağımsız milletvekilleriyle değil, parti olarak katılmaya karar verdiler. Peki parti olarak katılmaları ne anlam ifade ediyor?

2015 genel seçimi Kürt siyaseti için bir milat olabilir! Kürt halkı, bu seçimle kendi kimliklerinin siyasi varlığını kanıtlaması açısından bir dönüm noktasında! Bugüne kadar kimi zaman seçimlere büyük partilerin bünyesinde girdiler; kimi zaman da bağımsız adaylarla girip mecliste grup oluşturup Kürt halkının temsilcisi adıyla parti oluşturdular. Sonuçlar itibari ile HDP barajı % 10’luk demokratik (!) barajı geçip meclise girerse siyasette yeni bir dönemin de başladığı bir süreç bizi bekliyor olacak ve siyasetin farklı yönlere evrileceği kesin.


Burada önemli olan Kürt halkının sandık başına gittiğinde hangi partiye oy vereceğidir. Bu noktada bir durum tespiti yapmak doğru olacaktır. Kürt halkı, seçimlerde kendi içinde bölünmeye gitmektedir. Nasıl bir bölünme bu? Doğu bölgesini izlediğinizde doğu bölgesinde iki güçlü parti vardır.

Birisi 13 yılın tek başına iktidarı AKP, diğeri ise Kürt halkının kendi içinden çıkardığı “doğunun çocukları” olan HDP. Ana muhalefetin doğudaki gücü nedir? CHP’nin doğuda güç olduğu tek merkez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’dir. Kısaca doğuda ortaya çıkan soru şu olacak: “HDP mi yoksa AKP mi?”


HDPBundan önceki seçimlerde büyük şehirlerde yaşayan Kürt seçmeni oyunu kime verdi peki? AKP’ye… Çünkü ortada bir parti yoktu; güçlü olan, muhafazakar olan AKP’ye yöneldi. 7 Haziran seçiminde ise HDPnin parti olarak seçime girmesi metropollerde olmak üzere birçok AKP’ye oy veren Kürt seçmenini HDPye yöneltecektir; yöneltmek zorundadır başka bir değişle!

Aksi taktirde Kürt halkının savunucusu mecliste bir elin parmaklarını geçmeyecektir. Bu durum da Kürt halkının hiç de istemeyeceği bir durumdur. Türk halkı nasıl bakıyor HDPye peki? Toplumda var olan korku duyulan bir konu var. O da HDP barajı geçerse Cumhurbaşkanı’nın istediği “Başkanlık” sistemine onay vereceği korkusu; ancak HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Başkanlık sistemine onay vermeyeceğini meydanlarda programlarda çok kez dile getirdi. Siyasete “güven” olur mu onu bilemiyorum! Ancak, niyet okuyamayacağımız için bu söylemin inanılıp inanılmamasını da size bırakıyorum.

Diğer bir konu ise HDPnin barajı geçmesi koalisyon ümidini doğuracaktır ve HDP’nin daha fazla milletvekiline sahip olması demektir.


HDP bu seçimlerde seçimin en ilginç partisi olacaktır. Futbol tabiriyle 7 Haziran’da atacağı gol, kimini ligden düşürecek, kimine play off oynatacak ve belki de şampiyonlar ligine iki takımın gitmesini sağlayacaktır. O yüzden 7 Haziran, Kürt halkı ile HDPnin miladı olabilir!

‘HDP’ protestosu ve asıl düşündürdükleri


 

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…