Hedef: Kendine güvenen çocuk ve bireyler

Söz konusu, çocuk gelişimi olunca, okul öncesi eğitimde birçok eğitim mecraları yer almaya başladı. Hedef; özgür, bağımsız, cesur ve kendine güvenen çocuklar ve bireyler yetiştirmek.

güvenli çocuklar

Öğrenim yaşı aşağı çekilince okul alternatifleri oldukça arttı.

Okul öncesi eğitim denince akla kreşler, anaokulları, anasınıfları vs. birçok eğitim alanları geliyor. Ülkemizde yeni, yeni duymaya başladığımız, oyun grupları ve oyun atölyeleri eğitim sektöründe yer almaya başladı.

2 ila 5 yaş arası çocuk gruplarını hedefleyen oyun atölyeleri nedir? Ne değildir?  Yakından ve uzmanından öğrenelim. Fatma Yılmaz 28 yaşında ev hanımı. Oğlu dünyaya gelmesiyle dünyasında açılan yeni çerçeveyle birlikte her anlamda hayatı olumlu anlamda değişen bir anne. Kendisine çalışmalarını sürdürdüğü oyun atölyesi ile ilgili sorular sorduk oda bizi memnuniyetle yanıtladı.


Röportaj | Fatma Yılmaz

fatma yılmaz okul öncesinde çocuk oyun atölyeleri
Fatma Yılmaz

Aktivite merakınız nasıl başladı?

Oğlum Mert 1 yaşına geldiğinde, içimde onunla ilgili bir arayış oldu. Yaşadığım çevre, fiziksel olarak çocuk büyütmek adına çok zor bir yer. Gittikçe artan şehirleşme dolayısı ile benim gibi milyonlarca anne apartman dairesinde çocuk büyütmeye çabalıyor. Aslında eskiden de böyleydi fakat alışveriş merkezlerinin daha az, parkların, bahçelerin adım başı ve daha doğa ile iç içe bir yaşam vardı. Bende bu zor koşullarda oğlumla nasıl kaliteli vakit geçirebilirim, onun gelişimine neler katabilirim diye düşünürken bir aktivite merakı oluştu.

Aslında bu çok doğal ve her annenin yaşadığı bir süreç. Sadece bazıları daha meraklı olabiliyor. Yani çok uç bir durum değil ve bunu yapmak çok zor ve imkânsız da değil. Buradaki temel amaç çocuğa bir şeyler öğretmek çabası değil, onun eğlenirken doğal seyrinde bir şeyler öğrenmesine ve hayal gücünün gelişmesine olanak sağlamak hepsi bu. Yoksa her çocuk belli ölçütlerde zamanı geldiğinde öğreniyor  ki zaten 0-6 yaş emici zekâ dediğimiz çocuğun ne verirsen aldığı bir dönem.

Atölye fikriniz nasıl oluştu?

Çok uzun zamandır düşündüğüm bir şey değil di ama aniden de olmadı. Arkadaşlarım ile konuşuyorduk ve sağ olsunlar hep bana atölye konusunda “neden yapmıyorsun” diye soruyorlardı. Kendimce bir birikimim vardı ve hayal gücüme de güveniyordum. Sonra kendime neden olmasın dedim sonuçta keyif aldığım bir şeydi. Birden fazla çocukla çalışmak, onlarla aynı ortamda benim hazırladığım aktiviteleri yapmak ve sonucunu görmek fikri de heyecan veriyordu. Ben de nerede kimlerle çalışabilirim diye düşünürken, yollarımız Muzipo Kids Ankara Ümitköy şubesinden Övül ve Ceren hanım ile kesişti. Çok güzel atölye çalışmaları yaptık ve beni hep ev sahibi gibi hissettirdiler. Daha çok güzel çalışmalar yapacağız. Kendilerine bu vesile ile teşekkür ediyorum.

Genel olarak oyun atölyelerinin amacı nedir?

