Zorba gibi yaşa: Hiçbir şey ummuyorum; hiçbir şeyden korkmuyorum!

Nikos Kazancakis’in dediği gibi “Hiçbir şey ummuyorum; hiçbir şeyden korkmuyorum; özgürüm!” Heeeyttt Beeee Zorba Gibi Yaşa!..

Nikos Kazancakis'in dediği gibi "Hiçbir şey ummuyorum; hiçbir şeyden korkmuyorum; özgürüm!" Heeeyttt Beeee Zorba Gibi Yaşa!..

Heeeyttt  Beeee Zorba Gibi Yaşa!

Bu yazımda sizlere bana göre müthiş bir felsefesi olan bir filmden bahsedeceğim. Bu film bende çok güzel duygular uyandırdı, eğer bir insanın yaşamdan en yüksek düzeyde nasıl keyif aldığını merak ediyorsanız, bu filmi izlemenizi tavsiye ediyorum.

Ruhsal konular ya da kişisel gelişim konuları ile ilgileniyorsanız birçoğunuz Osho’yu tanırsınız, ben de Osho’nun birçok kitabını okudum. Ve onun kitaplarını okurken karşıma birçok yerde Osho’nun meşhur “Hayatı Zorba ve Buda gibi yaşa” cümlesi çıkıyordu. Buda’yı zaten birçoğumuz tanıyor ve biliyoruz. Ama şahsen benim uzun bir süre Zorba’dan haberim olmamıştı.


Zorba the Greek 2

Zorba filmi Nikos Kazancakis’in romanından sinemaya uyarlanmış

“Zorba” filmi 1883-1957 yılları arasında yaşamış olan Yunan yazar Nikos Kazancakis’in romanından beyaz perdeye uyarlanmış bir sinema filmidir. Bu filmin bir diğer güzel yanı da filmin siyah beyaz nostaljik oluşudur.

Zorba’nın Girit’te belirli bir felsefeye göre yaşamış gerçek bir kişi olduğu sanılmaktadır. Filmin iki ana karakteri vardır; biri Zorba, diğeri ise Yunan asıllı genç bir İngiliz yazardır. Zorba’yı Anthony Quinn, yazarı ise Alan Bates canlandırıyor. Genç yazar hayatının büyük bir bölümünü kitap okuyarak ve yazarak geçiriyor. Fakat kitapların ve bilginin  içine o kadar gömülmüş ki hayatın içine bir türlü girip onu coşkuyla yaşayamıyor, cesareti olmayan, ürkek, hayatı kitaplardan öğrendiği ezbere bilgilerle yaşayan bir insan. Zorba ise eğitimi olmayan fakir ama hayatı büyük bir coşkuyla yaşayan birisi. Bu iki farklı karakter karşılaştığında ise ortaya mükemmel bir hikaye çıkıyor. Hayatın içindeki farklılıkların da nasıl güzel bir harmoniye dönüşebildiğini gözlemliyoruz. Bu iki farklı kişi birbirlerinin hayatlarına renk ve anlam katıyor.


zorba yunan rum yunanistan zorba filmi

Bana göre filmin vermeye çalıştığı mesajlardan en güzeli, iyi ve kötüyü, zafer ve yenilgiyi aynı potada eritip ortaya gerçek insanı çıkarmasıdır.

Bu romanın yaratıcısı Nikos Kazancakis’in mezar taşında yazan sözcükler ise, onun da kalbinde Zorba’nın nasıl yer açtığını adeta bizlere fısıldıyor: “Hiçbir şey ummuyorum; hiçbir şeyden korkmuyorum; özgürüm! ”

Ve ben de diyorum ki “Heeeyttt beee Zorba gibi yaşa!”


Coşkulu seyirler…

İki kez okumak isteyeceğiniz 6 kitap önerisi