The Natural

The Natural. Spor filmi türünün zaman üstü örneklerinden biri… Hiç ölmeyecek bir rüya için yaşayan bir beyzbolcunun öyküsü…

the natural robert redford

Yönetmen: Barry Levinson

Yapımcı: Mark Johnson


Senaryo: Roger Towne, Phil Dusenberry

Görüntü Yönetmeni: Caleb Deschanel

Müzik: Randy Newman

Oyuncular: Robert Redford, Glenn Close, Robert Duvall, Kim Basinger


Yapım Yılı: 1984

Ülke: A.B.D.

The Natural 1984 film poster bezbol beyzbol robert redford naturalSinema eleştirmenleri ve spor filmlerini sevenler tarafından hazırlanan ‘sinema tarihinin en sevilen spor filmleri’ listelerinde en üst sıralara konulan film, 1952 yılında Bernard Malamud tarafından yayınlanmış olan aynı adlı romandan esinlenilerek beyazperdeye aktarıldı. Vizyona girdiği yıl dört dalda (yardımcı kadın oyuncu, sanat yönetmeni, müzik ve görüntü yönetmeni) Oscar Ödüllerine, bir dalda (yardımcı kadın oyuncu) Altın Küre Ödülüne, bir dalda (en iyi yabancı film) Japonya Film Akademisi Ödülüne aday gösterildi.

Öykü; 1900’lerin başında, Amerika’nın batısındaki bir çiftlikte başlıyor. Roy Hobbs, beyzbola olan sıradışı yeteneği ile çok genç bir yaşta dikkat çekince, ülkenin önde gelen beyzbol takımlarından birinin seçmelerine katılmak üzere, doğup büyüdüğü çiftlikten Chicago’ya doğru yola çıkar. Henüz seçmelere katılamadan yolculuk sırasında tanıştığı bir kadın tarafından tabanca ile vurularak yaşamının fırsatını değerlendirme olanağını yitirir. Aradan 16 yıl geçer, Roy Hobbs kümede kalma mücadelesi veren New York Knights’a transfer olarak beyzbola yeniden başlar. Teknik kadro ve takım arkadaşlarına kendini kabul ettirmesi zaman alsa da, yeteneğini sergileme fırsatını elde edince, ‘Wonderboy (Harika Çocuk)’ olarak Beyzbol Ligi’nin en büyük yıldızı olur, Knights için rüya gibi bir dönem başlar. Ama, her rüyanın bir sonu vardır. Bundan sonrasını filmi izleyince görebilirsiniz.

the natural robert redford 1984 natural filmi beyzbol bezbol natural doğalUsta yönetmen Barry Levinson kısa ve sade ifadelerle bezenmiş diyaloglar ile heyecan verici oyun sahnelerini biraraya getirerek, öyküyü ustalıkla anlatmış. Beyzbol, son derece düşük tempolu ve uzun dinlenme araları olan bir oyun olmasına karşın, başarılı sinematografi ve Randy Newman’ın müzikleri sayesinde oyun sahnelerini seyrederken heyecandan yerinizde duramıyorsunuz. Filmin çevrildiği dönemde dünyanın en ünlü yıldızlarından birisi olan Robert Redford, iyi bir oyunculuk sergilemiş. Beyzbol sahnelerinde atış ve vuruş yaparken kullandığı stiller role iyi hazırlandığını gösteriyor. Duygusal sahnelerde doğal ve gerçekçi bir oyunculuk sergilemiş. Yardımcı oyuncular Glenn Close, Robert Duvall ve Kim Basinger de başarılı performansları ile dikkat çekiyorlar. Filmdeki rolleriyle yardımcı kadın oyuncu dalında Glenn Close Oscar ödülüne, Kim Basinger ise Altın Küre ödülüne aday gösterilmiş.


The Natural, yetişkinliğe erişme süreci yaşamakta olan tüm çocuklara ve gençlere güçlü mesajlar aktarıyor. ‘Hayallerimize sım sıkı sarılıp inanç ve azimle çalıştığımız takdirde onları gerçekleştirebileceğimiz’ mesajı üzerine kurulmuş. Roy Hobbs’un babası, çocuğunun doğal yeteneğini keşfettiği sahnede ‘doğal yeteneğine aşırı derecede güvenirse başarısız olacağı, başarılı olmak için çalışması gerektiği’ nasihatını verirken, yetenekli insanların da diğer insanlar kadar çalışması gerektiğini vurguluyor. Roy Hobbs, kendi hatası nedeniyle yaşadığı büyük felakete rağmen onaltı yıl boyunca ‘en iyi beyzbol oyuncusu olma’  hayaliyle yaşayarak çalışmaya devam ediyor. Filmde, yaşamımız boyunca işlediğimiz bazı hataların bedelinin çok ağır olabileceği mesajına da değiniliyor, ahlak adına önemli dersler veriliyor. Öykü; gerçekçi bir temaya sahip olsa da, zaman zaman masalsı bir yapıya bürünüyor. Baba-oğul ilişkisi, iyi-kötü mücadelesi ve aşk çerçevesi içerisine konulmuş kalpleri ısıtan, dramatik ve tatlı bir film… Dramatik filmlerden hoşlananlara ve spor filmi türünün tutkunlarına seyretmelerini öneririm. Şimdi, The Natural filminin tanıtımını izleyelim.


 

Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.