Havadan internet servisi. Heryerde kesintisiz internet

Hızla gelişen teknolojiyle birlikte; akıllı cihazlar, tabletler, telefonlar, televizyonlar, giyilebilen teknoloji, derken insanlar internetsiz vakit geçiremez hale geldi. İşte cihazların akıllandığı ve insanların tembelleştiği bu süreçte, internete erişim kesildiği anda kullanıcılarda bir gerginlik, bir karmaşa hâli başlıyor.

Havadan internet servisi. Heryerde kesintisiz internet

Heryerde kesintisiz internet arayışı hakim olmaya başladı. Bu sebeplerle Facebook ve Google birbirlerinin ardısıra yaptıkları açıklamalarla insanlığı yeni bir dönemin beklediğinin işaretini verdiler.

Facebook, Aquila adındaki yüksekten uçan dayanıklı uçağıyla yerdekilere temel internet ihtiyacını sağlayacağını duyurdu. Bu uçağın çalışan bir modelinin testler için hazır durumda olduğu da açıklandı. Uçak, T700 karbon fiber malzemeden yapıldı, çeliğin 3 katı sağlam ve aliminyumdan daha hafif. Tüm haberleşme donanımına rağmen sadece 399 – 454 kg ağırlığında. Uzak mesafede 18 -27 km yükseklikten aşağıdaki insanlara internet sağlamak için 90 güne kadar uçabilecek. Yani ticari uçakların üstünde bir yükseklikte uçacak.


Havadan internet servisi üzerine

Facebook zeminde lazerlerle uçağın arka kısmındaki optik kısmı yönetecek. Uçağın yerden gelen lazerle bağlantısı önemli olduğundan yağışlı ve bulutlu günlerde daha düşük hızlı bir bağlantı sağlanacak. Uçağın 3 aylık bir süre havada kalması düşünülüyor. Bu sebeple de dış yüzeyi tamamen güneş panelleri ile kaplanmış. Gündüzleri 27 km geceleri güç tasarrufu amacıyla 18km mesafede uçması planlanıyor. Böylece internet bağlantısı kesilmeden kendi kendini şarj edebilecek.

Facebook yapılan testlerde lazerin  saniyede 10 Gigabit’lik veri taşıyabildiğini bunun da günümüz lazer endüstrisinin 10 kat fazlası olduğunu ifade ediyor. Facebook direk internete giriş imkanı sunmuyor, bunun yerine yerel taşıyıcılarla anlaşarak internet erişimi sağlıyor.

Video (ingilizce) – Facebook Aquila:

Öte yandan Google, Project Loon adlı proje kapsamında iki yıllık testlerle geliştirilmiş teknolojisiyle tüm Sri Lanka’ya havadan yüksek hızlı internet erişimi sağlayacak. Sri Lanka yaygın internet kapsama alanı olan dünyanın ilk ülkesi olacak. Project Loon 2013 yılında dünya çapında uzak kırsal alanlara internet bağlantısı sağlamayı hedefleyerek yola çıkan bir proje.

Google, Sri Lanka hükumeti ile adanın her yerine geniş yüksek hızlı internet sağlamak için işbirliğine girişti. Dev helyum gazı dolu balon stratosferde uçarken, ucuz ya da ücretsiz WiFi hizmeti sağlayacak. Hâlihazırda 22 milyon cep telefonu kullanıcısı olan ülkede, 2,8 milyon cihaz internete bağlı. Hedef birkaç ay içinde herkesin 3G hizmeti alabiliyor olması.

Havadan internet servisi üzerine

2011 yılından beri Yeni Zelanda’da, Brazilya’da, Avustralya’da ve ABD’de test edilen bu teknoloji nihayet gerçek kullanıma hazır hale geldi. Mevcut planlara göre gelecek yılın başında Mart ayında 13 balonla hizmet sağlanacak. Yolcu uçaklarından iki kat yukarıda ve WiFi sinyallerini yerden alarak uçacak. Balonlar arası seken sinyaller sayesinde, bir balon sinyal aldığında 40 km çapında bir alana sinyali iletebilecek. Böylece, insanların 3G ağına bağlanarak akıllı telefon ve benzeri cihazları kullanabilmeleri sağlanacak.


