Haydi Bismillah!

AKP’nin “Haydi Bismillah” adlı seçim şarkısı, YSK tarafından yasaklanmıştı. Şimdi ikinci kez yasaklandı ve TV’de, internette ve spor salonlarında da çalamayacak… Peki AKP bu tür bir seçim propagandası ile neyi amaçlamaktadır? 

haydi bismillah akp seçim şarkısı ysk

Haydi Bismillah!

Haydi Bismillah!


Yine bir seçime daha yaklaşıyoruz!..

Seçimlerde dini değerlere ne kadar saygı duyuluyor, partiler bu konu üzerinde ne kadar hassas? Gerçekten bu konuya dikkat ediliyor mu?

AKP seçim sürecine girerken, seçim yarışında bir şarkı ortaya koydu ve şarkının adı ne mi oldu dersiniz?

Şarkının adı “Haydi Bismillah!” oldu. Bu şarkıyı duyan CHP yetkilisi Mahmut Tanal, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) şikayette bulunarak bu sözlerin şarkıdan kaldırılmasını istedi. İstediğini de gerçekleştirdi ve “Bismillah” kelimesi seçimlerde kullanılmayacak!

Seçim Kanununun ilgili 58. maddesi diyor ki:

“Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır.” 

Ardından ne mi oldu?

Bekir Bozdağ’ın Twitter mesajları geldi… Bozdağ şöyle yazdı:

“CHP’li vekilin itirazı üzerine YSK, ‘besmelenin seçimde kullanılamayacağına’ karar vermiş. Sonuçta, CHP sayesinde seçimde besmele yasak. CHP, besmelesiz kampanya yapabilir. Ama biz seçim kampanyamıza ve her işimize “Haydi Bismillah” diyerek başlamaya devam edeceğiz.” 

Bunların ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da şu cümleyi kulandı:

“Biz ibadeti Allah için yaparız, siyaset için yapmayız. Herkesin buna özen göstermesi gerekir.”

Peki AKP buna gerçekten inanarak, samimi mi gerçekleştirdi dersiniz? Ben yorum yapmayacağım; ancak küçük bir analiz yapıp sizin yorum yapmanıza kolaylık sağlayacağım…

Şimdi değerli okurlar konu 2009 Yerel Seçimleri…

fft267_mf2195268
Ahmet Eşref Fakıbaba

O dönem Şanlıurfa’dan bağımsız Belediye Başkan adayı olan Ahmet Eşref Fakıbaba kendi tanıtımını gerçekleştirmek için billbordlara “Tamam İnşallah!” sloganını kullandı.


AKP’nin de merkez İlçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Polat, 23 Mart 2009 tarihli dilekçesinde, seçim kanununa uymadığını gerekçe göstermişti.

(Dipnot: 2009 Yerel Seçimlerinde Şanlıurfa’da Fakıbaba oyların % 44,03’ünü alarak AKP’nin (%39,30) önünde seçimi kazanmıştır.)

Sonuç mu dersiniz?

Sonuç olarak “İnşallah” kelimesi her kesim vatandaş tarafından her ortamda kullanılması ve tek başına dini ibare olarak düşünülemeyeceğini belirterek YSK bu ifadeye izin verdi!

Bir başka unsura da değinmek gerekir burada!

Öncelikle Bekir Bozdağ kimdir?

Bozdağ, AKP’nin seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı… Bunun yanında Bozdağ’ın geçmişine baktığınızda Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezuniyetine sahip bir hukukçu…

Değerli okurlar, siz inanabiliyor musunuz AKP’nin seçim işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Bekir Bozdağ’ın bu ifadeyi yanlışlıkla veya bilmeden koyduğunu? Zaten ikinci Twitter mesajında kendisi de farkında olduğunu gösteriyor. Ayrıca kendisi de bir hukukçu… Hukukçu birinin bunu bilmemesi size de tuhaf gelmiyor mu?

Bu ifadeye benzer bir ifadeyi gördüğünüz üzere kendileri de 2009 yılında YSK’ya taşımışlar…

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!..

Bu duruma bile bile lades diyemeyiz! Bunun nedeni, ülkede dini bir propaganda gerçekleştirerek son dönemdeki milliyetçi oylar üzerine nasıl çalışılıyorsa bir başka model muhafazakarlık portföyünü ortaya çıkarıp oyları kazanmak. Bunun başka bir izahı olamaz!..

Yine başka bir açıdan bakmak gerekirse, AKP dini değerlere bu kadar hassas ise “Bakara Suresi” ile “Bakara-Makara” diye dalga geçen Egemen Bağış’ı nasıl değerlendirmişti?

Onu da size bırakıyorum değerli okurlar!..


Seçimlerde “Haydi Bismillah” yeterli olmaz diye düşünüyorum ama neyse!..


 

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…