Atölye çalışmaları belirli bir saati kapsayan ve çoğunlukla ebeveyn katılımlı olan ve yine çoğunlukla kreşe gitmeyen çocukların aileleri tarafından tercih edilen çalışmalardır. Çocuklar atölye çalışmalarında grup içinde sosyalleşerek öğrenirler. Bu anlamda kazanımı çok büyük. Bir diğer yandan  da çocuğuna evde aktivite hazırlama fırsatı olmayan ve çocuğuyla kaliteli, rahat, eğlenceli bir kaç saat geçirmek isteyen anne ve babalarında tercihi. Atölyenin amacı da bu tercihlere ve isteklere cevap vermek oluyor.

Kaç yaş aralığına hitap ediyor ve çocuklarda neyi hedefliyor?


Yaş için bir kriter yok aslında. Bu atölye çalışması yapan eğitmenin de talebe göre tercihi ile oluşur. Ortalama bir şey söylemek gerekirse bebek grubu, 2-3 yaş grubu ve 4-5 yaş grubu diyebiliriz. Burada ciddi bir hedeften söz edemeyiz sonuçta bütün gününü geçirdiği bir okul gibi değil çocuk için. Yani bir oyun parkında çocuk için hedef nedir? Koşmak, hoplamak, zıplamak, eğlenmektir. Atölye çalışmaları da çocuğun eğleneceği, keyif alacağı, mutlu olacağı ve bütün bunların paralelinde öğreneceği bir yer.

Atölyeleri kreşten ayıran nedir?

Kreş çocuğun hafta içi tüm gününü geçirdiği, okul öncesi eğitimin verildiği kurumdur. Atölye  ise en fazla bir iki saat süren, çocuğa farklı kazanımlar sağlayan  çalışmalardır. Yani birbirinden çok ayrı şeyler. Okul öncesi eğitimi hep vardı ama atölye çalışmaları ihtiyaçtan doğdu.

Çocuklara kazandırdığı donanımlar nelerdir?

Çocuklar için öncelik sosyalleşmek. Benim oğlum içinde en çok önemsediğim konu bu olurdu. Bunun dışında aileleriyle özellikle çalışan annelerin çocukları ile birlikte vakit geçirmek ve yaptıkları her çalışmanın sürecini gösterme fırsatı bulmak çocuk için önemli. Ben hep bu yönde olumlu geri dönüş aldım ailelerden. Evde fırsat bulamadıklarını ve atölye çalışmalarının onlar için çocukları ile vakit geçirmek adına keyifli bir yer olduğunu belirttiler. Bu dönüşler beni çok mutlu etti her zaman, çünkü aileler sırf çocukları için değil kendileri için de geliyor. Çocuklar mutlu olurken onlarda çocuklarının yaptığı her şey ile mutlu oluyorlar.

Ne tür materyaller kullanılır ve ne tür aktiviteler yapılır?

Atölye çalışmalarımda kullandığım materyaller, su bazlı, kokusuz, zehirsiz ve çocuk sağlığına zararı olmayan boyalar, kendim keçeden hazırladığım doğal materyaller, duyusal aktiviteler için kullandığım elde boyanmış  ve yine çocuk sağlığı düşünülerek üretilmiş figürler, tahta parçaları, bitkiler gibi.

Bir materyalin şartı ve sınırı da yok. Yapılan çalışmaya uygun materyaller eğitmen tarafından tercih edilir ve oluşturulur. Burada önemli olan en sağlıklı ve güvenilir olanı kullanmak. Bu yüzden atölye çalışmalarımda belli başlı markaları tercih ediyorum. Mellissa&doug, safari ltd, elc gibi oğlum içinde kullandığım ürünler. Aktiviteler de  ise günlük yaşam becerisi, sanatsal ve duyusal aktiviteler tercih ediyorum. Temalar değişiyor her atölye çalışmasında.

Son olarak ebeveynlere vermek istediğiniz mesaj nedir?


Çocuklarınız ile birebir kaliteli vakit geçirin. Televizyondan olabildiğince uzak tutmaya çalışın. Sürekli aktivite yapmak zorunda değilsiniz fakat çocuğunuz ile kurduğunuz oyunlar bile onun  gelişimine çok büyük katkılar sağlayacaktır.

Mutlu çocuk yetiştirmenin sırları neler? Anne baba ne yapmalı?