Video (ingilizce) – Project Loon

Balonlar sürekli havada kalamayacağından her 100 günde bir değiştirilmeleri planlanıyor. İşletme masraflarını azaltmak için, yerel internet sağlayıcılarla anlaşılacak. Google bu ay balonları yollamaya başlayacak ve  Mart 2016’ya kadar balon yollama işleminin tamamlanacağı belirtiliyor.

Güzel haber, yakın zamanda ‘iletişim kesilmesi durumu’ söz konusu bile olmayacak, kötü haber teknolojiden uzaklaşıp kafamızı dinleyelim diyebilmek her geçen gün daha da zorlaşacak. Farklı versiyonlarıyla, felaket bölgelerinde oldukça işe yarayacak gibi görünen teknolojinin ne kadar sürede dünya çapında yaygınlaşacağını hep beraber göreceğiz.

Bir başka açıdan bakınca; yakın zamana kadar pek kabul edilmese de elektromanyetik alanlara maruz kalmanın sağlık üzerine olan etkileri, son dönemde oldukça önem kazandı. Onlarca çalışma WiFi alana maruz kalma ve kanser, elektromanyetik hassasiyet, gibi konularda araştırma yaptı ve aralarında bağ olduğu sonucuna vardı.

Elektromanyetik etkinin özellikle çocuklar üzerindeki negatif etkileri vurgulandı. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü 2011 yılında, bu dalgaların kanserojen olabileceğini, ama henüz kanıtların net olmadığını duyurdu. Bu konuda çok sayıda çalışma hâlâ devam ediyor. Önerilense; elektomanyetik radyasyona maruz kalma süresini, mesafesini sınırlandırmak ve kullanılan ürünleri dikkatli kullanmak. Maruz kalınan miktarın bilimsel elektromanyetik standartların altında olması.

Şartlar böyleyken bu ve benzeri haberler bir yandan teknoloji meraklılarını heyecanlandırıyor, ilgi uyandırıyor, bir yandan da benzer teknolojiler tüm dünyada uygulanmaya başlandığında standartlar ne kadar takip edilecek sorusunu akla getiriyor, kaygılandırıyor…


Kaynaklar:
http://www.sciencealert.com/google-s-internet-balloons-will-soon-connect-all-of-sri-lanka-with-wi-fi
http://www.wired.co.uk/news/archive/2015-07/31/facebook-aquila-laser-internet-plane
http://www.businessinsider.com/facebook-building-internet-planes-lasers-2015-7
http://www.theverge.com/2015/7/30/9074925/facebook-aquila-solar-internet-plane
http://www.iflscience.com/technology/google-will-power-internet-entire-city-using-balloons
http://www.gizmag.com/google-project-loon-sri-lanka-universal-internet-access/38690/
http://phys.org/news/2015-07-sri-lanka-ties-google-internet.html
http://www.popsci.com/google-set-provide-entire-country-wi-fi
http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/10-shocking-facts-health-dangers-wifi/
http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/health/experts-urge-cautious-use-of-wireless-devices-as-health-effects-reassessed/article24374381/

Teknolojiye uzak kalmak küresel ticareti nasıl etkiliyor?


 

Ruken Zilan
Ruken Zilan, liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. İkinci Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği’nde yine tezli olarak tamamlamıştır. Uzmanlıkları; “Güneş Enerjisi” ve “Kablosuz Sensör Ağlar” üzerinedir. Ayrıca yüksek lisans çalışmaları süresince, temiz enerji kaynakları ve bilişim teknolojilerinde güvenlik üzerine çalışmaları olmuştur. 2007-2018 yılları arasında UPC BarcelonaTech'te doktora çalışmaları yapmış. 2008-2012 yılları arasında Barselona Süper Bilgisayar Merkezinde CISCO California burslusu bir araştırmacı olarak çalışmıştır. Ardindan İTÜ ve ODTÜ teknokent bünyesinde ArGe departmanlarında görev almıştır. Halen İstanbul Teknokent bünyesinde bir yazılım şirketinde görev almaktadır.