Futbolda Ayrımcılığa Dur!

Her yıl Ekim ayında düzenlenen Futbol İnsanları Aksiyon Haftası, dünyanın en popüler sporu olan futbolu, hiçbir korku ve endişe içinde olmadan oynama, izleme, konuşma, kritik etme hakkı ve özgürlüğünü vurguluyor. Bu yılın konusu ise futbolda ırkçılık ve ayrımcılık. 

football people futbol insanları

Futbol, dünyanın en popüler sporu olarak, hepimize aittir ve toplumda sosyal uyumluluğun, toplumsallaşmanın geliştirilmesi ilkesine dayanmaktadır.

Dünyanın en güzel oyunu olan futbolu bir hastalık olan, ırkçılık, ayrımcılık ve aşağılamaya karşı korumak amacı ile, Avrupa’nın çok çeşitli toplum kesimlerinden duyarlı taraftarlar, bir STK yapılanma inisiyatif grubu olan, Avrupa’da Futbolda Irkçılıkla Mücadele Derneğini “Football Against Racism in Europe” (FARE)’yi kurmuşlardır.

Kısa adı FARE olan bu kuruluş; “Dünyada herkes en güzel oyun olan futbolu hiçbir korku ve endişe içerisinde olmadan oynama, izleme, konuşma, kritik etme hakkı ve özgürlüğü vardır” sloganı ile örgütlenmiştir.


FARE ; ırkçılık, aşırı milliyetçilik, yabancı düşmanlığı, cinsiyetçilik, aşağılamak, küçümsemek ve her türlü ayrımcılığa karşı kamuoyu oluşturmakta, farklı etnik gurupların kültürel birlikteliğinin korunması yanında futbolun en yüksek kullanılabilirliği hedefler ve tarafların ortak hareket etmesini öngörmektedir.

FARE, geçmişten günümüze kadar, futbolda ayrımcılığı önlemeye yönelik bir çaba içinde olmuş, kendi uzmanlık ve hareketi ile fan gruplarına, sivil toplum kuruluşları, amatör kulüplere ve taban birliklerine katkıda bulunmakla birlikte kendi üyelerine yönelik faaliyetlerde yürütmektedir.

Günümüzde pek çok grup ve aktivistler yıl boyunca, futbolda ırkçılıkla mücadele faaliyetleri, kampanyalar, etkinlikler ve organizasyonlara katılmaktadırlar.

Her yıl 8 -22 Ekim tarihleri arasında “Futbol İnsanları Aksiyon Haftası” düzenlenmektedir. 2014 yılında, 2 binden fazla etkinlikler aracılığıyla kampanyaya destek verilmiş Didier Drogba, Eric Abidal ve Buffon gibi Avrupa’nın yıldız oyuncuları kampanyaya katılarak, Meksika ve Vietnam olmak üzere 59 ülkede #footballpeople kampanyaları gerçekleştirilmiştir.

Bu kampanyalar sadece Avrupa ülkesinde değil, 150’den fazla üyesi ile uluslararası bir organizasyon olarak büyümeye devam etmektedir. Aynı zamanda bu etkinlikler, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika, SantaLucia, Brezilya ve Türkiye’deki aktivistler tarafından da düzenlenmektedir.

FARE futbol oyununun marjinal ve haklarından mahrum gruplar arasında onların sosyalleşmeleri ve toplusallaşmalarını sağlamak için ayrımcılık karşıtı hareketin politika yapıcıları, anahtar oyuncuları ve yönetim organları ile birlikte üst seviyelerde çalışmalar ile meşgul olmaktadır.


FARE organizasyonu; futbolda her düzeyde toplumsal ayrımcılıkla mücadele için futbolu bir araç olarak kullanmaktadır. Uluslararası futbolla ilgili iyi uygulamaların gelişimini iletişimini teşvik ederek, toplum dışına itilmiş, ayrımcılığa maruz kalmış grupları, güçlendirmek ve onları yeniden topluma kazandırmak için çeşitli faaliyetler yürüterek aynı zamanda, futbolda ayrımcılığa karşı yapılan mücadelelere destek vermektedir.

FARE bünyesinde uluslararası konferans ve etkinlikler düzenlemek, en iyi uygulama kılavuzları ve eğitim materyalleri üretmek, Avrupa ve uluslararası kampanyalar düzenlemek, Uluslararası futbol yarışmalarında faaliyetleri düzenlemekle birlikte bünyesindeki uzmanlar, futbol maçlarını izleyerek, futbol sahalarında meydana gelen ayrımcılık ve benzer olayları raporlamaktadırlar.

FARE bu amaçlar doğrultusunda her yıl 8 -22 Ekim tarihleri arasında “Futbol İnsanları” sloganı ile gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde; “oyun ne olursa olsun iletişim kurmak, insanlar ne olursa olsun, nasıl yaşarlarsa yaşasınlar, ayrımcılık yapmaksızın herkesin futbol oynamaya ve onların katılımlarını sağlamaya” çalışmakla birlikte, futbolda ayrımcılıkla ilgili kamu bilincini artırmak, futbolda herkesi bir araya getirerek, birleşik bir cephe oluşturmak, yeni uygulamalar ve fikirler geliştirmek amacıyla da; spor yoluyla farklı toplulukları, insanları bir araya getirerek, onların sosyalleşmelerine ve toplumsallaşmaları için çaba göstermektedir.

Günümüzde, FARE, futbolda ayrımcılığı önleme faaliyetlerin farklı türleri için finansal destek sunmaktadır. Kurum 250 grup için küçük hibeler sağlamakla birlikte ve ülke faaliyetlerini desteklemek için yapılan organizasyonlara büyük hibeler sunmaktadır.

türkiye izlanda maçı a milli futbol takımı birlik kardeşlik

Futbolda ayrımcılık ile ilgili mücadele kampanyaları; Tüm UEFA Avrupa Ligi, Şampiyonlar Ligi ve EURO 2016 Eleme maçlarında, televizyon ve internet aracılığıyla, milyonlarca insanlara ulaştırılmıştır. Her yıl düzenlenmekte olan bu faaliyetler, Avrupa’da yükselen ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele faaliyetleri ve gelişimini girişimlerini düzenlemek, Fan gruplarının, farklı kurumlarının, futbol kulüpleri ve sivil toplum örgütlerinin katılımı sağlamanın yanı sıra, çeşitli Doğu ve Orta Avrupa ülkelerin katılımın sağlayarak uzun vadede Balkanlar, eski Sovyet cumhuriyetleri ve Hırvatistan gibi yeni AB üyeleri ülkelerindeki grupların daha fazla ilgisini çekmeyi odaklanmıştır.

Son yıllarda; Türkiye’de de Spor organizasyonların da özellikle de futbol müsabakalarında Avrupa’daki ırkçılık, yabancı düşmanlığı, gibi hoş olmayan hadiseler meydan gelmese de, bizim toplumuzun gelenek, görenek ve ahlak kurallarını uygun olamayan “ayrımcılık cinsiyetçilik, aşağılamak, küçümsemek gibi bazı olaylarla maalesef karşılaşmaktayız.

Bizlere düşen; futbolun herkese ait bir oyun olduğunu farkına vararak, futbolu, ayrışmanın, bölünmenin, parçalanmanın bir aracı olarak kullanmak yerine, onu birleşmenin, bütünleşmenin, birlikte yaşamanın önemli tutkusu olarak kullanılmasını sağlamaktır.


Kaynaklar:
http://www.farenet.org
http://www.sporbilim.com/dosyalar/Rapor-Pdf.pdf