MHP Liderinin Çöküşü: Devlet Bahçeli

7 Haziran seçimlerinde son yıllardaki en yüksek başarısını yakalayan Devlet Bahçeli liderliğindeki MHP, 1 Kasım seçimlerinde tam anlamıyla hüsrana uğradı. Meclisteki sandalye sayısını neredeyse yarı yarıya kaybeden parti, baraj tehdidi ile karşı karşıya kalarak milletvekili sayısı açısından meclisteki dördüncü parti konumuna geriledi.

devlet bahçeli çay çöküş

Çok değil 7 Haziran seçimlerinin üzerinden yalnızca 5 ay geçti. %17’lerde oy toplayıp son yıllardaki en büyük oy oranını gören MHP’de 5 ayda yaşanan % 5’lik düşüşün en büyük nedeni neydi? Devlet Bahçeli nerede yanlış yaptı?

Bahçeli, sonunu 7 Haziran’da hazırladı!

7 Haziran akşamı sonuçların hemen ardından MHP lideri Bahçeli’nin ilk açıklaması ‘erken seçime gidelim’ şeklindeydi. Aslına bakarsanız son zamanlarda alınan en büyük oy oranına rağmen Bahçeli’nin bu isteği çok şaşırtıcıydı. Yıllar sonra ilk kez muhalefet partilerinin oranı iktidar partisini geçmişken, 13 yıl sonra tek başına iktidar devri kapanmışken böyle bir fırsatı partisi adına nasıl kaçırdı?

Başbakanlığı elinin tersiyle itti…

MHP, Ak Parti ile koalisyona girmeyeceğini belirtti. Daha sonra CHP’nin HDP ve MHP ile üçlü koalisyon teklifini de geri çeviren Bahçeli, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘üçlü koalisyon yapalım, sen de Başbakan ol’ teklifini de geri çevirdi. Yıllardır siyasetin içinde olan Genel Başkan Devlet Bahçeli, ilk kez Başbakanlığa bu kadar yaklaşmışken böyle bir fırsatı kaçırmış olması belki de siyasi hayatının en büyük pişmanlıklarından birisi olacaktır.


Muhalefete de muhalefet etti

MHP, 7 Haziran seçimlerinin ardından antipatik parti konumuna geldi. Hiçbir parti ile koalisyona katılmayan, terör olayları olduğu sıralarda bile meclisteki 4 parti toplanıp bir çözüm yolu bulması gerekirken HDP ile aynı masada oturmayacağını belirten söylemler bütün okları partiye çevirdi. Oysa ki AKP, CHP ve HDP çoğu zaman uzlaşma masasına oturma taraftarıydı. Bu kadar yokların, hayırların, olmazların sonucunda vatandaş tam anlamıyla sandık dersi verdi.


5 aylık bir süreçte terör olayları fazlasıyla artmış, neredeyse her gün şehit haberlerinin geldiği zaman diliminde ‘Milliyetçi’ kimliği olan bir partinin oy oranları bu denli düştüyse yarından geçi olmaksızın Devlet Bahçeli başta olmak üzere tüm parti yetkililerinin şapkalarını önlerine koyup sonuçları konuyu uzun uzun değerlendirmeleri gerekmektedir.


Yeni dönemin vatanımız adına hayırlı olmasını diliyorum. Cumhuriyet, Laik ve Özgürlükle dolu günlerde görüşmek ümidiyle…