Cannes’da Altın Palmiye alan Dheepan filmi Türkiye’de

Soundtracklerini elektronik müzik dehası Nicolas Jaar’ın yaptığı, Jacques Audiard’ın yönettiği ve 2015 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü alan Dheepan filmi, 1 Ocak 2016’da Türkiye’de gösterime giriyor.

dheepan filmi izle fragman Jacques Audiard cannes film festivali altın palmiye ödülü 2015

Başta Coen kardeşler ve Xavier Dolan olmak üzere tüm Cannes jürisini kendine hayran bırakan, Pas ve Kemik ve Yeraltı Peygamberi filmleriyle tanıdığımız Jacques Audiard’ın Cannes’da büyük ödülü kazanan son filmi, Paris’te Sri Lankalı üç mülteci üzerinden tüm dünyadaki sığınmacıların çektiği zorlukları ele alıyor.

Aşkı, sevgiyi, savaşmayı ama en çok da aile olabilmeyi bize baştan öğreten, son dakikasına kadar nefesinizi tutarak izleyeceğiniz, yılın Altın Palmiye ödüllü filmi.


2015 Cannes Film Festivali Altın Palmiye ödülü Dheepan filminin

Aşkı, sevgiyi, savaşmayı ama en çok da aile olabilmeyi bize baştan öğreten, son dakikasına kadar nefeslerinizi tutarak izleyeceğiniz, yılın Altın Palmiye ödüllü filmi.

“İki başrol oyuncusu da müthiş” INDIEWIRE

“Nefesinizi kesecek kadar güçlü bir film” THE GUARDIAN

“Tansiyonu yavaş yavaş artan büyüleyici bir anlatım” SCREENDAILY

“Muhteşem bir hikaye” PREMIÈRE

“Toplumda farklı konumlardaki insanların durumu hep ilgimi çekmiştir. Biz kafede otururken gül satmaya çalışan o insanlar nasıl yaşıyorlar ve nereden geliyorlar acaba? Bu filmle biraz da olsa onların durumuna olumlu katkı sağladıysam, ne mutlu bana.” – Jacques Audiard

Dheepan filminin konusu

Filme adını veren Dheepan‘ı 1980’lerde Tamil Kaplanları’nda çocuk asker olan romancı Antonythasan Jesuthasan canlandırıyor. Sri Lanka’da sona eren iç savaştan kaçabilmek için Dheepan, bir kadın ve bir kız çocuğuyla bir aileymiş gibi davranarak mülteci olarak Fransa’ya gider. Paris dışındaki bir toplu konuta yerleştirilen üçlü, bir yandan göçmen olarak kültür çatışmasını aşmaya çalışırken bir yandan da gündelik şiddetle ve “ailevi” meselelerle uğraşmak zorunda kalacaktır.

Aşkı, sevgiyi, savaşmayı ama en çok da aile olabilmeyi bize baştan öğreten, son dakikasına kadar nefeslerinizi tutarak izleyeceğiniz, yılın Altın Palmiye ödüllü filmi.

Dheepan, Audiard’ın alışık olduğumuz şiirselliği ile birbirini tanımayan üç göçmenin yabancı bir ülkede aile olmaya ve hayatta kalmaya çalışmalarının büyüleyici ve dokunaklı hikayesi. Şiddetin pençesinden kurtulmak için kaçan savaşçı Dheepan’ın bu sefer günlük hayatın şiddetine takılması ve yeniden sadece sevdikleri için çok daha kırılgan bir savaşa soyunmasının samimi ve nefes kesen hikayesi.

Coen kardeşlerin ifadesiyle, “Dheepan son derece samimi portrelerle, Tamil göçmenlerinin son derece tehlikeli bir ortamda ürkekçe aile sıcaklığını yeniden yaratma çabalarını bizlere anlatışı ile insanın içine işliyor. Film, Sri Lanka’lı ikili Antonythasan Jesuthasan ve Kalieaswari Srinivasanbutis’in muhteşem oyunculukları ile de gücüne güç katıyor.”

