Oruç Sadece Aç Kalmak mıdır?

Geçtiğimiz günlerde, her Ramazan ayında, gerek canlı şahit olduğumuz, gerek haberini izlediğimiz, okuduğumuz olayların bir benzeri daha yaşanmış…

ramazan oruç tartışması

Geçtiğimiz günlerde, her Ramazan ayında, gerek canlı şahit olduğumuz, gerek haberini izlediğimiz, okuduğumuz olayların bir benzeri daha yaşanmış; “anlayış, hoşgörü, yardımlaşma” ayı olan Ramazan’ın daha başında. Ne mi?

Çoğunluğunuz görüp izlemiş ya da izlemeyip sadece haberini, en azından haber başlığını okumuşsunuzdur; hiç görmeyenlerin de ulaşması zor değil, ama direkt adres vermeyeceğim tabi (!) Sosyal medyada dolaşıyordu video, ben de oradan gördüm. Ülkemizin güzel şehirlerinden birinde, -burası masal gibi oldu biraz, hoş keşke masal olsa, masalda kalsa, hiç gerçek olmasa; neyse dağıtmayalım konuyu- birkaç erkek, bir kadına, bir polis aracılığı ile oldukça tepkili bir şekilde çıkışıyor; yani öncesi olmuş tabi, aracısız diyaloglar da yaşanmış da, o an, görüntüye yansıdığı kadarıyla öyle! Polis ara bulmaya, ortamın huzurunu sağlamaya çalışıyor olarak görünse de, ön plandaki “er kişi” daha baskın görünüyor, hatta o bayansa ben de erkeğim falan diyor. Tüm video diyaloğunu yazmayalım tabi. “Birkaç erkek” burada, aslında oldukça kalabalık bir grubu temsilen bir ifade, çünkü sonradan tartışmaya katılan bir kişi daha var ve ardında çok çok fazlasının da olduğu anlaşılıyor, hissediliyor konuşmalardan. “Bir bayan” ise gerçekten bir bayan, tek bir bayan, o kadar! Neyse efendim olaya devam edelim…


Nedir Ne Değildir 1
Çizim: Cihan Yılmaz

Konu: Oruç tartışması

Oruç tutmayan bir kadına karşı oruç tutup kendini tutamayan bir, hayır iki, hayır üç, yok yok dört (!) erkeğin çıkışması! Vay efendim nasıl sigara içersin, vay efendim bizi nasıl tahrik edersin; bak sen!.. Sigaradan tahrik olan bir erkek egemen toplumda, tecavüz olaylarının bu kadar yaygın olması, diye bir cümleye başlasam anlamsız, yersiz mi olur? Bence olmaz, hep gündemde kalması, dikkat çekilmesi gereken bir konu! Daha yakın zamanda yine yüreğimizi acıtan bir olay daha oldu ve sürekli yenileri oluyor maalesef deyip, konuları bağlayıp ipi burada bırakıyorum; çözmek isteyen alabilir.

Nedir Ne Değildir 2
Çizim: Cihan Yılmaz

Oruca, Ramazan’ a dönelim…

Oruç, belirli vakitler arasında aç kalmak mıdır sadece? Yoksa bununla birlikte, ek olarak başka şeyler de var mıdır?

Şöyle kısaca bir bakalım…

Sen, bir ay sadece belirli vakitler arasında yemek yiyemez, su içemez, sigara içemezken; bunları yılın 365 (yazı ile / üç yüz altmış beş) günü, üstelik sadece bir yıl için de geçerli değil, üç yüz altmış beş çarpı beş, çarpı on, çarpı yirmi… Her yeni bir yıl için, aralıksız devam eden bir döngüde bu durumu yaşayan insanların olduğunu anlamak; “anlayış!”


Anladığın bu durum için; “tabi yahu, bizimki de bir şey mi, ne kötü durumda olan insanlar var, biz şunun şurasında sayılı günler içinde oruç tutuyoruz sadece,” diyebilmek ve karşında yemek yiyen birini, su içen birini, elinde sigara olan birini gördüğünde; bunlar, benim bu süreci, o insanların her gün içinde oldukları durumu daha iyi anlamam için çok güzel yol göstericiler aslında diyerek güçlenen “sabır!” ve bu durumda olan insanlarla aynı ruh halinde buluşmak; “empati!”

Bunların getirisi, olması gerekenler…

İki ekmeğin biri bana fazla, al kardeşim afiyet olsun! Parayla içmek zorunda kaldığımız Allah’ın suyunun bir damacanasını sana versem bana ne olur, buyur kardeşim! Bizim çocukları pikniğe götürüyoruz, hadi alın biyolojik olarak size ait bizim çocukları da hep beraber gidelim, biz her şeyi hazırladık, hadi gelin kardeşim! Bizde pişmiş, kokusu size de gelmiştir, buyurun afiyet olsun! Şükür geçinecek durumumuz var, fazlası olsa ne olur, bizim şu boş daireye geçin oturun kardeşim, kira falan istemez!.. Sadece bir ay değil, bir yıl değil, aman canım yeter artık demeden, sürekli devam eden, aralıksız “yardımlaşma!” Uzayıp giden, keyif veren, mutlu eden, insan olduğunu hatırlatan uzun bir liste… İçinde kibir, öfke, aşağılama, kaba kuvvet v.b. olmayan bir liste.

Son olarak, lafı daha fazla uzatıp dolandırmadan bir daha soralım; oruç sadece aç kalmak mıdır gerçekten?!

Huzur bulmanız, mutlu olmanız, daha çok görmenize vesile olacak olaylarla karşılaşmanızı sağlayacak ve bunların karşısında öfkelenmeyeceğiniz hayırlı Ramazanlar dilerim.


Unutmadan; sakız halen orucu bozuyor (!)


 

Cihan Yılmaz
İstanbul’da yaşar, İstanbul’u da ülkenin bütününü de çok sever. Ne güzel topraklardır bu topraklar; ne güzeldir bu topraklarda düşünmek, yazmak, çizmek, yaşamak; güzeldir elbet…