Bir insan Everest’e neden tırmanır?

Bir insan Everest’e neden tırmanır? Dünya üzerindeki en tehlikeli yer. Hiçbir insan böyle bir yükseklikte hayatta kalamaz. Gerçek bir öyküden esinlenerek çekilmiş, heyecan verici bir film…

  • Yönetmen: Baltasar Kormakur
  • Senaryo: William Nicholson, Simon Beaufoy
  • Görüntü Yönetmeni: Salvatore Totino
  • Oyuncular: Jason Clarke, Josh Brolin, Michael Kelly, John Hawkes, Robin Wright,
  • Emily Watson, Keira Knightley, Sam Worthington, Jake Gyllenhaal
  • Yapım Yılı: 2015
  • Ülke: A.B.D., İngiltere, İzlanda

Everest, dünyanın en yüksek dağıdır. Adrenalin tutkunlarının en büyük hayallerinden birisi dünyanın en üst noktasına çıkmak, Everest’in zirvesinde zafer çığlığı atmaktır. Everest filmi, coşku dolu bir maceranın felakete dönüşmesini konu alan, heyecan verici bir film… Öykü, 10-11 Mayıs 1996 tarihinde yaşanan Everest Faciası’nı konu alıyor. Rob Hall ve Scott Fisher adlı iki rehberin yönetiminde Everest’in zirvesine tırmanmak üzere yola çıkan iki grup, dağ koşullarına alışkın ve hazırlıklı olmalarına karşın ciddi zorluklarla karşılaşırlar. Hayallerindeki en büyük macera yaşam mücadelesine dönüşür. Everest Faciası, gerçekleştiği dönemde büyük yankı uyandırmış, olayın kahramanları uzun süre gündemde kalmışlardı.

Everest, 55 milyon dolar bütçeyle İtalya, İzlanda ve Nepal’de çekildi. Filmin yönetmeni İzlandalı Baltasar Kormakur, 2003 yılında ‘Deniz’ filmiyle İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale’ye aday gösterilmiş, FIPRESCI Ödülü’nü kazanmıştı. Kariyerinin başından beri uluslararası film festivallerinde çok sayıda adaylık ve ödül alarak dikkatleri üzerinde toplayan Kormakur’un bir kere daha başarılı bir çalışmaya imza attığı görülüyor. Sade bir anlatım kullanmış. Öyküyü baş karakterler çevresinde anlatmak yerine, tüm karakterlere eşit derecede yer vermiş. Karakterlerin özel yaşamlarına ve duygularına kısa kısa değinerek dağcıların iç dünyalarını yansıtmış. Zaman zaman insanların aklına gelen ‘Bir insan neden Everest’e tırmanır?’ sorusuna birbirinden farklı, çok sayıda yanıt alabiliyorsunuz.


Everst-Film_pic_1

Zaman zaman eğlenceli, zaman zaman duygusal sahneler içermekle birlikte, filmin büyük bölümü eşsiz Everest manzaraları ve korkutucu tırmanış sahneleriyle geçiyor.

Üç boyutlu görüntü teknolojisi filmi görsel açıdan o derece zengin kılıyor ki, kendinizi Everest’ten aşağıya bakar gibi hissedebiliyorsunuz. Filmin kalabalık bir oyuncu kadrosu var. Hava şartlarıyla mücadele edilen sahnelere çok iyi hazırlandıkları belli oluyor.


Tırmanış sahnelerinde abartıya kaçılmaması öykünün gerçekçiliğini korumasını sağlamış. Tüm oyuncular başarılı görünmekle birlikte, final bölümünde Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Keira Knightley ve Jason Clarke performanslarıyla parlıyorlar. Filmin giriş ve gelişme bölümünlerinde hissedilen heyecan, finalde yerini üzüntü, saygı ve sevinç ile karışık bir duyguya bırakıyor.

Dağcılık, macera tutkunları ve doğa sporlarını sevenler tarafından tercih edilen bir spor dalıdır. Doğal yaşam ile başbaşa kalmak, zor şartların üstesinden gelmek, insan eli değmemiş doğal güzellikleri görmek gibi heyecanlar insanları dağcılığa iten nedenlerden birkaçıdır. Tehlikeli bir spor olarak görülse de kurallarına uygun olarak yapıldığı takdirde riskler düşüktür. Örneğin, hava şartları ve donanıma ilişkin kurallar esnetilmez.


Everest filmi, dağcılığın vazgeçilmez kuralları esnetildiği takdirde ne gibi sonuçlar ile karşılaşıldığı konusunda acı dolu bir ders vermiş. Seyirciye dağcılığın tatlı ve acı yanlarını hissettiren, başarılı bir film. Görüntü yönetmenliği dalında saygın ödüllere aday gösterilmesi sürpriz olmaz. Seyretmenizi öneririm, iyi seyirler…

Nasuh Mahruki ile kendi dağımıza tırmanmak


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.