Yönetmen Jacques Audiard dheepan
Yönetmen Jacques Audiard

Yönetmen: Jacques Audiard

Jacques Audiard, sinemanın yaşayan en başarılı yönetmenlerinden biri. Sorbonne Üniversitesi’ndeki felsefe eğitimini yarıda kesip gerçek aşkı sinemaya yönelen Fransız yönetmen 1994’te ilk filmi Düşen Adamlara Bak / See How They Fall ile Cannes Eleştirmenler Haftası‘nda dikkatleri üzerine çektikten sonra sırasıyla 1996’da Sahte Kahraman / A Self Made Hero ile Cannes Film Festivali En İyi Senaryo Ödülünün ve 2009’da Yeraltı Peygamberi / A Prophet  ile de Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. 2012’de Marion Cotillard ve Matthias Schoenaerts’li Pas ve Kemik filmi ile büyük başarı yakalayan yönetmen bu sene ise Cannes Film Festivali’nde herkesi kendine hayran bırakan başyapıtı Dheepan ile Altın Palmiye ödülünün sahibi oldu.

Dheepan oyuncuları

Anthonythasan  Jesuthasan (Dheepan)

Anthonythasan Jesuthasan’ın, 19 yaşına kadar yetiştirildiği  ve çocuk asker olarak savaştığı Tamil Kaplanları Özgürlük Hareketi’ne kaydı, henüz 16 yaşındayken yapıldı. Daha sonra 1993 yılında Fransa’ya ulaşmasından önce  4 yıl yaşadığı Tayland’a kaçtı. Siyasi iltica talebiyle başvurduğunda ve kabul edildiğinde 25 yaşındaydı. 4 yıl boyunca süpermarket elemanlığı, aşçılık, ev temizliği, EuroDisney’deki otelde komilik gibi birbirinden tuhaf işlerde çalıştı ve aynı zamanda da Shobasakthi mahlası ile yazılar yazdı.

Anthonythasan Jesuthasan dheepan filmi
Anthonythasan Jesuthasan

Anthonythasan  Jesuthasan, 15 yaşından beri yazı yazmasına rağmen politik aktivizm yüzünden (1997 yılına kadar Fransa’da Troçkist kampanyaya destek verdi. Bu dönem Rus edebiyatı dışında çok az kaynağa erişebildiğinden bahseder nükteyle.) kendini tamamen yazarlığa adamadan önce yazmaya bir süre ara verdi. O zamandan beri sürekli yazıyor. Kısa öyküler, oyunlar, siyasi makaleler, edebiyat eleştirileri, vb. eserleri hakkında sayısız eleştiri ve değerlendirme yayınlandı, Tamil diasporasının da aralarında bulunduğu Hindistan ve Sri Lanka’da geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı.

dheepan filmi Kalieaswari Srinivasan
Kalieaswari Srinivasan

Kalieaswari Srinivasan (Yalini)

30 yaşında olan Kalieaswari Srinivasan, eski adı ile Madras, şimdiki adı ile Chennai, Güney Hindistan’nın küçük bir şehrinden. 20’li yaşların başlarında  oyuncu olma gibi bir planı hiç yokken nasıl olduysa kazara yolu tiyatroya düştü. Birçok kuruluşun ortaya koyduğu sayısız modern tiyatro oyununun yanı sıra modern izleyici için yeniden yorumlanan birçok klasik oyunda ve ara sıra da yönetmen koltuğunda yer aldı.

Röportaj | Jacques Audiard

“Şimdi ise sevdikleri için savaşıyor”

Dheepan’ın çıkış noktası neydi?

Uzun zamandır, YERALTI PEYGAMBERİ’ni bitirdiğimden beri aklımda olan bir projeydi. Artık unutulmaya yüz tutacakken, ortak senarist arkadaşlarım Noe Debre ve Thomas Bidegain tekrar gün yüzüne çıkardılar. İlk başta sanki 1971 yapımı KÖPEKLER’i tekrar mı çekiyoruz gibi düşünsek de, senaryonun son hali kesinlikle ona hiç benzemiyordu. Aslında ben daha çok bir aşk hikayesi yapmak istiyordum. İlk başlarda filmin türünü bir Truva atı gibi kullandık, aynen böyleydi ama daha karanlık bir tondaydı. Ancak türü bu şekilde kullanmak, aptalca ve tepki çekici gibi bir tür yaratmaktansa “daha aklı başında” bir film ortaya çıkardı. Böylece senaryoyu hızlı bir şekilde tekrar bu çift ve aşk üzerine kurduk. Ayrıca o zamanlar Montesquieu’nun Acem Mektupları’nda bir kavram vardı; Acem kime denir? Fransa’da geçen ve karakterlerin Tamilce konuştuğu bir Fransız filmi yapmak… Proje ilk başlarda çok çılgınca geliyordu. Yabancı oyuncular buldum ve her şeyi elimden geldiğince zorladım. Bu aşamada projenin, yaratım ve yapım özgürlüğü gerektiren bir sürece ihtiyacı olduğunu hissettim. Dolayısıyla senaryo çekim sürecinde oldukça değişti. Aslında bunu çok sık yaparım ama mesela PAS VE KEMİK gibi bir filmde bu tür bir doğaçlama pek işe yaramamıştı. Açıkçası, %90 senaryoya bağlı kalarak çektiğim şeylerin hepsi filmde yer alır.


