Türkiye Suruç ile Dejavu Yaşıyor!

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki terör olayında onlarca kişi hayatını kaybetti ve yine onlarca kişi yaralandı… Bu olayda nerede hata yapıldı ve bu hatayı kimler yaptı? 

IŞİD suruç terör saldırısı urfa IŞİD suruç canlı bomba patlama sgdf

Türkiye Dejavu Yaşıyor!

Evet yine acı ve yine gözyaşı… Bu kez acının adı Suruç…

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki olayda 32 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda da insan yaralandı. Olay Suruç’taki Amara Kültür Merkezi önünde gerçekleşti. Bu olayda Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) bağlı 300 kişilik grup İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden Kobani’ye “Kobani’yi yeniden inşa edeceğiz” sloganı ile yola çıktılar.


HSBC Bankası Önündeki Patlama

Bu grupta ülkenin çeşitli illerinden bir araya gelmiş özgürlükçü gençler bulunmaktaydı. Kimisi İstanbullu, kimisi Giresunlu, Kimisi Trabzonlu, kimisi ise Hakkarili’ydi…

Bu olay sanki Türkiye’ye bir dejavu yaşatıyor… Hatırlanacağı üzere 2003 yılında İstanbul Levent’te HSBC Bankası Genel Müdürlük binasının önünde patlama meydana gelmiş, patlamada 27 kişi hayatını kaybetmiş ve 448 kişi de bu olayda yaralanmıştı. Olayı, o gün illegal örgüt olan İBDA/C  ve El Kaide üstlenmişti.

HSBC saldırısından 10 yıl sonra, 2013 yılında bu kez saldırının adresi Hatay Reyhanlı’ydı. Bu saldırıda da 52 kişi ölmüş, 146 kişi yaralanmıştı. Bu eylemde çeşitli iddialar ortaya atılmış, eylemi kimine göre El Kaide; kimine göre ise Esad’a bağlı El Muhaberat yapmıştı.

reyhanlı saldırısı IŞİD terör saldırı canlı bomba suruç urfa
Reyhanlı Patlaması

Devletin başındakiler tahmin yürütüyor

Son olarak da Suruç’ta ortaya çıkan canlı bomba eyleminde de 32 kişi hayatını kaybetti.

Peki bu olayların önlemi alınamaz mıydı? Tabi ki alınabilirdi… Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, olayla ilgili terörü lanetlerken çok tuhaf bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Birileri eş zamanlı olarak düğmeye basmış olabilir” dedi.

Değerli okurlar bu açıklamayı kahvehanede oyun oynayan Ahmet Amca veyahut kapısının önünde fasulye kıran Ayşe Teyze değil; ülkenin Başbakan Yardımcısı yapıyor. Bir tahminde bulunuyor… “Ne var bunda canım!” denebilir. Evet bu açıklamayı siz, biz yapabiliriz; ama bunu devletin başında bulunan biri yapıyorsa tuhaftır!..


Suruç terör saldırısı canlı bomba şanlıurfa urfa suruç

MİT ne iş yapar?

Gündemi takip edenler görüyorlardır ki çeşitli milletvekilleri ve aydınların dikkat çektiği bir nokta var! O da “Bu ülkede Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ne iş yapıyor?!” söylemi… Benim yazılarımı takip edenler çok iyi bilirler ki; ben, bu soruyu yazılarımda çok kez sordum, çok kez de cevapladım. Buradan bu soruyu bir kez daha cevaplandırmak istiyorum…

MİT bu ülkede, ancak Suriye’ye Türkmenlere diye birilerine TIR içinde silah taşır. Bunu geçen günlerde önemli gazetecilerden Can Dündar’ın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Cumhuriyet Gazetesi ortaya çıkardı. Neydi bu? Adana’da durdurulan TIR’lardı… Biliyorsunuz daha önce de 2013 yılında yine Adana’da durdurulan bir TIR’da füze başlıkları bulunmuş ve Suriye’ye gittiği iddia edilmişti. MİT; “Devletçilik”, “istihbaratçılık”, “Mitçilik” oynar. Devletin MİT’i olması gerekirken “Padişah Hazretleri”nin MİT’i olur çıkar. Birileri de buna çanak tutar…

MİT’in, Suruç’taki bu olaylardan bilgisi olmalıydı ve bununla ilgili de hükümet yetkililerini bilgilendirmeliydi!.. MİT bu yüzden vardır ve ülkenin bu yüzden istihbarat örgütüdür.

Şimdi, değerli okurlar Suruç’taki olayın arkasında IŞİD, diğer adı ile DEAŞ olduğu iddia ediliyor… Bu örgüt bir terör örgütü müdür? Evet terör örgütüdür. Bunu bugün herkes kabul ediyor. Başbakan Davutoğlu, Suruç olayından sonra uzun bir açıklama yaptı. Bu açıklamada özetle “Terör nereden gelirse gelsin kınıyoruz!” dedi. Başbakana katılmamak mümkün değil. Hep beraber kınıyoruz!.. Bu eylemi gerçekleştiren, iddiaya göre IŞİD… Peki Sn. Davutoğlu, IŞİD için daha önce ne demişti: “IŞİD terör örgütü değil, öfkeden bir araya gelmiş insanlar”… Şimdi, “Bu eylemi kınıyoruz” diyor Davutoğlu. Eylemini kınadığın örgüt hangi örgüt peki? IŞİD… IŞİD’in terör örgütü olduğu ülkemizde olan eylemlerden sonra mı akla geliyor?!..

Değerli okurlar, size küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce “Kobani düştü düşecek!” demişti. Erdoğan’ın ardından da Ahmet Davutoğlu Kobani’ye selam göndererek “Kobani biz; biz Kobani’yiz” demişti. Hatırlanacağı üzere Peşmerge, geçen yıl da Türkiye üzerinden Kobani’ye geçti. Suriye’de kime destek sağladığımız da ortadayken Kobani’de, Kürt Peşmerge ile savaşan kimdi peki? IŞİD…

Dış siyaset bu anlamda tam manası ile Allah’a emanet! Davutoğlu, siyaset uzmanı bir profesör; ancak durum da ortadadır! Teori ile pratik farklıdır. Bıçağı tutmasını çok iyi anlatırsınız ama o bıçağı iyi kullanmasını bilemeyebilirsiniz. Bilmediğinizde de o bıçağın bir anda elinizi kestiğini görebilirsiniz. Siyaseti okumak da böyle bir şeydir! Teröristi çıkarlarınız doğrultusunda uluslararası siyaset arenasında kullanabilirsiniz;  ancak o terörist grubunu çuvala sığdıramazsanız, bumerang olacağını da unutmamalısınız!..


Eğer birileri kendi işi dışında uluslararası sınırlarda boyundan büyük oyunlara kalkarsa, ne yazık ki bu millet daha çok dejavu yaşar!..


 

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…