dheepan

Film, şiddet ve savaş ortamından kaçarken kendilerini şehir hayatında ama yine benzer bir durumun içinde bulan sahte bir aile ile ilgili. Bununla beraber siz bu iki tür şiddet ile ilgili son derece belirsiz bir tutum izliyorsunuz. Neden?

Bu filmin yapım sürecinde gelişen bir şeydi. Özgün halinde Dheepan, yanlışları düzeltmeye çalışan daha doğrucu biriydi ama ben öyle olmasını istemedim. Sri Lanka’daki iç savaş hakkında bir belgesel yapmak istemiyordum veya toplumun beli bir kesimi üzerine. Ancak bütün bu olan bitenleri ve yaşananları, setin bir parçası olan birer duvar kağıdı gibi gördüğünüzde onları gerçekten tarif etmenize gerek kalmıyor. Aslında onları gerçekten tarif de edemem. Dolayısıyla kendime dedim ki, birçok ayrıntıyı çıkarmam gerekiyor. Bütün bu yaşanan olayları karakterlerin bir parçası haline getirmek için bir yol bulmaya çalışmak benim daha çok ilgimi çekti.

dheepan

Film bir aşk hikâyesi çevresinde ilerlese de, şiddet hala sizin tercih ettiğiniz konulardan biri.

Nedenini ben de hiç anlamadım. Gerçekten bunun şiddet olduğunu mu düşünüyorsunuz? Aslında ben sadece dramatik çatışmayı daha iyi verebilmek ve duyguları artırmak için kullandığımı düşünüyorum. Düzmece bir geçmişle bir araya gelen sahte bir aile sonunda nasıl gerçekten bir aile olabilir? Özünde ilk önce Dheepan, politik sebepler için savaşmıştı, şimdi ise sevdikleri için savaşıyor. Tamam “Savaşmak” kelimesi hala görünür halde, bunun asıl sebebi ele geçirmek zorunda olduğu, ona hiçbir zaman gümüş tepside sunulmayan bir şeyi elde etmeye çalışmak zorunda olması.

Biçimsel düzlemde nasıl bir şeyi amaçlıyordunuz?

İlk başlarda kendime, ışık ve görüntüyle ilgili belirli bir bakış açısı belirlemeliydim ve bunu da film çekimi sırasında kendime uyarlamalıydım. Belirgin biçimsel efektler filmde işe yaramadı. Öncesinde titizlikle tasarlanan ve çalışılan hiçbir şey filmin çekimleri sırasında işe yaramadı. Steadycam ile olanlar, iç mekân sahnelerinin çerçevelenmesi… Dolayısıyla aslında bu anlamda film biraz mütevazı bir film ama oyunda küçük kahramanları ortalara ve önlere yerleştirilmesi gibi bazı sinemasal unsurlar da var. Ayrıca, görüntü yönetimini ve müziği değiştirmek zorundaydım, aynı ekiple çok uzun zaman çalıştığınızda, neyi ne kadar iyi istediğinizi biliyorlar.

Dheepan filmi hakkında detaylı bilgi: filmarti.com.tr

İlgili yazılar

Sibel Kekilli ile ataerkilite

Cannes’dan Ödül: Sessiz ile Rezan Yeşilbaş

Mustang filmi ve kadınlar arası dayanışma üzerine

Manislam: İslam’da Acı Çeken Sadece Kadınlar mı?

Altın Küreler Sahiplerini Buldu


Sansürün ve Politikanın Gölgesinde Antalya Altın Portakal


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.